För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från norr till söder: 103 unga idéer

En mjukvara som bedömer sannolikheten för om en nyhetsartikel är falsk eller inte, möbler gjorda av kaffesump. 3D-printade smycken. Drönare som valts ut av FN för att nå ut med medicin. Och ett nytt sätt att prenumerera på inredning. Här är tidningen Företagarens lista över årets spännande unga idéer och nytänkande entreprenörer att ha ögonen på.
Publicerad 3 sep 2017
För andra året i rad utser tidningen Företagaren Sveriges 103 mest lovande unga företagare. På omslaget syns Alejandra Cerda, Christoffer Lindhe, Zahra Abdullah, Lamin Ceesay, Hampus Granberg och Lisa Gautier. Foto: Mattias Bardå.

Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista

För andra året i rad listar Tidningen Företagaren Sveriges mest lovande företagsidéer från entreprenörer under 30 år. Syftet är att synliggöra alla fantastiska unga företagare som finns i hela landet – från norr till söder – och visa på den bredd, innovation och mångfald som finns bland unga entreprenörer.

NORRBOTTEN

Lisa Lindvall, 27
The Fit Sweden AB, Kalix
● E-handelsplattformen The Fit kombinerar teknik och mode i måttbeställda designerkläder. Nyligen lanserad.

Christian Olsson, 24
Sustainalube, Luleå
● Har utvecklat ett nytt, vattenblandbart smörjmedel baserat på en ny innovativ restprodukt. Bolaget har ett tjugotal företagskunder i skogsindustrin.

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Marcus Hyttmo, 30
Hyttmo Lod och Våg, Undersåker
● Startade sitt företag inom byggbranschen redan på gymnasiet. Ett företag som i dag har 22 anställda. Har också ett stort socialt engagemang, åker med anställda till Rumänien för att bygga boende åt gatubarn.

Adam Myllykoski, 17
Philip Åslund, 17
Skinbutiken UF, Östersund
● Årets vara i SM i Ung företagsamhet. Slog säljrekord med en omsättning på 3,5 miljoner och en vinst på 500 000 kronor. Den som spelar Counterstrike kan köpa virtuella prylar, "skins", till sin spelfigur, av andra spelare. Här görs köpet på ett säkrare sätt.

VÄSTERBOTTEN

Zacharias Tjäder, 29
Chambo, Umeå
● Har tagit fram en ny fiskekrok som undviker bottennapp. Rankad som en av årets bästa nya idéer i Venture cup.

Delia Zadius, 29
Deius Personlig Assistans AB/ Deius
Städservice AB, Umeå
● Kom till Sverige som tolvåring på flykt från Iran. Startade personlig assistans och hemtjänst. Vill även driva HVB-hem för unga, SFI-skola och lyxigare ålderdomshem.

Marielle Isaksson, 27
Gloss Academy i Norr AB, Umeå
● Utbildar makeupartister och har lyft skönhet till en akademisk nivå. Deras kompetens värderas högt nationellt och internationellt. En härlig blandning av mod, klokhet och samhällsengagemang.

Mattias Matsson, 29
Professionals Nord Rekrytering, Umeå
● Utsedd till Årets Unga Entreprenör Norr av Founders Alliance. Arbetar med personaluthyrning och rekrytering med fokus på Norrland för att skapa jobb i regionen. Har även ett investmentbolag som hjälper andra entreprenörer att starta bolag i trakten.

Karl Forsman, 27
Magnus Wahlberg, 29
Emma Wahlberg, 30
LumberScan, Umeå
● En game changer inom inventering av timmer och massavedslager i skogsindustrin. Med drönarteknik görs volymberäkningar mer effektivt och noggrant. Minskar felskattningen från 10 till 2 procent.

Meiju Vartiainen, 24
Daniel Remes, 30
Mowida, Umeå
● En bostadsplattform som matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell listaVÄSTERNORRLAND

Sara Eriksson, 23, Linnea Elfving, 26
Självfallet i Ö-vik AB, Örnsköldsvik
● Venture cup-finalister med Bara bättre, ett ledarskapskoncept som hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet.

Moa Berglund, 28
CK Livs, Näsåker
● Driver Resele lanthandel i Sollefteå kommun. Tack vare en satsning på närproducerade, ekologiska varor och bra service växer verksamheten, som även blivit en viktig motor för hela bygden.

Jonna Jinton, 27
Jonna Jinton Sweden, Junsele
● Framgångsrik bloggare som driver webbshop där hon säljer sin konst. Samarbetar även med tapetföretag som gör fototapeter av hennes verk.

GÄVLEBORG

Christoffer Karlström, 28
Voxnabruks Kanot & Vamping, Voxnabruk
● En drivande kraft bakom utvecklingen av besöksnäringen i Hälsingland. Kompletterar campingen med nya upplevelser, förlänger säsongen och lockar nya grupper av turister.

Martin Lith, 30
Hannes Lundin, 29
Lith Lith Lundin, Torsåker
● Gör hållbara möbler med ett 50 kilometersradie-koncept. Allt material ska komma från trakten, som ett sätt att garantera hållbarheten genom produktionskedjan.

Erdenejargal Bataa, 26
Sodon Bergsmannen, Hofors
● 24 år gammal öppnade grundaren Sodon Sushi i Hofors och knappa halvåret efter tog han över restaurangdelen på Hotell Bergsmannen som blev Sodon Bergsmannen. Driver i dag hela hotellet med spännande idéer om hur det kan utvecklas.

Emma Winsjansen, 24
Pure nails by Emma, Hudiksvall
● Listades som en av landets främsta inom nail tech, i Swedish Nail Awards 2016. Mycket framgångsrik företagare med fullbokad kundkrets och cirka 30 000 följare på Instagram.

DALARNA

Yasemin Akcan, 18
Serin Malak, 19,
Awyar Dewari, 18
Fellowship UF, Borlänge
● Har intervjuat människor i olika åldrar som flytt från olika länder till Sverige och skrivit en bok om deras livsöden och upplevelser. Allt för att minska fördomar och öka inkluderingen i samhället.

Linn Danielsson, 24
Ryggåsstugan, Dala-Järna
● Prisbelönt konditor med EM-medaljer i bagaget som flyttat hem till Dalarna och satt sin prägel på ett historiskt turistmål, Ryggåsstugan. Har på ett innovativt sätt gjort sitt kafé till en riktig pärla.

Robin Hampus, 28
Västerdala Bygg och Montage AB, Malung
● Genom samarbete med lokala leverantörer skapar han många nya jobb på orten, med en växande byggmarknad.

Tom Sakofall, 26
Nuvida AB, Ludvika
● Driver boende för asylsökande samt ensamkommande barn och ungdomar. Vänder problem till möjligheter, skapar jobb och får ut fler på arbetsmarknaden. Samarbetar med såväl Migrationsverket som kommuner och privata aktörer. Utnämnd till Årets ungdomsföretagare på Stjärngalan 2017.

UPPSALA LÄN

Yasmine Åkermark 30
Tibba, Uppsala
● Vill få fler att byta tjänster med varandra, via appen Tibba. För det har hon belönats med en miljon kronor, via det brittiska app-startup-priset Pitch fika, samtidigt som hon dragit in 100 000 kronor via crowdfunding.

David Wallinder, 29
Funrock, Uppsala
● Liten svensk spelstudio som ska ta Mellanöstern med storm med sina arabiska strategispel. Lockade till sig över tio miljoner kronor i riskkapital, innan första spelet ens hade släppts.

Allen Mohammadi, 27
Max Mohammadi, 28
Hippogriff AB, Uppsala/Sundbyberg
● Med på Forbes 30 under 30-lista. Efter att en nära äldre släkting dött i en hjärtinfarkt bestämde sig bröderna för att utveckla en teknik för att upptäcka hjärtproblem tidigt, med hjälp av artificiell intelligens.

Robin Åström, 23
Wehype, Uppsala
● Hjälper varumärken att förstå och nå ut till den yngre generationen inom den snabbt växande gamingoch e-sportvärlden. Med hjälp av smart teknologi och data kopplas företag ihop med relevanta influencers.

Hugo Larsson, 25
Linus Werner, 30
Save-by-Solar Sweden, Uppsala
● Har av Founders Alliance medlemmar röstats fram till Årets Unga Entreprenör Öst. Affärsidén är att göra solceller enkelt, lönsamt och säkert för kommersiella fastigheter och driva på övergången till ett förnybart samhälle.

VÄSTMANLAND

Joel Fredman Klockar, 28
Just Development Sweden, Västerås/Stockholm
● Vill digitalisera världens största sport genom appen Just football. Visionen är att fler ska spela fotboll, oftare och med fler personer. Allt för en bättre integration och fysisk hälsa.

VÄRMLAND

Anna Lindberg, 18
Smarta Tassar, UF Forshaga
● Hundindustrin omsätter flera miljarder i Sverige och vi lägger alltmer pengar på våra fyrbenta vänner. Ung entreprenör från Forshaga vill ta en del av marknaden med en ny ekologisk salva för torra hundtassar.

Klaid Talisaar, 29, Olle Claesson, 28
Infid AB, Karlstad
● Får uppmärksamhet för initiativet att skapa en konsumentapp som hjälper lokala butiker i konkurrensen med stora e-handlare.

Filip Nilsson, 25
Workwide AB, Karlstad
● Visst vore det kul att jobba utomlands en period? Filip Nilsson vill få fler att förverkliga sina drömmar. Hans digitala tjänst hjälper arbetssökande att hitta jobb utomlands, exempelvis som svensktalande support i Lissabon, Malta eller Kuala Lumpur.

Simon Smedberg, 25, Emil Kilhage, 25
Glooby AB, Karlstad
● Utvecklar ny resesajt där man kan söka och boka resor med fokus på minsta möjliga miljöpåverkan.

Daniel Oinas, 27
Switch Flyrod Systems, Karlstad
● Flugfiskespön är inte justerbara. Det vill Daniel som studerar vid Karlstad universitet ändra på. Driver också webbutik med fiskeutrustning.

ÖREBRO LÄN

Adam Vikström, 21
Lukas Wallströmer, 22
Mattias Chahin, 22
Andreas Eriksson, 27
Deligate AB, Örebro
● Ett matsvinn-verktyg som hjälper livsmedelsbutiker att hålla koll på bästföredatum i hyllorna. Gör succé i livsmedelshandeln och lockar externt riskkapital.

Sofia Hedberg, 18
Caroline Nilsson, 18
Ebba Tenselius, 19
Jennifer Cornelius, 19
Parkingfinder UF, Örebro
● En tjänst i delningsekonomins anda. Den som har en ledig parkeringsplats matchas med personer som vill hyra en plats för sin bil i några dagar eller veckor.

Jesper Gelin, 18
Oskar Samuelsson, 18
Icey Grip UF, Örebro
● Bättre grepp för vintercyklister. Icey Grip har utvecklat en friktionssökande textil som man kan applicera på det befintliga cykeldäcket och få bättre grepp.

STOCKHOLM

Julia Lundström, 26 år
Ljuva AB, Stockholm
● Har tillsammans med en äldre syster startat eget i mansdominerad bransch. Vinbaren Vina har hittat en trogen skara stammisar som gillar den robusta inredningen och intressanta vinlistan.

Elina Johansson, 28
Materials Invertuals, Stockholm
● Har tagit fram möbler av kaffesump och torkad cellulosa från teet kombucha. Fick Svenskt Tenns designstipendium 2016.

Nova Borg, 27
Tabi AB, Bromma
● Via varumärket Lumitoro designar och säljer företaget uppmärksammade 3D-printade smycken av bland annat titan, silver och stål.

Jasmin Rastegar, 25
Gärigheter, Stockholm
● Kreativ byrå som arbetar för en representativ kultur och en media som inkluderar. Korad till Årets Kulturentreprenör i Fryshusets tävling Sveriges ungdomsentreprenör.

Caroline Rödén, 28
Bluecall, Stockholm
● En app/digital plattform för personer som vill ha någon att prata med, som får stöd av volontärer och psykologiutbildade över telefon.

Cecilia Stengard, 30
Elly Pistol, Stockholm
● Varumärke inom street fashion vars signaturplagg är ”kaxiga men tidlösa” bomberjackor. Märket har sedan starten 2015 fått mycket uppmärksamhet i sociala medier och har redan kunder i över 30 länder.

Hjalmar Nilsonne, 28
Watty AB, Stockholm
● Vi kan spara mer energi i våra hem än vad som kan sparas i hela transport- och industrisektorn. Wattys app analyserar data från din elmätare och visar energitjuvar. Har fått Skypegrundaren Niklas Zennströms pris för hållbart entreprenörskap.

Emelie Ekblad, 29
Dessaga AB, Kungsängen
● Startup som via sin webbshop sprider hantverk från världens alla hörn samtidigt som kvinnor får en försörjning med garanterat bra arbetsvillkor. Hållbarhetstänket finns där i varje led, såväl miljömässigt som socialt.

Emma Knaggård Wendt, 28
Edutain productions, Stockholm
● Varumärkesbyrå som skapar koncept för liveproduktion i kombination med digital kommunikation. Har även startat Young in board för att få fler unga i bolagsstyrelser samt är ordförande i Ung cancer.

Viktor Broberg, 27
Buildsafe, Stockholm
● Buildsafe är en mobilapp som vill minska antalet arbetsrelaterade olyckor i byggbranschen. Den kan enkelt användas av både ledning och personal och underlättar kommunikation på fältet.

”Jag har gjort väldigt lite PR för Muro konstagentur men ryktet sprider sig ändå. Det finns intresse” – Alejandra Cerda

Alejandra Cerda, 28
Muro konstagentur, Stockholm
● Driver flera företag, däribland Muro konstagentur som arbetar med kvinnliga konstnärer inom  graffiti . Muros konstnärer briljerar på muralmålningar – väggmålningar gjorda med sprejfärg.

Faviana Vangelius, 29
Hampus Granberg, 28
Pontus Pettersson, 23
Svrvive Studios AB, Stockholm
● VR-spelstudio som skapar VR-upplevelser som ger en positiv påverkan på spelaren och samhället, som till exempel empati. 

Lisa Gautier, 26
TPH Marketplace AB, Stockholm
● TPH = The pasta haters startades i år. Begagnade kläder och accessoarer ska lättare hitta sina köpare via en plattform för vintagebutiker, second hand-butiker och varumärken. THP hanterar transaktionerna.

Robert Moldén, 26
Nema Problema Foundation, Lidingö
● Parallellt med sin bilfirma driver Robert Nema Problema Foundation med projekt i Ghana, Ukraina och Libanon. Han skapar också jobbtillfällen för nyanlända i samarbete med Lidingö kommun. Årets Företagare i Stockholm stad 2017.

Nabou Secka, 28
Melanin Queens handelsbolag, Hässelby
● Makeupartisterna Melanin Queens har lanserat en sminkkollektion för mörkhyade, för sminkmärket Färg.

Andra Farhad, 24
Börshajen, Norsborg
● När Andra Farhad var 16 år googlade hon ”hur blir man rik”. I dag har hon gjort miljonklipp på börsen och följs av tiotusentals aktieintresserade. Via sitt bolag håller hon aktieutbildningar för andra unga.

"Jag läste mycket och såg många miljödokumentärer. Det väckte mitt engagemang samtidigt som jag märkte att jag har lätt för att ringa in problem och komma med lösningar" - Zahra Abdulla

Zahra Abdullah, 20
Allergy router, Spånga
● Aktiv i WWF:s ungdomsråd och föreläser om hållbarhet. Utvecklat appen Allergy Router som visar allergivänliga zoner. Har även utvecklat en app som hjälper familjer att samordna aktiviteter – Yuggler.

Fares Hamed, 24
Amanias Abraha, 30
Victoria Escobar, 24
Siduri Poli, 29
Changers Hub, Norsborg
● Hjälper unga i förorten att utveckla sin potential och starta eget. Ordnar kurser, inspirationsföredrag, studiebesök till hajpade företag och privatlektioner med idécoaching.

Helena Samsioe, 30
Globhe drones AB, Stockholm
● Drönarbolag som valts ut av FN som samarbetspartner, samt av Röda Korset. Ser till att rätt drönare och expertis finns för att till exempel leverera blod och medicin i svårnådda områden i Rwanda.

Anton Johansson, 25
Thobias Thorwid, 25
Regnbågsliv, Solna
● Har på kort tid blivit landets största HBTQ-podd, där kända profiler intervjuas om ämnen som könsidentitet, psykisk ohälsa, kärlek och att komma ut.

Emelie Fågelstedt, 30
Emma Lindgren, 28
Branding’em, Stockholm
● Hjälper företag att bli mer attraktiva genom att öka engagemanget hos medarbetare via workshopar. Nöjda och glada medarbetare är bästa ambassadörerna, jämte kunderna.

Michael Arnör, 29
Sellhelp AB, Stockholm
● Säljer dina begagnade prylar. Du beställer hem en Sellpy-påse, sedan hämtar företaget sakerna direkt från ditt hem, säljer dem och delar vinsten med dig.

Filip Lundin, 24
Sopköket, Saltsjö-Duvnäs
● Sopköket gör catering på räddade råvaror och lagar numera skolmaten i Fryshuset. Anställer nyanlända med passion för mat.

Catrine Sageryd, 29
Mekina AB, Solna
● Helt oerfaren inom byggbranschen köpte Catrine Sageryd ett konkursbo som hon förvandlat till ett lönsamt elverktygsbolag.

Markus Romeis, 25
Daniel Cassel, 24
Anymaker AB, Stockholm
● En app som ska göra 3D-modellering tillgängligt för alla, men särskilt för barn. Finalist i Venture cup och antagen till inkubatorn Sting.

Rebecka Carlsson, 30
Gigafood, Stockholm
● Lagar trendig vegansk ”brainfood” som levereras till företag och privatpersoner. Maten är 100 procent vegansk och ekologisk.

Sandra Hindskog, 30
Hanna Pettersson, 28
Technigo AB, Stockholm
● Grundare av Tjejer kodar, ett camp för kvinnor som vill lära sig att koda.

GOTLAND

Victoria Berge, 27
Johanna Harlevi-Viotti, 27
GTS Bokningsservice AB, Visby
● Gotlands hotelldrottningar har redan fyra hotell och vandrarhem i sitt öimperium (bland annat Hotell Strandporten och Hotell Villa Borgen). Har skapat gott rykte i branschen genom att erbjuda fasta anställningar i stället för säsongsarbeten.

SÖDERMANLAND

Richard Larson, 29
Hotel Rogge AB, Strängnäs
● Har tagit över anrikt stadshotell i hjärtat av Strängnäs. Är den fjärde generationen Larsons och i vd-uppdraget ingår både hotell, restaurang, bageri och kafé. Rogge firar 100-årsjubileum 2021.

ÖSTERGÖTLAND

Shanga Aziz, 19
Rogerio Silva, 18
Locker room talk UF, Finspång
● Korat till Årets UF-företag som nu tävlar i EM. En artikel om en gruppvåldtäkt blev startskottet. Efter intervjuer med 100 kvinnor var ett problem inringat: killar i grupp. Locker room talk besöker lag i idrottsklubbar för att prata attityder med 10–14-åriga killar.

Caroline William, 30
Motala djurklinik AB, Motala
● Omtyckt djurklinik med engagerad personal som sköter om traktens hundar och katter. Har även mottagning för fåglar, gnagare och reptiler.

Giovanna Hilke, 27
Hilke indesign AB, Linköping
● Företaget har gått från en webbshop till att även bestå av en fysisk butik, egendesignade produkter samt uppdrag att styla och inreda hem. Nominerad till Linköpings Handelsdiamant 2017.

Adam Zollner, 24
Johan Zollner, 27
Nordic Souvenir samt Profilservice Nordic, Linköping
● Levererar souvenirer till flygplatser, turistanläggningar och bland annat butiker i Gamla stan i Stockholm. Bara på Arlanda har de 17 försäljningsställen. Andra företaget tar fram profilkläder och produkter med varumärken åt företag.

KRONOBERGS LÄN

Rickard Ljungdahl, 30
Nya Vislanda Wärdshus AB, Vislanda
● Ser till att Vislanda Wärdshus, med anor från 1897 får leva vidare och att hotell- och restaurangverksamheten utvecklas.

Mea Natvig, 18
Julia Frisk, 17
Astrid Brodén, 18
Ocean Aim UF, Växjö
● Hjälper konsumenter att minska sina utsläpp av mikroplaster till sjöar och hav, genom en filterlösning som filtrerar spillvatten från tvättmaskin/torktumlare.

Elize Wallin, 30
Grön Kontakt Växjö, Växjö
● Nystartad städfirma som enbart använder miljövänliga medel och produkter i flyttstädning-, veckostädning- och storstädning/rensningsuppdrag.

KALMAR LÄN

Jerry Nilsson, 26
Kalmar Falafel AB, Kalmar
● Berikar lokala restaurangscenen med sin omtyckta version av gröna snabbmatsklassikern falafel, samt med vegansk kebab och pasta. Fina råvaror och bra service gör att ryktet sprider sig.

Num Jiraporn Susuk, 30
Num städ och nytt, Högsby
● Lyhört, effektivt familjeföretag inom städ och rengöring som sköter allt från flyttstädning till kontorsstädning.

JÖNKÖPINGS LÄN

Pontus Gustafsson, 25
Sebastian Rudenstam, 25
Refurnish the World AB, Jönköping/Stockholm
● Vill förändra hur vi konsumerar inredning. Via varumärket Beleco kan privatpersoner hyra möbler direkt från leverantörer och tillverkare.

Linda Falk Boman, 29
Stefan Falk Boman, 28
Ung Drive, Gnosjö
● Nätverk som hjälper 15–18 åringar att starta eget. Står värd för SM för Sommarföretagare samt Sveriges största läger för unga företagare, Ung Drive Masters. Utbildar även unga entreprenörer i världen. Mottagare av Företagarnas stipendium 2016.

Emmelie Syrén, 26
Mini with friends, Vetlanda
● Klädmärke som, via webbshop, säljer egendesignade, ekologiska barnkläder och accessoarer tillverkade för hand.

HALLAND

”Jag har varit väldigt noggrann. Jämfört med många är jag gravt amputerad, vilket betyder att jag känner eventuella problem med proteser tydligare.” – Christoffer Lindhe

Christoffer Lindhe, 28
C Lindhextend AB, Halmstad
● Elitsimmare som, i en tågolycka, förlorade bägge benen och ena armen. Har utvecklat proteser som gör det lättare att vara aktiv och rörlig. Börjat exportera till Europa i år.

Tekla Acs, 27
Helen Van, 28
Aim Apparel AB, Halmstad
● För tre år sedan lanserades första kollektionen träningskläder i starka färger/mönster som sålde slut på 4,5 timmar. I dag säljs märket Aim’n i över 65 länder och en konceptbutik finns i Halmstad.

VÄSTRA GÖTALAND

Mariam Kakhi, 21
Bahar Arman, 21
Mohamed Abdullahi, 20
Fardowso Iid, 17
Maida Ali, 18
Mustafa Mohamad, 20
New Buddies UF, Göteborg
● Kom till Sverige för tre år sedan från Somalia, Syrien och Afghanistan. Skapar nu mötesplatser för andra nyanlända unga. Stor respons hos företag som vill backa projektet.

Paola Jo, 26
Charlotte von Numers, 25
Akuvio, Göteborg
● Utvecklar en medicinsk behandling mot diskbråck som ett alternativ till kirurgi.

Miguel Estruch Soler, 25
Paola Jo, 26
Joseph Chamochumbi, 27
Krum Veselinov Valkov, 29
Anda, Göteborg
● Har en mjukvara som bedömer sannolikheten för om en nyhetsartikel är falsk eller inte. Med i Venture cups regionsfinal.

Alexandra Stockman, 29
Dino Segetalo, 26
Isaiah Piamonte, 24
Jared Piamonte, 26
Mikael Markai, 28
Stefan Lekovic, 27
Equalify, Göteborg
● Har en modernare rekrytering i sikte med ett program som avidentifierar ansökningar från namn, ålder, kön och etnicitet.

Daniel Ernesto Colunga Tinajero, 26
Isabella Palmgren, 26
Helena Wallenberg, 28
Mimbly, Göteborg
● Har utvecklat en produkt som återvinner vatten i tvättmaskiner. Kan användas av exempelvis hotell för att spara miljontals liter vatten och en stor mängd energi.

Mai Thai, 29
Sigmastocks, Göteborg
● Utmanar fondförvaltare och låter användare investera direkt i aktier. Ett automatiskt investeringsverktyg skapar en aktieportfölj för långsiktigt sparande.

Sofie Allert, 26
Swedish algae factory AB, Göteborg
● Utsedd av Founders Alliance till Årets Unga Entreprenör Väst. Producerar ett material utvunnet från alger för ökning av effektiviteten i solpaneler.

Tresor Singbo, 30
Hope for Kinshasa, Falköping
● Hjälper unga i Kongo-Kinshasa. Har öppnat vårdcentral, ungdomsmottagning, förskola, yrkesskola och egenföretagarstöd.

”Jag har varit modeintresserad hela livet men har sällan känt att någon har tänkt på mig i första hand” - Lamin Ceesay

Lamin Ceesay, 28
Black Skin, Göteborg
● Modell och it-konsult som skapat det nytänkande klädmärket Black Skin för att sudda ut gränser och vara till för alla oavsett kön, ålder och hudfärg/etnicitet.

BLEKINGE

Louise Lindén, 25
Live Green Production och Young Innovation Hub, Karlskrona
● Driver en av Sveriges mest hållbara musikfestivaler, utbildar i hållbarhet. Young Innovation Hub främjar ungt entreprenörskap.

Robin Hjelte, 26
Forgotten Key, Karlshamn
● Forgotten Key producerar äventyr i form av digitala spel och upplevelser.

Sofie Hallberg, 24
Ida Höckerstrand, 23
Ångestpodden, Mörröm
● Duon upplevde att ingen pratade om ungas ångest och psykiska ohälsa. I dag har deras podd över 300 000 lyssnare i landet.

SKÅNE

Mouhamed Fahs, 18
Fanny Berg, 19
Anna Nävermyr, 18
SportsFam UF, Helsingborg
● Ordnar träningsläger för barn 6–13 år. Är själva elitidrottare i fotboll, gymnastik och ridning. Korades till Årets tjänst på SM i Ung företagsamhet.

Kimberly Clark, 16
Shellter UF, Malmö
● Har utvecklat ett liggunderlag som också fungerar som ryggsäck, för utsatta människor. Tävlade som enda europeiska företag i The PolyU Innovation and Entrepreneurship Global Student Challenge i Hongkong.

Sander Oudendijk, 28
Nordgröna, Lund
● Ljuddämpande tak- och väggplattor av renlav är en ny svensk uppfinning som förbättrar bullriga miljöer.

Leo Wallin, 28
Vintage Magazine, Malmö
● Ett Instagramkonto blev startskottet för modemagasinet. Ikoner som Cindy Crawford har delat och kommenterat inlägg.

Matilda Sörensen, 26
Syeriet, Lund
● Digitala sykurser på nätet, för återanvändande av textilier. Vinnare i Venture cup Syd.

Carl-Henrik Sundström, 23
Shared Cooking Community, Lund
● Förbättrar matvanor, sparar tid och pengar genom delade hemlagade måltider på universitetet eller arbetsplatser.

Ana Maria Ignat, 27
Rebecca Yttermalm, 26
Martin Leon, 26
Tom Flanagan, 23
Nativ, Lund
● Tar vara på traditionellt hantverk och skapar hållbart mode.

Abtin Janinejad, 22
Entoworks grundare, Lund
● Korad till Årets Unga Entreprenör Syd av Founders alliance. Via en sajt kan privatpersoner sälja tjänster till hushåll, företag och kommuner utan att registrera ett bolag. Driver även en entreprenörsakademi.

Hanne Pålsson, 28
Vevios, Lund
● Använder sina erfarenheter från hemtjänsten för en ny sorts trygghetslarm för äldre och kroniskt sjuka.

Karl Roos, 28
Julia Beyer, 24
Hampus Tarras-Wahlberg, 26
Suntribe
● Har tagit fram en alternativ solkräm tillverkad av enbart naturliga ingredienser.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna