För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hela listan: 103 unga idéer 2018

Här är 2018 års lista för unga idéer. Sittjeans, ett nytt sätt att sälja skog och självkörande, obemannade butiker. AI mot Alzheimers, tändvätska baserad på restaurangavfall och inredningsprodukter av industrispill.
Publicerad 2 jul 2018
För tredje året i rad utser tidningen Företagaren Sveriges 103 mest lovande unga företagare. På omslaget syns Joel Hellermark, Faduma Aden, Maria de la Croix, Ibrahim Naji, Adam Aljaraidah och Louise Linderoth. Foto: Mattias Bardå.

Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista

Här är 103 spännande företag som drivs av unga entreprenörer runtom i Sverige 2018.

NORRBOTTEN

Linus Häggström, 20
Begravningsbyrån Linus Häggström, Kalix
➜ Landets yngsta begravningsentreprenör? Öppnade i fjol sin begravningsbyrå med målet att skapa ljusa minnen av de svåra stunderna.

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Nicole Modigh, 28
Free Spirit Shaking Soul, Åre A/R
➜ Hämtar inspiration och material i fjällen. Uppmärksammad för smycken som tillverkas av jämtländska bergkristaller, fynd från secondhandbutiker och tomma patronhylsor från lokala skjutbanan.

Anna Nilsson, 30 och Emma Ruzicka, 29
Stitch N Stones, Åre A/R
➜ Livsstilsvarumärke som lanserades 2010 och inkluderar mössor och andra accessoarer, ofta med en betydande del återvunnet material.

VÄSTERBOTTEN

Anna Lynam, 30
Minfarm Bia AB, Umeå/Stockholm FO
➜ Grundades 2013 för att skapa ett hållbart, säsongsanpassat livsmedelsnätverk. Kunder beställer närproducerade råvaror online, direkt från lokala gårdar. Tidigare utsedd till Årets Unga Företagare Norr.

Johanna Hedlund, 28
Norrlandstvätten AB, Skellefteå
➜ Vann ett konkursmässigt tvätteri i en entreprenörstävling. Genom att ta vara på personalens lust och idéer har hon på två år vänt bolaget till tillväxt. Årets unga entreprenör i Skellefteå.

Jon-Krista Jonsson, 26
Jk:s Ren & Event i Norr AB, Lycksele
➜ Ung driven entreprenör med ena foten i den traditionella renskötseln och den andra i intensiv eventproduktion över hela norra Sverige, med allt från tamrenar till hoppborgar och jättelika tältkåtor.
Läs även: Möt årets omslagsprofiler

VÄSTERNORRLAND

Jala Salti, 22, Vaginas against violence UF, Sundsvall
➜ Med ett brinnande intresse för kvinnors välmående och trygghet imponerade hon under UF-året i fjol. Produkten – menskoppar – levererades med en minifolder om hur den som utsätts för misshandel kan söka hjälp och stöd. Utsedd till Framtidsstipendiat 2017.

Johanna Johansson, 25
Nypro AB, Sundsvall FO
➜ Utvecklar automatiserad odlingsteknik som på ett resurssnålt och miljövänligt sätt kan producera plantor året runt världen över. Effektiviserar skogsindustrin och möjliggör lokala produktioner av grönsaker.

GÄVLEBORG

Josefin Mörk, 30
Cookies and cream AB / Care of North AB / Firma Destination Glada Hudik, Forsa/ Enånger/ Hudiksvall
➜ Driver tillsammans med sin sambo Ystegårn café och bistro, inredningsbutiken Syster Yster och Buspalatset. Hennes satsningar betyder mycket för bygden.

Tom von Sydow, 23, Oskar Lif och Pontus Gustafsson, 27
Savely, Gävle
➜ Målet är att öka ungdomars kunskaper om privatekonomi genom en spar- och utbildningsapp. Stöttas av Vinnova (Innovativa startups), Almi och Region Gävleborg.

Jonas Lööw, 27
Blixtin, Söderhamn
➜ En marknadsplats där företag som inte har full beläggning för sina anställda kan samarbeta med andra företag för att minska sina personalkostnader och behålla de anställda längre.

David Eriksson, 24
IcaNära Trönö, Trönö
➜ En av Sveriges yngsta Ica-handlare. Tog som 22-åring över Ica-butiken i Trönö utanför Söderhamn i Hälsingland. Vet vad en affär betyder för närsamhället och engagemanget smittar av sig.

DALARNA

Emelie Vester, 30 och Christoffer Tiurinen, 28
Säters cykel och motor AB, Säter
➜ Har gjort ett framgångsrikt generationsskifte och via hårt arbete och tydliga visioner växlat upp verksamheten. Årets ungdomsföretagare i Dalarna och Årets företagare i Säter 2017.

Martin Bogg, 29
Boggs Automation, Mora
➜ Andra generationens ägare har på ett strategiskt sätt utvecklat ett klassiskt tillverkningsföretag, specialiserat på CNC-svarvning. Med investeringar i ny teknik är visionen en fördubblad omsättning på tre år.

Robin Sjöblom, 27
Rättvik bowling och krog AB, Rättvik
➜ Har framgångsrikt byggt upp en nyskapande upplevelsebaserad verksamhet som lockar människor till såväl Rättvik som Falun. Årets ungdomsföretagare i Dalarna 2018.

UPPSALA LÄN

Catarina Zarazua Mujo, 29 och Mateja Kovacevic, 28
Uppsala Loves Hip Hop, Uppsala IM
➜ Driver bland annat integrationsprojekt för ensamkommande och asylsökande ungdomar. Vinnare av Ge tillbaka-stipendiet i höstas. Även korade till Uppsalas mest kreativa personer.

Hugo Larsson, 26 och Linus Werner, 30
Save-by-Solar Sweden AB, Uppsala
➜ Företagets algoritm optimerar solcellsinvesteringar utifrån företags faktiska elförbrukning och fastighetens fysiska förutsättningar, vilket gör investeringen lönsam.

Victor Bekkevik Palaic, 24
VN Vinyls AB, Knivsta
➜ Distributör av produkter för skyltindustrin som utmanar i en bransch präglad av gammalt tänk. Tillväxten ökar stadigt år för år. Större lokaler, fler anställda och lansering i Europa väntar.

Erik Riddervold Sandberg, 27
Hubert.ai, Uppsala AI
➜ Vad tycker kunden? En AI-driven chattbot är intervjuledare i moderna enkäter. Hubert kan ställa uppföljningsfrågor och anpassa konversationen. Företag når ut till en stor publik och får kvalitativa svar.

Vinh Hoang, 28 och Suman Mehta, 28
Leafymade, Uppsala
➜ Gör komposterbara engångstallrikar och takeawaylådor tillverkade av torkade löv. Första betalande kunden kom redan efter tre månader. Forskar om hur svenska blad kan användas i förpackningsindustrin.

Nils Weber, 23
Bitroot AB, Uppsala FO
➜ Idén kom under en resa till Svalbard med en kock som ville odla expeditionens mat på plats. Resultatet? En sensor som kontrollerar fukt, temperatur, näringsämnen och ljusförhållanden och hjälper professionella odlare att minska sin miljöpåverkan.

VÄSTMANLAND

Philip Gustafsson, 24
Götlunda Deli AB, Arboga
➜ Driver Götlunda glass. Skippade fotbollskarriären för att bli glassfabrikör utanför Arboga.

Alisa Stevanovic, 20
Findie AB, Hallstahammar
➜ Hon förändra restaurangbranschen via digitala verktyg. Erbjuder olika tjänster för att bygga upp restaurangers varumärke lokalt, via plattformen Findie.se

Jessica Jarrah, 18, Ayla Jarrah, 19, Joelle Ibrahim, 19, Zain Al-Zubaidi, 18 och Bilal Khatib, 19
Once upon a book UF, Västerås IM
➜ Fem elever på ABB:s industrigymnasium i Västerås har skrivit en bok om sin flykt till Sverige och om att börja ett nytt liv här. UF-företagarna är nyanlända från Syrien och Irak.

Alfons Fallqvist, 23
AF Träning & Rehabilitering, Arboga
➜ Kan konsten att få folk att må bättre, både vardagsmotionärer och elitidrottare. Har gått från att vara ett enmansföretag till tre anställda i år, som jobbar med personlig träning, kostrådgivning, sport- och idrottsmassage samt sjukgymnastik.

Camilla Lindgren, 30
CaLi AB, Västerås
➜ Framgångsrik ung entreprenör som startade med inriktning på transportbranschen. Fraktar maskiner över hela landet. Har nu även utbildning och försäljning av tävlingshästar i verksamheten och föreläser om sin resa.

VÄRMLAND

Josefin Wallin, 28
Hello kommunikationsbyrå, Årjäng, Värmland
➜ Driver, tillsammans med Katrin Luthander, en byrå som arbetar för att fler företag utanför staden ska få tillgång till bra kommunikation. Har även startat en lokaltidning som lyfter det positiva och gynnsamma med att bo på landet.

Joel Renander, 20 och Josef Hallquist, 20
iService, Karlstad
➜ Reparationsföretag av smartphones och surfplattor som grundats av två UF-alumner. Snabb och flexibel service har gjort succé.

Lovisa Hertzberg, 24
Hertzbergs Hovslageri & Smide, Sunne
➜ Hovslagare som reser runt till olika hästgårdar i Fryksdalen och som med stor hantverksskicklighet och lugn hanterar även de lynnigaste hästarna.

Felicia Provender Jonasson, 23
Health going AB, Karlstad
➜ Har skapat en hälsoplattform som hjälper människor att förverkliga sina kost- och träningsmål, eller uppnå en vardag med mindre stress. Blev topp 20 av 300 bolag i Venture Cup.

ÖREBRO LÄN

Mattias Chahin, 23
Deligate AB, Örebro FO
➜ Har jobbat som kock, fastighetsskötare, drivit eventföretag och ordnat pridefestivalen i Örebro men hittade till slut sin företagsidé via jobb i matbutik. Foodtechbolagets tjänst minskar matsvinnet i dagligvaruhandeln. Har en europeisk lansering på gång.

Molly Svedberg, 19
Matbanken UF, Örebro
➜ UF-företaget minskar vardagsstress och matsvinn genom att hjälpa användare att skapa maträtter med hjälp av det de har hemma i skåpen.

STOCKHOLM

Joel Hellermark, 21
Sana Labs, Stockholm AI
➜ Genom att koppla på Sana Labs mjukvara på redan existerande digitala utbildningsplattformar skapas ett lärande som känner av exakt på vilken kunskapsnivå studenten befinner sig och hur hen lär sig bäst.

Marica Söderstam, 28, Denise Svahn, 29 och Oliver Praesto, 28
Keepy, Enskede
➜ Vinnare av Sting Test Drive för sin plattform för digitala kvitton. Den som ansluter sitt betalkort till tjänsten får automatiskt sina kvitton digitalt vid köp i butiker anslutna till Keepy.

Shafik Muwanga, 25, Ali Khalil, 26 och Saleh Karrani, 26
Miljonbemanning, Botkyrka IM
➜ Det började med en affärsplan nedtecknad på en Big Mac-kartong. De försökte skapa jobb åt sig själva genom att hyra ut sina arbetslösa vänner. Idén flög. Har numera kontor i Kista, Rinkeby, Nynäshamn och Göteborg.

Louise Siljeholm, 23
Gröna tändvätskan, Stockholm A/R
➜ Säljer en tändvätska gjord på 100 procent vegetabiliska oljor från restavfall från restauranger. Vill vara med och förändra världen genom entreprenörskap och mer hållbara, miljösmarta produkter.

Noel Abdayem, 27
The Humble Co AB, Sundbyberg
➜ Tandläkare som vuxit upp i en entreprenörsfamilj med godisgrossister. Tillverkar nedbrytbara tandborstar av bambu. På fyra år ökade omsättningen från 1,4 miljoner kronor till 23 miljoner kronor. Driver också Humble Smile Foundation med förebyggande tandvård för barn.

Fredrik Hamilton, 28
Budbee, Stockholm
➜ Som ett Uber för logistik, som knyter ihop e-handlare med bolag som levererar varor. Har avtal med bland annat H&M. Hämtar även upp returer. Investerar just i egna fordon.

Givar Shabani, 27, Viktoryia Khromchanka, 28, Andrei Khromchanka, 24
Gigital AB, Stockholm
➜ Grundades för ett år sedan av ett syskonpar, en C-kändis och en bodybuilder – för att göra artistbokningar enkelt och revolutionerna livemusikbranschen. Hjälper eventarrangörer och artister att hitta varandra.

Nina Akbari, 29
Dashl AB, Stockholm
➜ Tillsammans med bästa vännen Arbilina Nissan har Nina byggt en digital tjänst som matchar kunder med frisörer, nagelteknologer, makeupartister och skönhetspersonal. Har fått investering från Camilla Läckberg och Christina Salibas bolag, Invest in Her.

Lisa Kjellqvist, 30 och Tara Derakshan, 30
Sniph AB, Stockholm
➜ Parfymtjänst som backas av Spotifygrundare och expanderar i Europa. Parfymprover väljs ut och skickas hem i brevlådan, via prenumerationstjänst.

Arvida Byström, 27
Firma Arvida Byström, Värmdö
➜ Fotograf, regissör och konstnär som gör reklamkampanjer för världens största klädkedjor. Adidas säger att det är en ”ära att arbeta med kreatörer som Arvida för deras kreativitet och unika idéer”.

Jean Rose Gombya, 28
SheSupp, Hässelby IM
➜ Vill bidra till en mer jämställd affärsvärld. På två år har nätverket vuxit till över 300 medlemmar. Event med investerare ska se till att mer riskkapital går till kvinnliga grundare. Ett acceleratorprogram är på gång precis som en digital marknadsplats där medlemmar kan sälja produkter och tjänster.

Joakim Lundqvist, 30
Folkets Juristbyrå, Sundbyberg IM
➜ Sveriges första juristbyrå med fokus på hbtq-personer. Arbetar framförallt med hbtq-personers rätt till asyl men kommer även sköta brottmål, socialrätt och förvaltningsrätt. Grundad med Silas Aliki.

Rebecca Scheja, 29
Big Romantic Music AB IM
➜ Dj-duon, artisterna och musikproducenterna Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick har startat skivbolag för att hjälpa kvinnor in i musikbranschen och för att ta kontrollen över sin egen musik.

Dona Hariri, 29
Donna Hariri AB, Hägersten
➜ Prisbelönt jurist, föreläsare och programledare som kämpar för att göra juridik begriplig för unga, så att de vet sina rättigheter. Listad som en av Sveriges framtida makthavare och mottagare av IM-priset.

Anna Söderlind, 26
Phocus Education, Stockholm
➜ Hjälper elitidrottare att förbereda sig inför en karriär efter idrotten. Stått för expertis till nya EU-riktlinjer för elitidrottare.

Albert Payaro, 26, Anton Chernikov, 29, Ankit Naik, 27 och Alexander Björkman, 24
Urban Oasis AB, Stockholm FO
➜ Foodtechbolag som använder tomma ytor inne i städer för hydroponisk odling, där ingen jord eller sol behövs. Har just inlett ett samarbete med Ica.

Lucas Karlsén
Hedvig AB, Stockholm
➜ Vill göra försäkringsbranschen enkel, schyst och blixtsnabb med hjälp av modern teknik, omtanke och sunt förnuft.

Christina Lindberg, 27
Rentessy AB, Stockholm A/R
➜ Hyr ut märkesväskor, både för vardagsbruk eller finare tillfällen via varumärket MyDresscode. Varför köpa när du kan dela och hyra?

Aliya Bari, 21
Simplyevents.io, Stockholm
➜ Ung entreprenör som hjälper andra att vässa sin business. Driver plattformen Simply events som underlättar anmälan och biljetthantering kring företagsevent.

Sofie Källström, 29
Smart Generation Invest AB, Stockholm
➜ Investerar i företag som står inför ett generationsskifte. Koncernen består av promotionbolaget WDP, sälj- och marknadsbolaget WDG och Gymjakt som marknadsför gymanläggningar. Har även startat Green Queens, Sveriges första kvinnliga golfklubb.

Julia Stenberg, 28
FemmeTech Sourcing, Stockholm
➜ Karriäragentur inom tech med fokus på kvinnor. Hjälper till med allt från cv-granskning och intervjucoachning till att boka in på intervjuer hos företag som passar in på deras preferenser.

Emelie Bergbohm, 28
Bohm Bohm Room AB, Stockholm
➜ Har med framgång byggt upp ett mångfacetterat kulturföretag som i dag sysselsätter fem personer på heltid och fler genom alla projekt och insatser. Har ökat omsättningen rejält med behållna marginaler.

Selina Hami, 27,
Firma Selina Hami, Stockholm
➜ Startade vego-cateringfirma för att finansiera hjälpprojekt i Syrien och Libanon. Filar även på franchisekoncept med vegoburgare, Selinas pub grub.

Kristian Rönn, 29
Metamind AB, Stockholm
➜ Vd och medgrundare av Normative, ett mjukvaruverktyg som mäter företags hållbarhet. Har grundat flera ideella organisationer och jobbat vid University of Oxford´s Future of humanity institute.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell listaAlexander Albedj, 29
Aid AR AB, Stockholm AI A/V
➜ En av grundarna bakom bolag som låter dig visualisera möbler och inredning med hjälp av AI och augmented reality.

Rojda Sekersöz, 28
Zuri i Älvdalen AB, Bagarmossen
➜ Som 19-åring var hon den yngsta eleven någonsin att bli antagen till filmregilinjen på Dramatiska institutet. Har gjort hyllad långfilmsdebut med Dröm vidare, som skildrar förorten ur ett nytt perspektiv.

Helena Hagströmer, 29 och Michelle Macksey, 28
Hagströmer Macksey AB, Stockholm
➜ Efter en bakgrund inom H&M har duon startat en nytänkande byrå som hjälper modemärken. E-handlare får strategisk hjälp med att beställa och producera digitalt content på ett effektivt och hållbart sätt.

Johannes Källgren, 30
Enkla kassen AB, Stockholm FO
➜ Har förstått att vi alla behöver bli bättre på att äta och laga grönt, för miljöns skull. Driver tillsammans med Patrik Olsson en vegansk variant av matleveranser hem till dörren.

Hugo Wolgers, 29
Cyklande rörmokaren Sverige AB, Hägersten IM
➜ Balettdansör som sadlat om till cyklande rörmokare. Tröttnade på sexism, rasism och brist på miljötänk i rörmokarbranschen och startade eget. Nominerad till Årets hantverkare.

Sabina von Essen, 22, Henrik Waardahl, 23, Gabriella Westman, 23 och Tony Pepic, 23
MemoAR, Stockholm A/V
➜ År 2050 beräknas 130 miljoner människor vara drabbade av demenssjukdomar. MemoAR gör mjukvara för AR-glasögon där augmented reality kan hjälpa patienter.

Faduma Aden, 29
Jemmila AB, Spånga IM
➜ Designer, affärsutvecklare och techfantast med egna klädmärket Jemmila som kombinerar skandinaviskt och muslimskt mode. Hennes röda tråd är bredare än så: representation och att öppna stängda dörrar.

Tanmoy Bari, 29
Greenely AB, Stockholm
➜ Efter flera års samarbete med Stanford University har företaget lanserat sin app som analyserar och visualiserar din energiförbrukning, och gör det kul och lätt att spara energi.

Fabian Wendt, 29 och Sean Eriksson, 29
Mode Cold Brew AB, Stockholm
➜ Drog i gång 2016 med startkapital från Avicii Music AB, med målet att städa upp i dryckesindustrin. Kallbryggt kaffe är redan stort i USA och Asien. Görs utan socker, sötningsmedel eller kemiska tillsatser. 

Robel Efrem, 29 och Philip Skogsberg, 30
Challengermode, Stockholm
➜ E-sport-plattform som gör att vem som helst – inte bara proffsspelare – kan tävla om pengar i de stora spelen och turneringarna. Har fått in Zlatan som investerare.GOTLAND

Hanna Jörnhammar, 22
Lin Living, Visby/Stockholm
➜ Startade som ett UF-företag under gymnasietiden på Gotland och har sedan dess fördubblat sin försäljning för varje år, med produkter av ekologiskt linnetyg.

Sandra Ruthström, 25
Fotovalet AB, Visby
➜ Utvecklar målmedvetet sin fotoverksamhet med gedigen kunskap kring paketering, prissättning och affärsmedvetenhet. Systematiserar och levererar med värme och kundfokus.

Petter Händel, 22
Surflogiet AB, Tofta
➜ Startade sitt första företag som 14-åring och styrde upp barnkalas och företagsevent. Driver i dag Surflogiet på Gotland som innefattar en av Sveriges största surfskolor, tälthotell, restaurang, bar, butik och foodtruck.

Denise Martis, 27
Home Hund, Visby
➜ Hunddagis, kennel, utbildningar och butik – driven ung entreprenör som tar service kring hundar till en ny nivå.

SÖDERMANLAND

Mathias Oscarsson, 28, Robin Zetterström, 28
Bemondo (G89 Group AB), Nyköping
➜ Bemanningsföretag för idrottare på så hög nivå att det tar upp det mesta av deras tid, men utan att de kan leva på sin sport. Samarbetar med idrottslag och företag lokalt. En procent av summan som en person anställs för går dessutom till idrottsklubben hen representerar.

Emanuel Fröberg, 19
Keep Up Agency AB, Oxelösund
➜ Kommunikationsbyrå inom sociala medier. I en värld där kunderna har förflyttat sig till den digitala världen, gäller det för företagen att synas där kunden finns.

Anja Hellström, 28
Mojave Grönt, Malmköping
➜ Trädgårdsingenjör och äventyrare som tillsammans med snickaren och dansaren Anton Schneider driver en sprillans ny grönsaksproduktion, efter inspirationsresa i Mojaveöknen.

ÖSTERGÖTLAND

Alexander Zahari, 25
Young Capital AB, Norrköping A/V
➜ Edventures heter plattformen som hjälper entreprenörer att utveckla sina idéer via AI-baserade rådgivaren Anna. För gymnasieskolor är Edventures ett verktyg för ungdomar med företagsambitioner.

Sadra Jannati, 21
United by Work, Linköping IM
➜ Rekryterings- och bemanningsbolag inriktat på att hjälpa första generationens invandrare in på den svenska arbetsmarknaden. Fick utmärkelsen Årets samhällsutvecklare 2017 i Linköping.

KRONOBERGS LÄN

Madelene Lundgren, 22
Swepets of Scandinavia, Växjö
➜ Har djurens välbefinnande i fokus. Satsar på miljövänliga och nytänkande produkter och har bland annat fått utmärkelsen Årets innovatör.

KALMAR LÄN

Niklas Nordheim, 29 och Filip Karlsson, 27
Hatstore Scandinavia AB, Kalmar
➜ Säljer i huvudsak kepsar men även andra huvudbonader. Ett grymt expansivt företag som blev Årets företagare i Kalmar län 2016, med en omsättning som ökat makalöst.

JÖNKÖPINGS LÄN

Adam Aljaraidah, 26
Nordiska Virkesbörsen AB, Jönköping/Stockholm
➜ Som skogsägare eller virkesköpare är det lätt att fastna och handla med samma gamla kontakter trots att det kanske inte är mest lönsamt. Via den här digitala marknadsplatsen kan handlare och köpare jämföra priser på virke för att hitta de bästa anbuden.

HALLAND

My Djurberg, 30 och Johanna Norström, 30
Mat tillsammans Halland Aktiebolag, Halmstad
➜ Företagarduons restaurang Söderfamiljen är med i White Guide för 2018 samtidigt som deras andra restaurang, Mat Tillsammans, går från att vara en superpopulär sommarkrog till ett permanent matmekka.

Christoffer Olsson, 22
Relode Aktiebolag, Halmstad
➜ Uppfinnare och tillverkare av en shakerflaska för kosttillskott och vällingpulver. Började som UF-företag och blev antagna till inkubatorn High Five iHalmstad i fjol. Ska ta fram innovativa träningsprodukter. Produktion i Sverige och stort samhällsansvar är ledord.

VÄSTRA GÖTALAND

Gabriel Kamienny, 26
Adfenix AB, Göteborg AI
➜ Använder AI för att skapa bostadsmarknadens smartaste annonser, gått från 2 till 65 anställda på några år.

Alexander Lind, 29
Radinn, Göteborg
➜ Det började som ett projekt på Lunds universitet. Efter en testversion 2015 lanserades nya brädan i januari i år, som låter folk surfa oberoende av vind. Har redan sålt sina elektriska jetboards och kringutrustning för närmare 30 miljoner kronor, vilket är ungefär en tredjedel av den planerade tillverkningen för i år.

Andreas Wilhelmsson, 27
Ljusgårda inomhusodling, Tibro FO
➜ Vertikala inomhusodlingar ska ge svenska grönsaker året om. Har 70 00 kvm odlingsyta i Tibro, med en kapacitet att odla över 1 000 ton grödor per år. Helt fria från bekämpningsmedel.

Louise Linderoth, 24
Asscrack design handelsbolag, Göteborg IM
➜ Sittjeans – Louise har redan efter sin examenskollektion från Textilhögskolan i Borås skapat ett nytt ord, hyllats i Vogue och påverkat modevärlden. I samarbete med ett jeansföretag från Göteborg lanseras en kollektion nu till sommaren. Driver även egna märket Non Asscrack som riktar sig till personer som sitter i rullstol eller som sitter mycket på jobbet.

Hanna Sandberg, 18, Emelie Nordenberg, 18, Alice Dahlemar, 19, Ella Brax, 19 och Albert Nyblom, 19
Safe steps UF, Göteborg
➜ Har skapat en uppskattad träningsväst med insytt överfallslarm på höger bröst och invävda reflextrådar, samt en ficka på baksidan för nycklar och mobil. Larmet på 140 decibel aktiveras med en handryckning.

Batoul Raad, 21 och Jara Raad, 19
Kommanditbolag Batts & Jara, Skepplanda
➜ Startade sin första organisation som 12- och 9-åringar. Youtubers som erbjuder pysselworkshopar, eventplanering och marknadsföring för företag och kommuner. Har gjort pysselvideor för barnkanalen Nickelodeon.

Emma Öhrwall, 29
Kollaborativ Ekonomi Göteborg (KEG), Göteborg A/R
➜ Ideella föreningen KEG underlättar för göteborgare som vill hyra, dela, byta, låna och ge. Har i samarbete med Göteborgs stad tagit fram Smarta Kartan som visar samåkningsgrupper, klädbytardagar, öppna verkstäder, coworkingspaces med mera.

Emma Ericson, 26 och Johan Björkquist, 25
Atium, Göteborg
➜ Chalmersstudenter vässar en ny teknik för att rena vatten från kvicksilver och andra tungmetaller. Utsedd till en av årets 20 bästa idéer, i Venture cup i höstas.

BLEKINGE

Emily Palander, 30
Salong vacker skönhet i Olofström AB, Olofström
➜ Driven entreprenör som växlat upp sin skönhetssalong till skönhetscenter med spa och skönhetsskola. Yngsta ordförande någonsin i Företagarna Olofström.

SKÅNE

Maria de la Croix, 29
Wheeley’s Café International AB, Malmö/Shanghai
➜ Elcyklar som rullande kaféer – det övertygade snabbt Gmails skapare som gick in som investerare. Har dessutom gått in i en ny nisch med obemannade dygnetruntöppna livsmedelsbutiker på hjul – på sikt självkörande. En första testbutik finns i Shanghai, där kunderna checkar in och betalar via en app.

Malin Svensson, 27, Jimmy Sok, 29, Richard Styrén, 25 och Tobias Bergström, 28
Hemmlis, Lund A/R
➜ Förmedlar abonnemang på begagnade möbler till studenter. Samlar in andrahandsmöbler, fixar till dem och matchar ihop dem i designkollektioner som passar små studentlyor. Levererastill dörren.

Sandy Errestad, 28
PR 101, Malmö
➜ Hjälper andra startuppbolag att nå igenom bruset. Är även pr- och kommunikationsansvarig på Minc Malmö och har utsetts av Slush till en av de mäktigaste, mest inflytelserika techprofilerna i Norden.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell lista

Charlotte Forshaw, 25
Buster Bark 26, Safe and Sound, Lund
➜ Deras smarta sensor ska hjälpa äldre att bo hemma. Upptäcker aktivitet, ljud och förändringar som temperatur och luftfuktighet i hemmiljön och larmar anhöriga. Korad till en av landets 20 bästa idéer i Venture Cup i höstas.

Ibrahim Naji, 23
Edupact AB, Helsingborg/Stockholm
➜ Grundare av Realedu, en plattform för skolelever där eleverna arbetar med reella problem på företag och organisationer, utmaningar som är kopplade till FN:s 17 globala mål. Idén tog form i inkubatorn Google Launchpad i San Francisco.

Marcus Andersson, 28 och Christian Eriksson, 28
Bemannica AB, Lund
➜ Duon hade jobbat på Ica sedan tonåren. När de kom till Lund för att plugga ekonomi och sökte jobb på Ica igen, såg de utmaningar i att rekrytera rätt personal. Så uppstod bemanningsföretaget Bemannica som kammat hem en rad priser.

Jakob Dahlberg, 26
Arthro Therapeutics AB, Malmö
➜ Vårdstartuppföretag som utvecklar mjukvara som underlättar livet för den som har artros. Tar bara betalt när de lyckats skapa en förbättring för patienten. Tjänsten heter Joint Academy.

Anders Thiberg, 29
Innoscentia AB, Malmö FO
➜ Utvecklar en smart etikett som ska mäta om det finns farliga bakterier i maten. Har tagit in riskkapital och tänker globalt. Etiketten är en vidareutveckling av forskaren Martin Olssons uppfinning och bolaget grundades av Rambabu Atluri, Erik Lindberg och Robin Thiberg.

Vigan Bytyqi, 26, Vatan Bytyqi, 27 och Fidan Bytyqi, 30
Animus Home AB, Malmö
➜ Äntligen ordning på hemmets alla uppkopplade prylar. Lösningen är en enhet som kopplar ihop allt från termostater till tv-spel, allt styrt med en enda app.

Anna Gudmundsdottir, 30 och Emilia Borgvall, 28
Malmö Upcykling Service, Malmö A/R
➜ Industridesigner som letar upp spill från skånska tillverkningsindustrier och gör nya produkter av det.

Jenny Ziegler, 18, Alice Carlström, 17 och Frida Källhage, 18
Zellströms UF, Helsingborg
➜ Har tagit fram en bok som på ett pedagogiskt sätt lär barn om rätten till sin egen kropp, för att minska risken för sexuella övergrepp. Korade till Årets UF-företag i Skåne.

Linnea Gadd, 19, Nadja Olsson, 18, Johanna Olandersson, 18 och Li Persson, 18
JNL Film productions UF, Kristianstad
➜ Driftiga filmare som producerar film åt företag, som marknadsföring, via sitt UF-företag. Representerar Skåne i SM i Ung företagsamhet.

Olle Ternéus, 18, Victor Olsson, 18, Ella Wester, 19, Ebba Svensson, 18, Alexander Rosén, 18 och Hanna Sjögren, 18
Bjärebrödet UF, Ängelholm
➜ Har skapat en brödmix – torra ingredienser till två sorters rågbröd – av lokalt odlade grödor som underlättar för alla som vill baka sitt eget bröd. Vann pris för Årets vara 2018 i Skåne, bland UF-företag.

Michael Ghasri, 30
Kurera Assistans AB och Kurera Hem AB, Malmö
➜ Driver inte mindre än sju bolag. Pappans assistansbehov blev startskottet. Har även byggt upp familjehem för barn med psykosociala problem, neuropsykiatriska diagnoser och ensamkommande.

Text: Malin Sund. Foto: Mattias Bardå.

Läs även: Möt årets omslagsprofiler

Så gjorde vi listan

Tidningen Företagaren publicerar för tredje året i rad topplistan ”103 unga idéer” – en sammanställning med unga (max 30 år), nytänkande entreprenörer. Syftet är att lyfta fram företagare som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin verksamhet och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den mångfald av entreprenörskap som finns i hela landet – och 103-listan inkluderar kandidater från samtliga län.

Urvalet till listan görs i nära samarbete med Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, Ung Företagsamhet, inkubatorer och startuppmiljöer i hela landet.

Listan presenteras av Företagarna i samarbete med Spoon Publishing.

Fler nyheter från Företagarna