För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så gjorde jag: Martin Melin, Dalbohus i Dals Ed

Trots att det är guldläge för snickare på den norska arbetsmarknaden kan det finnas fördelar med att starta eget på hemmaplan. Så resonerade Martin Melin när han tillsammans med kollegan Lars-Olof Svensson drog i gång företaget Dalbohus.
Publicerad 26 okt 2015

Men att säga upp sig från ett tryggt och välbetalt arbete för att starta eget i Dals Ed, långt ifrån såväl storstan som stora kunder, innebär risker.

– Vill man ha arbete så finns det arbete och här har vi en stark företagaranda, konstaterar Martin Melin.

Eftersom Dals Ed är en liten ort som ligger i en region med hög arbetslöshet så är samarbete en nyckelfaktor. De lokala företagarna har en underförstådd överenskommelse där det gäller att hjälpa varandra att få nya uppdrag. Hör en snickare talas om att det behövs en elektriker, ja, då är det naturligt att tipsa om en lokal förmåga och vice versa.

– Nätverk och gamla vänner i branschen är något som inte ska underskattas. De flesta av mina kompisar är hantverkare och vi försöker medvetet spreta åt olika håll så att vi kan rekommendera varandra, säger Martin Melin.

Eftersom Martin och hans kompanjon aldrig varit rädda för att anställa var det till slut elva personer på Dalbohus.

– För sju år sedan började vi samarbeta med djurparken Nordens Ark och där har vi haft många större och annorlunda uppdrag, exempelvis hägn till leoparderna. Men plötsligt slutade telefonen att ringa. Luften hade gått ur marknaden och ingen byggde något längre.

– Då sa vi till varandra att ”till slut biter lågkonjunkturen även på oss i Dals Ed”.

Martin och Lars-Olof funderade på om det var läge att trappa ner. De trimmade organisationen för att den inte skulle vara lika sårbar. I dag består Dalbohus av sex personer.

– Dessutom bestämde vi oss för att låta bli att tacka nej till uppdrag – inga uppdrag är för små. Vill någon ha hjälp med att sätta upp två brädor, ja, då sätter vi upp två brädor.

De båda De båda kompanjonerna lägger mycket tid på anbudsförfaranden och de har även breddat verksamheten och kastat sig in i badrumsmarknaden.

– Vi gör fler och fler badrum, så det visade sig vara en bra satsning. Just nu har vi ett kontrakt på 70 badrum i en bostadsrättsförening, en order som håller företaget sysselsatt i två år.

I dag är det största orosmolnet försämringen av rotavdraget.

– Jag tror att det i förlängningen kan komma att leda till fler förfrågningar om svartarbete. Framför allt kommer det att drabba småföretag som ägnar sig åt mindre uppdrag, eftersom de små jobben blir dyrare, säger Martin Melin.

Fler nyheter från Företagarna