headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

12 svenska Foodtech-bolag som vill omvandla matbranschen

5 dec 2018
”Kan vi fixa livsmedelssystemet med nya, bättre produkter och produktionsmetoder så löser vi många av planetens största utmaningar,” det menar Fredrika Gullfot, vd Simris Alg.

Futufarm: Halmstadsföretag som utvecklat en innovativ inomhusodlingslösning som gör det möjligt att närodla stora mängder sallad, grönsaker och örter – året runt och i urbana miljöer.

Matsmart: Affärsidén är att minska matsvinnet genom e-handel av livsmedel med kort eller passerat bäst föredatum. Ikea har nyligen investerat i bolaget.

Grönska: Ett odlingsföretag som har ett system för att odla grödor inomhus – året runt och i urbana miljöer. Målet är att erbjuda ett alternativ till importerade grönsaker och örter.

Local Food Nodes: En digital plattform där konsumenter kan köpa lokalproducerad mat och hämta på specifika utlämningsplatser – direkt från producenter, utan mellanhänder.

Heliospectra: Ett Göteborgsföretag som erbjuder ett särskilt belysningssystem för storskalig och kommersiell växthusodling av exempelvis grönsaker.

Karma: Vill förebygga och minska matsvinnet genom en app där restauranger, kaféer och matbutiker kan sälja överbliven mat till privatpersoner. Finns i Sverige och Storbritannien.

Cowfunding: Företaget lanserades 2015 och erbjuder konsumenter att köpa ”koandelar” i kossor hos lokala lantbrukare. Tjänsten startades i Skåne.

Innoscentia: Ett Malmöbaserat innovationsföretag som har tagit fram en smart etikett som exempelvis kan mäta andelen bakterier i en förpackning kött.

Simris Alg: Österlenföretag verksamt inom algodling. Målsättningen är att minska utfiskningen i haven genom att byta ut fiskolja mot algolja i livsmedel och kosttillskott.

Food for progress: Foodtechbolag som har utvecklat köttsubstitut i form av exempelvis oumph, ett proteinkoncentrat av sojabönor som kan stekas, kokas, grillas och friteras.

Ifoodbag: Ett svenskt förpackningsföretag, grundat 2013, som har tagit fram en unik papperskasse som håller livsmedel kylda och frysta i upp till 24 timmar.

Ipiit: En scanningsapp som ger användaren möjlighet att ta reda på innehållet i varorna i matbutiken. Därmed kan den som exempelvis är allergisk välja bort varor på ett enkelt sätt.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap