För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ordning och reda = Fullsatta klassrum

Barbara Bergström har skapat ett miljardimperium som nyligen börsintroducerades. Hemligheten? Att både elever, lärare och föräldrar gillar ordning och reda i skolan
Publicerad 3 nov 2016

Läs även: Årets Företagare firar 10 år - så gick det sen

Läs även: Årets Unga Företagare bakar fram rekordvinst

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

”Skolan är en arbetsplats där det måste råda ordning, fokus och arbetsro”

Företaget har 21 000 elever och 112 000 barn som köar för en plats i någon av verksamhetens 30 skolor mellan Lund i söder och Umeå i norr. Första skolan startade 2003. För läsåret 2016/2017 når företaget en omsättning på två miljarder kronor, vilket är en femdubbling sedan 2009. Börsintroduktionen för några veckor sedan övertecknades med råge.

Vad har utmärkelsen Årets Företagare i Sverige betytt för dig?

– Framförallt en inre god känsla, att det alltjämt finns ett Sverige som stödjer entreprenörer och entreprenörskultur, trots bristen på förståelse i så mycket av den offentliga debatten.

Finns en lösning på krisen i skolan?

– Lösningen finns, men bara om man går på djupet av vad som sänkt skolan i Sverige. Vuxenauktoriteten måste återupprättas, kunskap sättas i fokus och hela samhället enas kring att skolan är en arbetsplats där det måste råda ordning, fokus och arbetsro. Den enigheten saknas alltjämt i Sverige i dag; därför hjälper inga politiska utspel.

Om du skulle starta en ny verksamhet i dag, vad skulle du satsa på?

– För mig är det inte fråga om att hitta en verksamhet att ”satsa på”. Passionen måste komma inifrån, handla om egen kunskap och erfarenhet och sikta mot att skapa något som förbättrar även för andra än en själv.

Fler nyheter från Företagarna