För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Guide: Så reser du smartare

Billiga flygresor, sköna lounger och bra hotellupplevelser. Företagarens guide hjälper dig att resa lite smartare och bekvämare.
Publicerad 19 feb 2018
”När jag reser i jobbet vill jag gärna ha tillgång till gym och bra mat” — Nina Thelin, vd Stringo AB

Entreprenören Nina Thelin, vd för Stringo AB, reser jorden runt för att träffa biltillverkare som använder den norrländska fordonsflyttaren. På kundlistan återfinns bland annat BMW, Tesla och Ferrari.

Nina Thelin.– Med små barn hemma försöker jag vara så effektiv som möjligt när jag är på affärsresor och vill gärna komma hem så snart det går. Men att kombinera mitt resande i jobbet med semester är absolut något jag planerar att göra i framtiden, säger Nina Thelin som driver verksamheten från Nyland i hjärtat av Höga kusten.

Fordonsflyttaren exporteras till hela världen, och inte minst Kina är en viktig marknad.

– Jag besökte Shanghai i samband med en jobbresa i höstas och staden bjöd verkligen på en spännande blandning av det moderna och traditionella – och en härlig mix av kulturer. Dit återvänder jag gärna.

Att kombinera arbete med fritid är en av de starkaste resetrenderna just nu, trenden har till och med fått ett eget namn – bleisure (en sammanskrivning av business och pleasure).

– Vi ser tydligt att gränsen mellan affärs- och nöjesresor blir alltmer utsuddad, säger Michael Schüller, vd för affärsresebyrån Egencia Sverige.

En undersökning från bokningssajten Expedia visar att bleisure har fått starkast fäste bland yngre resenärer, så kallade millennials är 62 procent mer benägna att förlänga sin affärsresa till en privat semester än vad de äldre generationerna är.

– Att blanda affärer och nöjen till multifunktionsresor påverkar inte bara hur vi väljer hotell och flyg, det ställer även nya krav på företagets resepolicy. Idag omfattar inte alla resereglementen de utmaningar som kan uppstå när de anställda kombinerar en privat resa med en affärsresa, menar Michael Schüller.

Men utvecklingen skapar också intressanta affärsmöjligheter för hotell- och besöksnäringen.

– Resenärer vill i allt högre utsträckning ha mer Instagramvänliga och attraktiva hotell, omgivningar och aktiviteter. Personliga och fristående hotell lockar resenärer som vill blanda affärer med nöje.

Och Nina Thelin vet vad hon vill ha när hon reser.

– När jag reser i jobbet vill jag gärna ha tillgång till gym och bra mat. Uppskattar om hotellet ligger så till att det finns möjlighet att ta en promenad och att det finns butiker på gångavstånd där jag kan handla det viktigaste. Det är också en fördel om hotellet erbjuder mötesrum eller ytor där det finns möjlighet att sitta ner för kortare möten.

Så reser du billigare och bättre:

Spara pengar:

Flyg: Planera resan i god tid, det lönar sig. Det är nästan alltid billigare att boka ”första minuten” än ”sista minuten”. En undersökning från prisjämförelsesajten Momondo visar att det i genomsnitt är bäst att boka biljetten 53 dagar före avresa, då sparar du i snitt 29 procent.

Hyrbil: Jämför priser. På många internationella destinationer finns lokala biluthyrningsföretag som erbjuder lägre priser än de stora internationella biluthyrningsföretagen. Du kan enkelt jämföra utbud och priser med hjälp av prisjämförelsesajter som Momondo, Travellink m fl.

Hotell: Det lönar sig att jämföra hotellpriser över en längre tid. Börja med att boka ett hotellrum som är avbokningsbart, det ger dig flexibilitet att ändra datum och byta hotell om dina resplaner förändras. Du får samtidigt en möjlighet att hoppa på eventuella rabatterbjudanden och kampanjpriser som dyker upp.

Tåg: Unna dig förstaklass. Du får en behaglig arbetsmiljö, lite mindre trängsel och en trevlig buffé med kaffe, te, kaka och frukt ingår priset (avser X2000). På de flesta avgångar mellan exempelvis Göteborg och Stockholm kostar det bara 100–200 kr extra att resa i förstaklass.

Se upp för:

Flyg: Flygbiljetter är som dyrast om du bokar samma dag som avresan.

Hyrbil: Dyra tilläggsförsäkringar som biluthyrningsföretaget försöker ”sälja på dig” i samband med att du hämtar ut bilen. Kolla vilket skydd som ingår i din företagsförsäkring.

Hotell: Onödiga tillägg. I Skandinavien ingår ofta rikliga frukostbufféer i rumspriset, men det är ingen självklarhet utomlands. Internationella hotellkedjor tvekar inte att ta ut 300 kr för en frukost.

Tåg: Försenade tåg. Viktiga möten kräver ofta ett tidigare tåg för att vara på den säkra sidan.

Reseknep:

Flyg: Bli medlem i ett bonusprogram. Men kom ihåg att en bonusresa inte är samma sak som en gratisresa. Flygbolagen tar ut skatter och avgifter på bonusresor. Du får ofta bättre valuta för

dina bonuspoäng om du använder dem till en resa till USA eller Asien jämfört med en bonusresa inom Europa.

Hyrbil: De flesta biluthyrningsföretag har kundklubbar (exempelvis Avis Preferred och Hertz Gold) där den främsta förmånen är att du får använda den ”VIP-kö” som innebär att det går lite snabbare att hämta ut din hyrbil. Medlemskapen är kostnadsfria.

Hotell: Bli medlem i ett eller flera hotellbonusprogram. Redan på basnivån ingår ofta gratis wifi, rabatt i hotellrestaurangen och fritt inträde till gymmet.

Tåg: När du reser i förstaklass med SJ har du tillgång till lounge i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gratis fika, trevlig personal, bra arbetsbord och wifi.

Tänk annorlunda:

Flyg: Ibland kan det löna sig att välja en alternativ flygplats. Om du ska till Amsterdam så kan det bli billigare att flyga till Eindhoven med lågprisbolaget Transavia än till storflygplatsen Schiphol. Och den som har affärer i norra Italien hittar ofta lågprisbiljetter med Ryanair till Bergamo, ett alternativ till Milanos storflygplatser Linate och Malpensa.

Hyrbil: Om du råkar skada din hyrbil så tillkommer en dyrbar självrisk. Du kan skydda dig genom att teckna en självriskreducering, en försäkring som ofta kostar hundratals kr/hyresdygn. Det finns emellertid några få betal- och kreditkort som inkluderar självriskreducering om du betalar hyrbilen med det aktuella kortet, t ex British Airways Visakort.

Hotell: Lita inte alltid på prisjämförelsesajterna. Stora bokningssajter som Hotels.com, Booking.com ger en bra överblick av utbud och priser, men när det är dags att boka kan det löna sig att kolla priser och erbjudanden på hotellets egen hemsida. Du kan även slå en signal till hotellet, plötsligt kan frukost eller en uppgradering ingå i priset.

Tåg: På vissa sträckor finns konkurrerande tågoperatörer, mellan Stockholm och Göteborg kan du välja mellan både SJ och MTR Express.

Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna