För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Skatteregel skrämmer styrelseproffs

Nu ger sig en av näringslivets tungviktare in i debatten om Skatteverkets användande av det kritiserade företrädaransvaret.
Publicerad 9 apr 2018
Lars Backsell är kritisk mot företrädaransvaret. Foto: Evelina Carborn.

– När Skatteverket slår till så är det som en tsunami och den som drabbas är helt värnlös, säger entreprenören Lars Backsell.

Lars Backsell beskrivs som en serieentreprenör i läkemedelsbranschen och han har tillsammans med kollegan Thomas Eldered byggt börsbolaget Recipharm till ett miljardföretag med 6 000 anställda runt hela världen. Men trots framgångar med börsbolag, miljardomsättning och internationell expansion så är det entreprenörsklimatet på hemmaplan som är en av hans hjärtefrågor.

– Just nu är jag bekymrad, jag ser allt för många exempel på regler och utspel från regering och myndigheter som visar att de helt saknar förståelse och respekt för dem som driver företag och skapar jobb, säger han.

Personligt betalningsansvar

Det som särskilt väcker Lars Backsells frustration är det så kallade företrädaransvaret. Företrädaransvaret är en relativt okänd skatteregel som innebär att den som sitter som vd eller i styrelsen för ett aktiebolag kan bli personligt betalningsansvarig för bolagets samtliga skatteskulder i samband med en konkurs.

”Jag vågar helt enkelt inte ta den risk det innebär att engagera sig i en bolagsstyrelse”

För att undgå företrädaransvaret måste du som styrelseledamot sätta bolaget i konkurs så fort du misstänker att bolaget riskerar att inte kunna betala sina skatteskulder i tid. Och det måste gå undan, om det inte sker senast på förfallodagen för skatteinbetalningen så anses du ha agerat oseriöst. Om du missar att agera, och bolaget går i konkurs, så betraktas det som grov oaktsamhet och det är fritt fram för Skatteverket att göra dig personligt betalningsansvarig för bolagets samtliga skatteskulder.

– Det som är slående är den okunskap som finns i ämnet, säger Lars Backsell. Jag var ordförande i den statliga entreprenörskapsutredningens referensgrupp och där hade vi ett tvärsnitt av framgångsrika och välkända entreprenörer representerade. Men inte en enda av dem kände till vad företrädaransvaret kan ställa till med.

Används hundratals gånger årligen

Företrädaransvaret är ett kraftfullt verktyg i Skatteverkets verktygslåda och det innebär att de kan välja ut vem som helst i den tidigare styrelsen som mål för att få in de obetalda skatteskulderna. Enligt uppgifter från Skatteverket används företrädaransvaret i runt 300–400 konkurser per år.

Lars Backsell menar att Skatteverkets agerande får långtgående konsekvenser för det svenska entreprenörsklimatet, inte minst i start-ups och småbolag.

– Jag får säkert ett erbjudande i veckan men numera tackar jag konsekvent nej till alla styrelseuppdrag i småbolag – jag vågar helt enkelt inte ta den risk det innebär att engagera sig i en bolagsstyrelse. Och det är allt fler av mina kollegor i branschen som drar samma slutsats. Det är tyvärr många duktiga personer som skulle kunna bidra till att utveckla nya företag som nu väljer att hoppa av.

Den som sitter i en bolagsstyrelse har alltså ett långtgående personligt ansvar att hålla koll på bolagets ekonomiska situation – men det är inte alltid så enkelt som det låter.

– Du kan ju sitta på ett styrelsemöte och ekonomidirektören ljuger om bolagets ekonomiska läge, han eller hon kanske undviker att berätta att bolaget ligger efter med skatteinbetalningar, säger Lars Backsell.

Kritiska röster

Under senare tid har allt fler kritiska röster höjts mot företrädansvaret i sin nuvarande utformning. I rapporten Företrädaransvar – kan det avskaffas? föreslår Roger Persson Österman, professor i juridik vid Stockholms universitet, att företrädaransvaret för skatter ska tas bort. I stället föreslår han att Skatteverket får möjlighet att ge anstånd med skatteinbetalning. Syftet är att stärka möjligheterna för Skatteverket att arbeta konstruktivt och proaktivt med att driva in skatter.

Lars Backsell vill också att Skatteverket ska bli bättre på att informera styrelseledamöter när ett bolag är sent med skatteinbetalningar.

– Jag vill se ett frivilligregister där du som ny styrelseledamot kan anmäla att du nu sitter i bolaget X och vill bli kontinuerligt informerad av Skatteverket kring allt som rör det aktuella bolagets skatter och inbetalningar.

– Plötsligt har Skatteverket tusentals frivilligarbetare som kommer att se till att skatterna betalas in. Och under den perioden skulle inte Skatteverket ha rätt att använda sig slentrianmässigt av företrädaransvaret.

Dialog med Skatteverket efterfrågas

Lars Backsell, som också är ordförande i Entreprenörskapsforum och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, menar att det är dags för en bättre dialog med Skatteverket:


– Vi som är entreprenörer och sitter i styrelser vet att det är så här det fungerar, men jag tror aldrig att Skatteverket skulle kunna komma på idén med ett frivilligregister. Det visar att vi behöver en dialog med Skatteverket så att de förstår förutsättningarna att driva företag.

– Det är den här okunskapen om människor som gör mig så bedrövad. Tror Skatteverket att alla människor är skurkar? Du måste ju få chansen att göra rätt utan att myndigheterna slår till med full kraft.

Text: Per Manns. Ur medlemstidningen Företagaren nr 2 2018

Fler nyheter från Företagarna