För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Från A till Ö för Soloföretagare

Vill du veta när du kan ge dig själv en gåva värd 15 000 kronor, hur du ska hantera Försäkringskassan eller vilka branscher som lockar flest soloföretagare? Företagarens stora sologuide har svaren på de viktigaste frågorna.
Publicerad 17 jun 2016

Läs även: "Ett helt galet förslag från regeringen"

A


Aktiebolag eller inte? Att välja rätt företagsform är inte alltid det lättaste – men det är en mycket angelägen fråga för alla soloföretagare. Många börjar med enskild firma, medan ett AB är ett bra val när verksamheten börjar växa och det blir dags att anställa den första medarbetaren. För värdefulla tips, läs mer i Företagarens stora guide, Aktiebolag vs Enskild firma.

B

Barn och familj. Ingen kräver att du är på jobbet klockan åtta, ingen bryr sig om ifall du vabbar – så länge jobbet blir gjort. Och den här flexibiliteten är som gjord för småbarnsföräldrar som vill kunna lämna och hämta när det passar barnen snarare än jobbet. Tänk bara på att hålla koll på din SIG (sjukpenninggrundande inkomst). Det är den som avgör hur mycket pengar du får när du vabbar eller är föräldraledig. Läs mer under F – Försäkringskassan.

C

Cykliska säsongsvariationer. Du som hållit på ett tag vet hur din säsong varierar över tid. Varför inte ta ledigt de perioder när kunderna ändå verkar pyssla med något annat?

E

Entreprenöriellt välmående. Nadav Shir, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, har visat att entreprenörskap har en positiv inverkan på välbefinnandet, och det handlar inte primärt om att tjäna pengar. I stället rör det möjligheten att själv organisera det man gör (autonomi), bli bättre på det man gör (kompetens) och samverka med andra på ett meningsfullt sätt (tillhörighet). Läs mer i doktorsavhandlingen Entrepreneurial Well-Being: The Payoff Structure of Business Creation.

F

Försäkringskassan. Precis som anställda har också företagare rätt till sjukpenning, föräldrapenning och vård av barn (VAB). Hur mycket du får i ersättning beror på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI):
➔ Aktiebolag. Din SGI baseras på lönen du tar ut under ett år. Problemet för många är att de håller nere sin lön, tar pengarna som utdelning och då får en låg SGI.
Enskild firma och handelsbolag. Din SGI är högst ett genomsnitt av företagets vinst de senaste tre åren. Om du har tjänat väldigt lite någon period under den tiden så sänker det din SGI. Men om du kan berätta varför, till exempel att du har studerat eller varit föräldraledig, så kan handläggaren på Försäkringskassan ta hänsyn till det. Det är också viktigt att berätta om du precis har brutit en nedåtgående trend. Handläggaren ska nämligen ta hänsyn till framtida utveckling, och du kan alltid överklaga Försäkringskassans beslut. Har du en enskild firma som du startade för mindre än två år sedan kan du få föräldrapenning som baseras på så kallad jämförelseinkomst, det vill säga vad du hade tjänat om du hade varit anställd.

G

Gynning Carolina. Konstnär, programledare, modell, designer och inte minst soloföretagare. Carolina Gynning vann år 2015 priset som Årets kvinnliga entreprenör för sitt sinne för business.

H

Hemmakontoret. Om du har en enskild firma kan du dra av för ditt hemmakontor även om du inte har inrett ett särskilt kontorsrum. Avdraget är 2 000 kronor/år om du har kontoret i din villa eller 4 000 kronor/år om du bor i hyres- eller bostadsrätt. Ett krav är dock att du jobbar som företagare minst 800 timmar/år. Läs mer i Företagarens guide, Det avdragsgilla kontoret.

I

Is i magen. Du har varit med om det, de där dagarna, veckorna, månaderna när du bara får nej, nej, nej av kunderna. För det har alla som driver företag: ”Att du stöter på problem är egentligen en förutsättning för att ditt företag ska bli riktigt framgångsrikt. Det du vill är att ta tillvara en lucka i marknaden, men om det vore lätt hade någon annan redan gjort det och då hade det inte funnits några pengar kvar att tjäna”, säger Terrence Brown, docent i entreprenörskap vid Kungliga Tekniska Högskolan.

J

jubileum. Vem gratulerar dig när du har jubileum? Du själv, såklart! Du kan nämligen ge dig själv en skattefri gåva på upp till 15 000 kronor om:
➔ du är anställd i företaget (du driver ett aktiebolag, ej enskild firma).
➔ du har varit anställd i företaget i minst sex år.
➔ gåvan ses som en minnesgåva och ges vid antingen en speciell födelsedag. (du fyller 50 år till exempel), vid längre tids anställning (25 år eller mer) eller när anställningen upphör.
➔ minnesgåvor får inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

K

Kollegor. Du har inga kollegor som stör och som du måste samarbeta med. Nackdel: Du har inga kollegor att prata och samarbeta med.

L

Ledighet. Din stora fördel – du behöver aldrig förhandla med någon chef om när du får ta ledigt. Sportlov, ja, tack. Påsklov, gärna. Långt sommarlov, varför inte? Å andra sidan drar du inte in några pengar till företaget när du ligger på stranden. Kom därför ihåg att ditt timpris ska räcka till en inkomst även de veckor då du vill vara ledig. Mer tips hittar du under T – Ta betalt.

M

Max Martin. Låtskrivare, producent och soloföretagare som lär vara värd runt 2 miljarder kronor.

N

Nätverka. Vill du få fler nya kunder? Då kanske nätverkande kan vara grejen för dig. För även om dagens information i överflöd borde göra det lätt att hitta nya leverantörer är det få som orkar leta utan i stället frågar, just det, sina nätverk. Hitta nya kontakter via exempelvis Företagarnas Affärsnätverk, din kommuns näringslivskontor, Almi, LinkedIn och Driftig.nu.

O

Outsourca. Bara för att du är ensam i ditt företag behöver inte det betyda att du ska göra allt. Du kan till exempel sköta bokföringen själv, men har du räknat på hur mycket tid det tar, och hur mycket pengar du skulle kunna tjäna under den tiden om du ägnade dig åt dina affärer i stället?

P

Periodisera. En periodiseringsfond är ett verktyg som gör att du kan skjuta upp skatten i ditt bolag. Så här går det till:

1. Du har ett bra år och tjänar mycket pengar. Om du inte vill skatta för allt direkt kan du sätta undan max 30 procent av inkomsten (om du har enskild firma) eller 25 procent av vinsten (om du har aktiebolag) i en periodiseringsfond och skattar inte för de pengarna nu.

2. Något år senare gör du en förlust. Då kan du ta ut pengarna ur periodiseringsfonden och kvitta dem mot förlusten.

3. Kom ihåg att pengarna bara får ligga i fonden i max sex år, sedan måste du ta ut dem oavsett om du gör förlust eller inte. Blanda inte ihop periodiseringsfonder med expansionsfonder, en möjlighet för enskilda företagare att spara och återinvestera pengar i firman till ungefär samma villkor som aktiebolag:

1. Du tjänar ihop pengar som du vill spara för framtida investeringar och vid bokslutet sätter du därför in dem i en expansionsfond. På de här pengarna betalar du 22 procent skatt.

2. När du tar ut pengarna ur fonden tar du upp dem som en intäkt, betalar vanlig skatt på den intäkten men får samtidigt tillgodoräkna dig de 22 procent du redan har betalat.

Q

Quantum Satis (tillräcklig mängd). Det är roligt när uppdragen trillar in, men ibland blir det för mycket. Kom ihåg att även om du gärna till hjälpa dina kunder, och även om det är jättejobbigt att säga nej, så måste du ibland göra det. Du kommer att få kunder i framtiden ändå. Om du däremot bränner ut dig blir det betydligt svårare att driva firman vidare.

R

Räntefördelning. Om du driver ett aktiebolag som behöver kapital kan du som ägare låna ut pengar till bolaget. Bolaget får då göra avdrag för den ränta som betalas till ägaren, och ägaren själv får ta upp den räntan som inkomst av kapital och betala 30 procent i skatt.

Men det kan du inte göra om du driver enskild näringsverksamhet eftersom den inte är en egen juridisk person. I stället kan du använda positiv räntefördelning där du får göra avdrag för en schablonränta som baseras på statslåneräntan plus sex procentenheter.

Exempel: Säg att du har ett beskattat eget kapital vid årets ingång på en miljon kronor. Säg att statslåneräntan är fyra procent. Du lägger till sex procentenheter och får då en ränta på tio procent vilket betyder att du får göra en räntefördelning i deklarationen på hundra tusen kronor. I näringsverksamheten tar du upp det som ett avdrag, vilket minskar den skatt du ska betala. Som privatperson tar du sedan upp samma summa som en inkomst av kapital.

S

Säljtrygg istället för säljskygg. Oavsett om du gillar det eller inte så ingår det i jobbet. Utan sälj inga intäkter, utan intäkter ingen lönsam verksamhet. Säljtränaren Ulla-Lisa Thordén ger sina bästa tips för att gå från säljskygg till säljtrygg: ”De flesta känner en viss skräck för att ta kontakt med någon man inte känner – det är inget konstigt i det. Vi är rädda för att bli bortvalda, ignorerade eller betraktade som störande. Tänk då så här: Vad är det värsta som kan hända? Svaret är oftast: Inte så mycket. Fundera i stället på hur du kan hjälpa kunden att lyckas bättre/bli effektivare/vackrare/ gladare/lönsammare…? Och berätta sedan det när du tar kontakt! Om vederbörande sedan väljer bort dig så är det dennes problem, inte ditt.”

T

Ta betalt. ”Och vad kostar det då?” En jättesvår fråga att svara på, för du vill inte ta i så mycket att kunden säger nej, men inte heller så lite att ditt företag blir olönsamt. Och det är inte bara din egen lön som ska täckas, du har dessutom kostnader som verktyg, lokaler, försäkringar, material, resor – för att inte tala om pensionssparande och semesterlön. Svenska journalistförbundet har en praktisk kalkylator för sina frilansmedlemmar som än så länge är öppen för alla att använda: www.sjf.se/frilanskalkylatorn

U

Utbildning. Ingen chef kommer att erbjuda dig någon fortbildning, men ska du fortsätta att göra affärer även i framtiden gäller det att fortsätta att lära sig saker. Kolla studieförbunden eller ditt branschförbund, kanske kan de rekommendera bra och roliga kurser?

V

Världen. Nej, det är inte lätt att resa runt med en stor svarv i väskan, men för många soloföretagare är det inte platsen som är den viktiga. Dagens teknik gör att programmeraren förmodligen lika gärna kan jobba på en strand i Thailand som i en lägenhet i Tensta.

W

World Wide Webb. Ganska billigt, ganska enkelt sätt att marknadsföra sig som liten företagare. Viktigast under 2016 är att din hemsida är mobilanpassad, dels för att fler surfar via mobilen, dels för att Google rankar sådana sidor högre i sina sökresultat, tipsar Liselott Lading, vd för Resultify som hjälper företag att optimera resultatet från sina digitala kanaler.

X

X-kromosomer. Flest kvinnliga soloföretagare 2014, cirka 68 000, finns inom jordbruk, skogsbruk och fiske. Totalt startas cirka vart tredje nytt företag av en kvinna. Källa: SCB och Tillväxtverket.

Y

Yrken. Största gruppen soloföretagare, 233 085 företag 2014, finns inom jordbruk, skogsbruk och fiske. Andra stora solobranscher är ekonomi, handel, reparation och bygg. Källa: SCB.

Z

ZZZsömn. Det är lätt hänt som soloföretagare att jobba jämt, varken anställda eller chefer tvingar in dig i särskilda arbetstider. Men sena nattpass kan, om du inte är en extrem nattmänniska, ge sömnproblem som i längden gör att du presterar sämre.

Å

Ålderspension. Du har hört det förut, vi skriver det igen: Vill du ha lika hög pension som anställda måste du pensionsspara. För som soloföretagare får du visserligen statlig pension, men de flesta anställda får även en tjänstepension av sin arbetsgivare. Mellan tummen och pekfingret bör fem procent av lönen sättas av varje månad om du vill hålla jämna steg med dem som får tjänstepension.

Ä

Änglavakt. Inget du kan hoppas på, så glöm för allt i världen inte att teckna företagsförsäkring. Det här gäller även om du har enskild firma, det räcker inte med din hemförsäkring utan du måste teckna en som gäller för din verksamhet.

Ö

Ödsligt. Känner du dig ensam? Det behöver du inte, som soloföretagare är du del av den största företagargruppen i Sverige: 74 procent av företagen i Sverige drivs som soloföretag, enligt SCB.

Sologuiden är skriven av Karin Aase, soloföretagare och medarbetare i Företagaren sedan många år. Bäst med att vara soloföretagare är enligt Karin: ”Lååånga lediga sommarlov tillsammans med barnen. Sämst är när man efter det där lååånga sommarlovet tittar in på bankkontot.”

Sveriges bästa gratisguider för företagare 2016
Fler nyheter från Företagarna