headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare
Möt soloföretagaren Hanna Meens-Eriksson i Borlänge. Foto: Henrik Hansson.

Ett riktigt kurslyft

Företagarnas nya utbildningar lovar bättre lönsamhet i firman. Soloföretagaren Hanna Meens-Eriksson har testat om det fungerar.
Publicerad 27 aug 2018

Du ska hitta nya kunder, behålla dina nuvarande uppdrag, produktutveckla, ha koll på ekonomin och vara en inspirationskälla. Och så ska du försöka hitta tid för att utveckla dig själv mitt uppe i allt detta. Känner du igen dig?

Det gjorde Hanna Meens-Eriksson, entreprenör och soloföretagare i Borlänge. Hon är röst- och sångpedagog, körledare och driver den enskilda firman Sångfabriken.Verksamheten går bra, men Hanna har hela tiden känt att hon måste utveckla sig själv som företagare. Det var så hon kom i kontakt med Företagarna Utbildning, en ny medlemsförmån som erbjuder anpassade kurser till företagare som vill utveckla sig i sin roll som entreprenör – och öka lönsamheten.

– Som företagare är det viktigt att du värdesätter dig själv. En kurs ger mig möjligheten att fördjupa mig i något som jag kan ytligt, men det är också ett sätt att belöna mig själv med något som jag kommer att ha nytta av under lång tid framöver, säger Hanna Meens-Eriksson.

Företagarnas utbildningserbjudande är specialanpassat efter en egenföretagares vardag. Det betyder att du inte alltid behöver gå till ett klassrum för att lära dig nya saker, det räcker med att slå på datorn och delta i kursen via schemalagda webbinarier.

– Formatet passade mig perfekt. Jag behövde inte åka till en kurslokal och leta parkering. Det var bara att sätta sig framför datorn var jag än befann mig.

”Nya verktyg i firman”

Hanna valde en utbildning som heter Boosta din lönsamhet och den inkluderade sju lärarledda seminarier via webben där kursmomenten handlade om ekonomi, ledarskap och marknadsföring/försäljning. I kursen deltog knappt tio företagare från hela landet.

– För mig personligen gav ekonomi- och marknadsföringsblocken mest kunskap. Jag har läst en hel del ledarskap så den delen innehöll inte så mycket nytt.

Samtliga kurstillfällen spelades in och det gör att deltagaren kan gå tillbaka och repetera de kursmoment som han eller hon vill fördjupa sig i.

– Ekonomidelen innehöll mycket nytt för mig och där kunde jag utan att känna stress återvända till det inspelade lektionstillfället för att repetera. Jag har till exempel fått en betydligt bättre uppfattning om hur jag ska göra en budget och därefter följa upp resultatet.

Ett av målen med Företagarnas utbildningar är att de ska bidra till bättre lönsamhet i företaget.

– Jag tror faktiskt att jag har möjligheter att förbättra lönsamheten. Vi fick bland annat lära oss om prissättning och ett av tipsen som jag tänker utnyttja är att man kan ge rabatt i tid i stället för pengar.

Tanken med Företagarnas utbildningar är att de ska ge effekt både på kort och lång sikt.

– Det bästa med den här kursen är att jag har fått massor av nya verktyg som kommer att hjälpa mig att utveckla min verksamhet. Hittills har jag kanske använt 2 av 15 verktyg, men jag är på god väg. Jag tror att kursen kommer ha en liten effekt i år, men en stor effekt nästa år, säger Hanna Meens-Eriksson.

Företagarna erbjuder ett 50-tal utbildningar i samarbete med några av landets största utbildningsarrangörer. Vissa kurser erbjuds helt digitalt (så kallad e-learning och webbinarier), andra arrangeras i klassrum.

Hanna Meens Eriksson om vad en utbildning kan ge dig som egenföretagare:

1. Verktygen. Konkreta råd som ger resultat både kort- och långsiktigt.
2. Energin. Rejält med energi och inspiration efter varje kurstillfälle.
3. Lönsamheten. Bra verktyg som bidrar till att öka lönsamheten.

Fakta om Sångfabriken
Gör: Körledare, musiker, röst- och sångpedagog.
Var: Faun/Borlänge.
Startade: 2012.
Omsättning: Cirka 800 000 kr.
Utmaning: Att hitta kunskap och tid
att utveckla verksamheten.
Anställda: Soloföretagare.

Text: Per Manns.