För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vem behöver en proffsig styrelse?

Du får nya perspektiv, ett bra bollplank och gör bättre affärer. Det är några av argumenten varför din styrelse ska bestå av proffs istället för närmaste släkten.
Publicerad 14 apr 2016
”Det är lätt att blanda ihop sina roller om det bara är du eller din kompanjon som sitter i styrelsen”

Läs även: Styrelseproffsens 10 personliga tips.

Ditt bolags styrelse – är det du? Och är det möjligtvis så att det är din make, din sambo, ditt barn eller vem som helst som råkade befinna sig på kontoret när papperna skulle in till Bolagsverket som är din suppleant? Då är du långt ifrån ensam.

– Det räcker med att titta på sajten allabolag. se så upptäcker man att det är väldigt många svenska aktiebolag som har det precis likadant, konstaterar Günther Mårder, Företagarnas vd.

Problemet är att man då inte tar tillvara den fulla potentialen som faktiskt finns i företaget. Vi ser att Sverige har många mindre och medelstora företag som har svårt att växa, och jag tror att en av anledningarna till det är att man inte tar in professionell hjälp i styrelsen.

Men varför ska man egentligen göra det?

– Man har väldigt mycket att vinna, först och främst genom att det här är ett smidigt sätt att få in ny kompetens i företaget, säger Suzanne Liljegren på Styrelseakademin. Med nya personer kommer nya tankar, idéer och perspektiv – en omvärldsbevakning som bidrar till företagets värdeökning.

För även om styrelsen traditionellt sett har haft rollen av kontrollorgan, som ska se till att allt går rätt till, är det i dag en relativt liten del av uppdraget, menar Suzanne Liljegren.

– Kontrollbiten finns såklart kvar, men den kanske man lägger 20 procent av tiden på. Resten använder man för att arbeta strategiskt med företagets utveckling, helt enkelt addera värde till verksamheten och se till att den utvecklas.

Ingen tid till utveckling

Suzanne Liljegren menar att risken när styrelsen, ägaren och vd är samma person är att det operativa arbetet och de dagliga sysslorna helt tar överhanden. Att det inte blir någon tid över till att i lugn och ro reflektera över företagets utveckling.

– Det är lätt att blanda ihop sina roller om det bara är du eller din kompanjon som sitter i styrelsen. Det är inte ett bra utgångsläge för att växa och bli mer lönsamma, säger hon. Ska man nå det målet måste man skilja på de här rollerna, och då är en extern styrelse ett bra verktyg.

Med en extern styrelse tvingas du avsätta tid för möten, att lämna det dagliga pusslet och i stället tänka långsiktigt. Du och styrelsen måste fundera kring framtida vägval. Vad ser vi om hörnet? Hur kan vi utveckla vår verksamhet och expandera?

– Jag skulle säga att det finns alla skäl i världen att skaffa sig en professionell styrelse, men för att det ska bli lyckat för det enskilda företaget gäller det att rannsaka sig själv i förväg, konstaterade styrelseproffset Charlotte Strömberg på ett frukostmöte i februari arrangerat av Företagarna och Styrelseakademin.

Är en extern styrelse rätt?

Första gången som Therese Ekenblom och hennes man Carl-Johan kom i kontakt med Hans och Gretas glutenfria bröd var som kunder. Dels hade de glutenbesvär i familjen, dels sålde de varorna i Ica-butiken de då drev.

- Vi visste att produkterna var bra, samtidigt såg vi att det var ett företag med stor potential att utvecklas.

Så när de några år senare hade sålt sin butik, tog de kontakt och frågade om de kunde få köpa brödföretaget. Och visst fick de det. De första åren gick nästan all tid åt till att klara av den dagliga verksamheten, hinna med alla beställningar och få ut produkterna till butikerna.

- Men de senaste två åren har vi kunnat lyfta blicken en aning och börja tänka större.

Ett stort steg i det arbetet togs när Therese Ekenblom deltog i ett skuggstyrelseprojekt arrangerat av Almi.

- Vid den tidpunkten hade vi bara en pappersstyrelse bestående av min man och jag, och ärligt talat gick jag med i projektet bara för att de hade så intressanta föreläsare. Jag trodde inte att en extern styrelse skulle vara något för oss.

Men så ställde hon frågan hur stort företaget egentligen behöver vara för att kunna ha en professionell styrelse – och fick svaret att det inte handlar om hur stor man är utan vilka ambitioner man har. Det var då Therese Ekenblom började inse att det här kunde vara något för dem.

- Vi vill växa, men det är så lätt att bara skjuta de tankarna framför sig för att det finns så mycket annat man behöver göra. Här insåg jag att en styrelse skulle kunna ge oss en struktur som skulle kunna få oss att lyfta blicken och ge oss lite fart.

2014 tog de båda ägarna beslutet att ta in en extern styrelseordförande. Med hjälp av ett rekryteringsföretag tog de fram ett ägardirektiv för att klargöra vad de hade för mål med företaget och en profil på vad det faktiskt var för kompetens de ville nå. Därefter fick de hjälp med rekryteringen och fastnade till slut för Björn Hermansson.

- Det var jättekul att se att så många kompetenta människor var intresserade av att jobba i vårt lilla företag, men när vi intervjuade Björn kände vi direkt att personkemin funkade samtidigt som han hade väldigt bra kvalifikationer.

Han har lång erfarenhet från alla möjliga olika delar av dagligvarubranschen, både som säljare och på mer strategisk nivå, något som stämde bra överens med vad vi letade efter. Björn kunde dessutom visa konkreta exempel på förändring som han åstadkommit i de företag han varit engagerad i.

Första styrelsemötet höll de i januari 2015, och så här ett drygt år senare ser Therese Ekenblom dels att de har fått den struktur på strategiarbetet som de önskade sig, dels att de har ökat försäljningen, och att hon i sin ordförande också har fått en bra mentor.

- När man vill växa är det många tuffa beslut som måste tas, men tack vare att jag alltid kan ringa honom blir de här besluten inte lika svåra. Ibland har man ju lite vilda planer, och då är det skönt att höra att de där idéerna, de är inte dumma alls.

Mål med styrelsearbetet

Innan du börjar måste du fråga dig vad du vill. Vill du ha in kompetens i företaget, och i så fall vad för slags kunnande? Eller behöver du snarare tillgång till ett breddat nätverk eller kapital? Och vågar du bli utmanad i ditt sätt att tänka?

Har du inte bottnat med att tänka igenom de här frågorna kan det bli ganska knixigt både att få ihop en bra styrelse och att få arbetet med den att funka, menar Charlotte Strömberg.

Suzanne Liljegren håller med, och konstaterar att för att inte krocken mellan din verksamhet och den nya styrelsen ska sluta illa, måste du rannsaka dig själv.

– Det finns många ägare som känner att de inte vill tappa kontrollen över sitt livsverk, och inte vill ha in någon som ställer frågor om saker man helst vill blunda för. Och då får man helt enkelt fundera på vad man egentligen vill med sitt företag. Är jag inte beredd att lyssna på någon annan, då kanske jag inte ska ta in en extern styrelse för då slutar det ändå sällan bra.

Men är du redo att ta råd från andra, och funderar på vad du verkligen vill få ut av styrelsen, då kan en extern styrelse innebära ett riktigt lyft för företaget. Men det gäller att lägga undan både prestigen och ordförandeklubban.

– Jag skulle säga att det bara är i undantagsfall som vd också ska vara styrelseordförande, säger Charlotte Strömberg. Vi underskattar gärna vilken kraft och pondus ägaren har i det egna bolaget. För även om många grupper säger att de har högt i tak så förhåller sig de flesta människor ändå till den som bestämmer. Att då låta vd och ordförande vara samma person är att gå rakt emot syftet, det vill säga professionalisera styrelsen och få in någon som vågar komma med egna åsikter som kan utveckla företaget.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna