För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Entreprenören som vill lösa flyktingkrisen

Hallå där: Susanne Najafi och entreprenörskollegan Emad Zand har startat projektet Refugee Air, som hela världen rapporterat om, för att flyga flyktingar till säkerhet.
Publicerad 26 okt 2015

Hur kom ni på idén till Refugee air?
– Jag såg videon där Hans Rosling nämner ett undantag i EU-direktivet om transportörsansvar. Vi startade en Facebookgrupp och började nysta: ”Finns det några jurister som kan kolla på detta?”. Efter 48 timmar var vi 2 000 personer och sedan exploderade det. BBC, Al Jazeera och andra medier rapporterade om Refugee air och Youtubestjärnor hakade på. Hittills har vi nått 400 miljoner människor.

Hur långt har ni kommit nu?
– Jurister har bekräftat undantaget för asylsökande, vilket är en ganska stor upptäckt som påverkar många. Vi har ett team på 30 personer som jobbat dygnet runt för att bygga sajten och organisera projektet. Allt är ideellt arbete. Tanken är att chartra ett plan, ta det till Tyskland, Grekland, Jordanien och Turkiet där syriska flyktingar samlats och flyga dem till Sverige. Många flygkaptener har hört av sig och vill flyga åt oss.

Vad har varit den största utmaningen hittills?
– Nu är frågan på myndighetsnivå, lokalt i olika länder: Kommer de här människorna att släppas igenom flygplatskontrollerna? Det finns en byråkrati som påminner mig om varför jag driver ett eget bolag. Men vi får inte slås ner av det, det går lite trögare bara. Snart har vi en hållbar lösning som alla flygbolag kan ta efter.

Vad säger du till andra företagare som vill hjälpa människor på flykt?
– Lita på din idé och våga testa den, prata om idén och lyft funderingar på Facebook. Refugee air har gett mig otroligt mycket energi och hopp om världen. Vi kan lösa allt. När vi får med oss andra.

Fler nyheter från Företagarna