podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Han sparar 130 000 om året

Med rätt argument kan du sänka dina räntekostnader rejält. Företagaren Sven-Olov Bergman utmanade banken och sparar nu 130 000 kronor per år.
Publicerad 21 feb 2017

Pruta på räntanDet är svårt att förhandla med banken om du saknar bra argument. Det upptäckte Sven-Olov Bergman, vd för Bergman Plast i Gnarp söder om Sundsvall. Därför tog han hjälp av Fundcurve, en tjänst som hjälper småföretagare att lyckas i ränteförhandlingar med banken. Tjänsten innebär att analysföretaget tar fram ett förhandlingsunderlag som bygger på vilka risker och tillgångar som finns i det aktuella företaget – och vilket räntepåslag som är rimligt. Analysen påminner i stora drag om den räntebedömning som bankerna själva gör.


– Vi hade förutsatt att våra räntevillkor var konkurrenskraftiga, men ränteanalysen tvingade oss att tänka om.

Ränteanalysen indikerade att Bergman Plast betalade för höga räntor på sina bankkrediter: ett fastighetslån på cirka 5 miljoner kronor samt en checkkredit. Sven-Olov bokade ett möte med banken och presenterade den ränteanalys som pekade på att det var dags att sänka räntan – rejält.

– Min bankman insåg omgående att de inte hade sänkt räntan i den takt som de borde ha gjort. Samtalet resulterade i att vi utan någon större diskussion mer än halverade våra räntekostnader, det betyder att vi sparar 130 000 kronor per år, säger Sven-Olov.

Sven-Olov Bergman har varit kund i sin bank sedan 2008, dessförinnan hade företaget haft samma bank i närmare 50 år.

– Det är lätt gjort att man blir alldeles för trogen sin bank, säger han. Du ska alltid utmana din bankkontakt, det lönar sig.

Fler nyheter från Företagarna