podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Ditt nätverk kan lösa kompetensbristen”

Hallå där Anna Libietis, projektledare för Företagarnas nya samarbete med Yrkesdörren som ska lösa kompetensbrist få in fler utlandsfödda på arbetsmarknaden.
Publicerad 6 nov 2017
Anna Libietis berättar hur du kan lösa kompetensbristen. Foto: Oskar Omne.

Berätta om Yrkesdörren – vad är det?

– Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Den som är ny i Sverige har därför ofta svårt att hitta ett jobb. Den ideella verksamheten Yrkesdörren matchar utrikesfödda med etablerade svenskar, baserat på gemensamma branscher och yrkesbakgrund. Just för att bygga nya nätverk och öppna nya dörrar till jobb.

Varför samarbetar Företagarna med Yrkesdörren?

– Rekryteringsbehovet hos småföretagen är stort och kompetensbrist är det största tillväxthindret. Vi vet också att många vill hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden, men att våra medlemmar har väldigt lite tid att lägga. Det här blir ett nytt och enkelt sätt att engagera sig och samtidigt bredda sitt eget nätverk.

Vad åtar man sig?

– Det enda man åtar sig genom att gå med i Yrkesdörren är att träffa en person med utländsk bakgrund under en timme och prata om branschen, hur rekryteringsläget ser ut, sociala koder och så vidare. Sedan förmedlar man ytterligare två kontakter till personen i fråga.

Hur gör den som vill haka på?

– Registrera dig här, det är klart på ett par minuter. Efter ett tag får du ett mejl när du matchats med någon inom samma bransch och ni kommer överens om tid och plats för en timmes möte. Precis som våra medlemmar finns Yrkesdörren i hela landet. Det är så enkelt det bara kan bli och vi hoppas därför att många vill vara med. Den som vill kan också följa #veckansyrkesdörr i sociala medier. 

Fler nyheter från Företagarna