podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så frodas Coworking-trenden

Du får en kontorsplats, kaffe och entreprenörskompisar. I bästa fall kan du också dra nytta av kollegornas kompetens och deras kontaktnät. Det kallas för coworking och trenden sprider sig över hela landet.
Publicerad 26 sep 2017
Entreprenörer möter entreprenörer på Norrsken som är en av Stockholms nya coworking-adresser. Foto: Evelina Carborn.

Vid ett bord i den moderna receptionen breder ett par konsulter ut sina ritningar. Det stilrena kafébordet räcker inte riktigt till och de sprider ut sig på golvet. I en soffa sitter en norsk entreprenör och diskuterar innehållet i ett kontrakt – och vid den långa bardisken står några hyresgäster och dricker kaffe.

Miljön, människorna och sorlet skulle kunna vara hämtat från en hotellreception – men vi är på besök hos United Spaces i Malmö – ett av landets många nya så kallade coworkingkontor.

Det påminner om ett kontorshotell, men det är ett påstående som genast möter protester från Anja Westling, ansvarig för United Spaces i Malmö.

– Nej, på ett kontorshotell stänger du in dig i ett kontorsrum, här får du tillgång till en öppen miljö där du både kan jobba och delta i ett erfarenhetsutbyte med andra entreprenörer.

"Nu finns coworking i hela Sverige"

Och det är inte bara i Malmö som coworking lockar entreprenörer att flytta in i en öppen kontorsmiljö. I Karlstad är Innovation Park en mötesplats för företagare och startuppföretag. Göteborgsentreprenörer kan flytta in hos Entreprenörsgatan eller nyöppnade Kolgruvan. I Linköping samlas företagare hos Mindpark och DoSpace. Och i Sundsvall finns nyöppnade Grönborgs Coworking.

De flesta coworking spaces erbjuder sina hyresgäster olika former av kontorsplatser. Det enklaste – och billigaste – kallas för flexibla arbetsplatser som innebär att du får tillgång till en arbetsplats i det öppna kontorslandskapet. När arbetsdagen är slut ska arbetsbordet vara renstädat. Den som vill få en fastare plats kan hyra ett eget skrivbord med tillhörande förvaringsutrymmen. Och när verksamheten växer, ni blir kanske flera medarbetare, kan verksamheten flytta vidare in i ett eget kontorsrum.

Tillbaka i Malmö. Efter rundvandringen är det inte den trendiga inredningen, sköna loungemusiken eller de flexibla kontorslösningarna som gör störst intryck. Det handlar snarare om att det finns nya möjligheter för både soloföretagare och entreprenörer att flytta från köksbordet hemma i bostaden till en inspirerande och förhoppningsvis mer produktiv arbetsmiljö. Ett coworkingkontor erbjuder inte bara ett bord, kaffe och bra wifi – du får förhoppningsvis tillgång till andra entreprenörer och deras erfarenheter och kontaktnät.

Coworking från Luleå till Malmö

Nivå 1: Flexibel kontorsplats – billigaste och enklaste arbetsplatsen

Det här får du: Här kan du driva ditt företag i en entreprenörsmiljö tillsammans med andra som brinner för samma sak. På den här nivån ingår tillgång till kontorsutrymme, dock inget eget skrivbord eller förvaringsutrymme. Regeln är ”clean desk”, vilket innebär att du plockar ihop dina tillhörigheter och lämnar ett rent skrivbord när arbetsdagen är slut. Ofta tillgång till wifi, skrivare och kaffe.

Dina kollegor: Oftast företagare som befinner sig i början av sin entreprenörsresa. De testar sin affärsidé, har kanske nyligen lämnat en tillvaro som anställd. Här hittar du kollegor som väljer gemenskapen i en coworkingmiljö i stället för ensamheten vid köksbordet.

Några prisexempel: I Malmö erbjuder entreprenörshubben Minc ett öppet kontorsutrymme som är kostnadsfritt de första sex månaderna, därefter 1 200 kr/mån. I Göteborg finns Entreprenörsgatan, ett samlingsnamn för en rad olika kontorslösningar med allt från öppna ytor till egna kontorsrum (pris från 1 700 kr/mån). I Luleå erbjuder Creative Space en öppen arbetsmiljö för 500 kr/månad.

Nivå 2: Fast kontorsplats – när du vill ha ett eget bord


Det här får du: Det här är alternativet när du känner att affärsidén håller och du behöver något mer än en flexibel arbetsplats. En fast kontorsplats innebär att du får ett eget skrivbord med tillhörande förvaringsmöjligheter i ett öppet landskap. Du kan lämna kvar saker på skrivbordet när du går hem för dagen. Tillgång till wifi, skrivare och kaffe.

Dina kollegor: Ofta företagare som har kommit en bit på väg på sin entreprenörsbana. Verksamheten börjar finna sina former, administrationen ökar och det finns behov för lite mer struktur. Här möter du exempelvis konsulter som behöver en fast adress men som ofta befinner sig på uppdrag ute hos kunder.

Några prisexempel: Coworkingtrenden har spridit sig till alla delar av landet. I Karlstad erbjuder Innovation Park kontorslösningar för entreprenörer i alla skeden (en fast arbetsplats i landskap kostar ca 1 300 kr/mån), i Sundsvall kan du ta plats hos Grönborgs Coworking (3 500 kr/mån) och i Linköping möts entreprenörer hos Mindpark (2 900 kr/mån) eller DoSpace (3 500 kr/mån).

Nivå 3: Eget kontorsrum – när verksamheten växer


Det här får du: När företaget växer och börjar rekrytera nya medarbetare så kan du fortfarande dra nytta av den flexibilitet och entreprenörsanda som en coworkingadress erbjuder. De flesta hyresvärdar erbjuder privata arbetsrum med plats för flera medarbetare. Ett coworkingkontor erbjuder dessutom konferenslokaler som bokas och betalas efter behov.

Dina kollegor: Det är ofta konsulter, e-handelsföretag, mindre reklam- och kommunikationsbyråer som väljer att expandera inom ramen för ett coworkingkontor.

Några prisexempel: United Spaces erbjuder flexibla kontorsmiljöer i både Stockholm och Malmö (och öppnar i Göteborg den 21 september). I Göteborg är Entreprenörsgatan en redan etablerad adress för företagare som söker en kreativ arbetsmiljö (ett kontorsrum med plats för 4 personer kostar 10 000–12 000 kr/mån). Och i Malmö erbjuder MEC kontorsrum för 4 för 13 000 kr/mån).

Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna