headphones newspaper video-player

”När du tänker på Norrland så ska du tänka på entreprenörer”

Hallå där! Petter Mikalesson, som startat entreprenörsskolan No Plan B i Skellefteå. Efter ett år får elever ta över varsitt företag.

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

Läs även: Fler artiklar från tidningen Företagaren.

Vad är No Plan B?

– Det är en chans för unga drivna människor att bli företagare utan att ta överdrivna risker. Vi tar in max åtta elever varje höst, för ett års utbildning. Fem timmar om dagen lär de sig ute på företag. Sju timmar om dagen är det teori i ämnen som ekonomi, ledarskap, kommunikation och arbetsmiljö. Det finns bara utrymme för en plan A. Samtidigt får de det viktigaste, finaste och roligaste jobbet som finns – entreprenörens.

Om de fixar utbildningen är de garanterade att få ta över varsitt företag?

– Ja, jag köper företag inom olika branscher till skolans elever. Minst två av dem som fullföljer utbildningen blir erbjudna delägarskap. Företaget driver de sedan som sitt eget, med målet att efter fem år vara majoritetsägare i ett lönsamt tillväxtföretag. Utan annan investering än sitt eget arbete.

En första kull är klar. Hur har det gått hittills?

– Fem av de sex personerna i första kullen har fått kliva in som delägare i varsitt företag. Det är alltifrån en kemtvätt, en matgrossist och ett bageri till ett företag som gör avgassystem till bilar och lastbilar. Allt i Skellefteå kommun.

Du driver själv flera bolag?

– Jag äger finansierings- och investeringsbolag Mikaelsson Invest AB tillsammans med min fru. Sedan 1992 driver vi industrikoncernen Repay som i dag omsätter 400–500 miljoner kronor.

Varför startade du No Plan B?

– Jag vet själv hur mycket risker jag tog i början och hur svårt det var att dra i gång verksamheten. Jag vill att fler ska våga testa sina idéer. När du tänker på Norrland så ska du tänka på entreprenörer. Människor i Europa, eller varför inte hela världen, ska prata om och förundras över varför det finns så många entreprenörer här. Det är drömmen.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap