För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Duellen: Är det dags att förändra LAS-reglerna?

Tidningen Foretagaren bjöd in politikerna Katarina Raneborn (V) och Larry Söder (KD) till en het debatt om uppsägningsregler, förtur och kollektivavtal.
Publicerad 23 aug 2018
Katarina Raneborn (V) och Larry Söder (KD) debatterar LAS-reglerna. Foto: Oskar Omne.
”Turordningsreglerna är en utmaning för många småföretagare”

Det krävs enligt lagen om anställningsskydd (LAS) saklig grund för att säga upp en medarbetare. Det kan vara arbetsbrist eller personliga skäl. Uppsägning av personliga skäl leder ofta till tvist och lön måste betalas ut även om arbetstagaren inte är på jobbet. Resultatet blir en kostsam inlåsningseffekt och minskad produktivitet.

Hur kan reglerna för uppsägning ändras för att undvika detta och samtidigt ge tillräcklig trygghet för arbetstagarna?

Kd: (Larry Söder) Det finns anledning att ifrågasätta dagens regler, men vi vill inte ta bort möjligheten att kunna säga upp på grund av personliga skäl. I dag kan en person bli utan a-kassa i upp till 60 dagar. Om man lämnat sin anställning utan giltigt skäl blir konsekvensen en borttagen a-kassa under 45 dagar. Det här är rimliga konsekvenser av ett beteende som medfört skada för arbetsgivaren. En förändring kan vara att begränsa tvistetiden till tolv månader samt att reducera det ekonomiska skadeståndet för brott mot LAS för företag med färre än 50 anställda.

V: (Katarina Raneborn) Detta är en av de svåraste frågorna inom arbetsrätten. Möjligheten att avskeda någon av personliga skäl får aldrig missbrukas för att göra sig av med någon som vågar säga sin mening om förhållandena på arbetsplatsen inte är bra. Samtidigt finns det personer som verkligen missköter sig. Problemet är att regelverket kring uppsägningar är otydligt. Det är här som förändringar måste ske. En tidig dialog med facket är också viktigt.

Kan a-kassereglerna förändras så att de ger tillräckligt skydd utan att locka till fusk?

V: Jag tror inte på försämrade regler för alla på grund av att ett fåtal fuskar. A-kassan är en försäkring som arbetarna själva betalar in till, som ett skydd den dag de står utan arbete. Med utökade kontroller kommer man åt de få som fuskar.

KD: A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Blir a-kassan för generös ökar risken att den ses som en tänkbar livsstil. Därför måste skillnaden mellan jobb och a-kassa vara ekonomisk kännbar. Jobb ska alltid vara första valet.

Turordningsreglerna är en annan utmaning för många småföretagare. Kan turordningen ändras så företagen får behålla den kompetens som behövs för att utveckla verksamheten?

KD: Undantagen bör utökas till fyra personer oavsett företagens storlek. Då slipper vi också gränsdragningsproblem. Detta gynnar speciellt mindre företag.

V: Dagens regler med två undantag vid arbetsbrist för företag med färre än tio anställda är bra. Att inte ha någon möjlighet alls att behålla viktig personal i ett litet företag kan medföra att företaget går omkull.

Hur kan LAS utvecklas för att skapa både arbetstillfällen och uppfylla företagens behov av flexibilitet och möjlighet till tidsbegränsning?

KD: För regeringspartierna är visstidsanställningen ett rött skynke. Vi vill dock värna denna möjlighet då den gynnar arbetsmarknadsinträdet och företagens utvecklingsmöjligheter.

V: Tillsvidareanställningar på heltid är en självklar och viktig rättighet. En provanställning på upp till sex månader bör vara fullt tillräckligt för att en tillsvidareanställning ska vara gällande.

Kollektivavtal är också en het debattfråga. Kan ni tänka er en proportionalitetsregel som hindrar facken från att vidta stridsåtgärder som tvingar seriösa företag in i kollektivavtal som de inte vill ha?

V: Kollektivavtal säkerställer att företag konkurrerar på lika villkor, då alla vet vad man ska förhålla sig till gällande arbetstider och ersättning. Ett hängavtal för ett mindre företag kostar omkring 2 000 kronor per år. Problemet för seriösa företag är snarare de företag som vägrar teckna kollektivavtal, som betalar oskäliga löner och inte följer ersättningsreglerna. Det medför att de kan krypa med sina anbud och med oschysta spelregler kamma hem avtal som slår undan benen för seriösa företag som värnar om personalen. Det är viktigt att kunna bevara möjligheten att kunna strejka om det finns starka skäl för det.

KD: I vissa branscher används konfliktvapnet väl snabbt. Särskilt uppmärksammad är hamnkonflikten i Göteborg men det används frekvent inom bygg och renhållning. Ofta står hotet inte i paritet till det tvisten gäller. För en bättre ordning på arbetsmarknaden vill vi stärka medlingens roll och införa proportionalitetskrav för sympatiåtgärder så att de inte oskäligt drabbar någon motpart eller hotar samhällsviktiga funktioner. Parterna bör inte få använda sig av arbetsrättsliga konfliktåtgärder utan att först söka medling via Medlingsinstitutet eller annan oberoende part.

Fakta Katarina och Larry

Namn: Katarina Raneborn
Parti: Vänsterpartiet.
Företag: Elfirman Hallins Elektriska AB och fastighetsbolaget Sundsbron Invest AB.
Ort: Askersund.
Politiskt engagemang: Kommun- och regionpolitiker.
Viktigaste valfrågan: Ett land som håller ihop, där alla har samma värde oavsett var vi bor och var vi kommer ifrån.

Namn: Larry Söder
Parti: Kristdemokraterna.
Företag: Redovisningskonsulten Accencea och spelkonsolbolaget Gaminggadgets.
Ort: Kungsbacka.
Politiskt engagemang: Riksdagsledamot.
Viktigaste valfrågan: Sänkta skatter.

Fler nyheter från Företagarna