podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Ett helt galet förslag från regeringen”

Soloföretagaren Ann-Sofie Hermansson vill växa och anställa. Men hon förstår inte varför regeringen vill missgynna soloföretagare som driver aktiebolag.
Publicerad 15 jun 2016

Läs även: Företagarens stora guide för soloföretagare.

Utan anställda är det svårt att få företaget att växa till nästa nivå. Men med anställda kommer samtidigt risker och höga fasta kostnader. Soloföretagaren Ann-Sofie Hermansson, grundare av varumärket Smart in the dark, står i valet och kvalet hur hon ska tackla soloföretagens Moment 22.

Det var hösten 2011 som hon startade sitt produktbolag med målet att ta fram stilfulla designade reflexer som passar när kunden både vill synas och vara välklädd.

– Målet är att skaffa en starkare position i Norden och så småningom komma ut på en global marknad. Men när en innovativ produkt ska produceras, marknadsföras, säljas och distribueras så är det tufft att hinna med allt själv. I höstas när produkterna för första gången skulle ut i de stora butikskedjorna tog Ann-Sofie Hermansson därför in en extra person i företaget under sex veckor.

– Allt jobb tar mer tid än många inser. En webbshop sköter inte sig själv, inte heller försäljningen, och dessutom kommer man snabbare framåt om man är två som kan bolla frågor med varandra.

Men Brilliant Products är fortfarande i en uppbyggnadsfas och Ann-Sofie Hermansson hade inte råd att ha kvar sin medarbetare under vårens lågsäsong. Nu är hon i valet och kvalet om hur hon ska göra inför hösten.

– Det är inte så att jag vill ha in en medarbetare för att själv jobba mindre, utan för att vi ska hinna med allt som måste göras om bolaget ska kunna växa till det jag vill. Men samtidigt är det en väldigt stor risk för ett litet bolag som mitt att ta på sig ansvaret för en anställd.

Frågor som ”vilken säsong kommer försäljningen att lossna ordentligt?”, ”klarar jag likviditeten under lågsäsong med en anställd?” och ”vad händer om hon blir sjuk?” är avgörande. Men det finns inga tydliga svar.

– Framför allt är det karensen vid sjukdom som jag ser som det stora problemet. Skulle jag anställa en medarbetare och hon skulle bli sjuk i två veckor skulle det vara förödande för företagets ekonomi.

Regeringens nya förslag om lägre arbetsgivaravgifter för soloföretagare som anställer sin första medarbetare är inte heller något som Brilliant Products skulle få hjälp av eftersom företaget är ett aktiebolag och inte enskild firma.

– Jag tycker att det är helt galet. Jag driver ett produktbolag med stora kostnader och höga risker, då finns det ingen anledning att ha enskild firma.

I stället efterlyser Ann-Sofie Hermansson ett slags lärlingsprogram, en stöttning under de första månaderna som skulle göra risken med anställningar lägre. Och ett avskaffande av de 14 karensdagarna.

– Ska jag som soloföretagare våga anställa måste riskerna bli lägre.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna