podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Bäst i Sverige - möt Årets Företagare i Sverige 2017

Årets Företagare heter Maria Åkerberg. Med fokus på hållbarhet, engagemang och transparens har hon skapat en helsvensk vinstmaskin inom ekologisk hudvård.
Publicerad 6 nov 2017
Genom sitt entreprenörskap har Maria Åkerberg blivit en förebild för många. Foto: Mattias Bardå. Hår och makeup: Jenny Guerrero.

Karriär och framtidsplaner kan ibland ta oväntade vägar. Det vet Maria Åkerberg som i början av 1990-talet tvingades överge planerna på en yrkesbana som byggnadsingenjör. Byggbranschen var i kris och den lokala arbetsförmedlingen uppmanade Maria att hitta på något annat.

– Jag såg en möjlighet att förverkliga drömmen att starta en egen hudvårdssalong och började utbilda mig till hudterapeut, säger hon.

Men när Maria Åkerberg skulle dra i gång sin verksamhet upptäckte hon ett tomrum på marknaden – hon kunde helt enkelt inte hitta en ekologisk hudvårdsserie utan mineraloljor eller syntetiska ingredienser. Med ett brinnande intresse för kemi började Maria Åkerberg framställa sina egna hudvårdsprodukter. Resultatet blev en serie produkter som till 100 procent består av ekologiska ingredienser och bär grundarens eget namn.

”Jag såg en möjlighet att förverkliga en dröm”

– Jag är stolt över våra produkter och de får gärna bära mitt namn, säger Maria Åkerberg.

Med fokuserad marknadsföring har de ekologiska hudvårdsprodukterna från fabriken i Frillesås utanför Göteborg funnit en stor skara kunder som värderar transparens vad gäller innehåll och tillverkning.

– Vi hoppar över alla mellanhänder och säljer direkt till hudterapeuter, spaanläggningar och utvalda butiker. Jag tror väldigt mycket på att utbilda och ha en nära relation med dem som ska sälja våra produkter. Det är en av våra främsta framgångsfaktorer.

Maria Åkerbergs företag, Dermanord Svensk Hudvård AB, ökar sin omsättning med cirka 20 procent per år och har en stadig vinstmarginal.

– Vi behöver en hög vinstmarginal för att kunna utveckla och expandera företaget i den riktning som vi tror på. Till skillnad från många andra som pratar om outsourcing så tror vi på det precis motsatta. Vi vill bygga verksamheten från Frillesås och ha allt från utveckling och tillverkning till förpackning inom våra egna fyra väggar.

Maria Åkerbergs entreprenörsbana kröntes vid galan Årets Företagare i Sverige 2017 i Stockholms stadshus för någon vecka sedan då hon fick ta emot utmärkelsen som Årets Företagare i Sverige 2017 från Monica Lindstedt, ordförande i Företagarna, och höra juryns motivering till utmärkelsen:

”I en bransch med knivskarp och global konkurrens har årets vinnare med hög tillväxt och imponerande resultatmarginaler byggt upp sitt bolag. Genom forskning och innovation i kombination med en omtanke om människa och miljö skapas helt unika produkter av högsta kvalitet. Vinnaren är en sann entreprenör och förebild!” 

Fler nyheter från Företagarna