För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Så skyddar du dig

Bedrägerier, id-kapningar och stölder är några av de vanligaste brotten som drabbar företagare. Men det finns också nya risker som du måste hålla koll på. Juristerna på Företagarnas rådgivning berättar vad du ska göra så att det inte är du som drabbas nästa gång.
Publicerad 23 okt 2014

1. Fakturabedrägerier
Fakturabedrägerier är brott nummer ett mot företagare. Bedragare hör av sig via brev, e-post eller telefon för att lura dig att betala för saker och tjänster som du inte har beställt. Frågor om fakturabedrägerier går upp och ner i aktualitet men svarar stundtals för nästan vart femte samtal till Företagarnas juridiska rådgivning.

Så skyddar du dig:

Jobba förebyggande. Skapa en förteckning på leverantörer och stäm av alla fakturor som kommer in mot den. Får du en faktura som inte finns i ekonomisystemet sedan tidigare är det en signal att vara försiktig. Ha även rutiner för hur ni hanterar inkommande telefoni och e-post, seriösa säljare låter dig alltid tänka efter och återkomma. Var särskilt vaksam mot dem som ringer och erbjuder olika telefonilösningar. Glöm inte att informera vikarier om vilka rutiner som gäller.

2. Id-kapningar och bolagskapningar
Kriminella får tag i ditt person- eller organisationsnummer och börjar utge sig för att vara du. Har blivit vanligare den senaste tiden. Finns i många olika varianter och kan innebära allt från att någon använder ditt personnummer för att skaffa falska id-handlingar till att ditt företagskonto töms.

Så skyddar du dig:

Öppna inte e-post eller länkar som du inte känner till, de kan innehålla virus som kopierar dina inloggningsuppgifter. Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att det aktuella företaget, myndigheten eller organisationen faktiskt har begärt in uppgiften. Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen om någon tar en kreditupplysning på dig eller ditt företag, då har du chansen att agera snabbt och stoppa krediten eller lånet från att beviljas. Glöm inte heller att polisanmäla och spärra borttappade idhandlingar.

3. Stöld eller rån
Stöld och rån är branschrelaterade brott som framförallt drabbar företag inom handeln. Särskilt utsatta är guldsmeder, men även återvinningsföretag som hanterar dyrbara metaller drabbas oftare än andra företagare.

Så skyddar du dig:

Jobba med yttre skydd och se till att du har bra dörrar, fönster, larm och andra säkerhetskonstruktioner. Om det går – undvik att ha värdefulla föremål i butiken. Tyvärr innebär det alltid en risk att driva affärer där man exponerar sig mot andra människor. Det är såklart betydligt lättare att skydda sig om man har en butik där bara en kund i taget släpps in, men det har samtidigt en negativ effekt på omsättningen.

4. Brott mot lagen som skyddar företagshemligheter
Handlar ofta om att någon tillskansar sig olika typer av hemlig information och sedan tjänar pengar på det. Kan ibland vara svårt att dra tydliga gränser – att till exempel en före detta anställd börjar jobba hos en konkurrent är i sig inget brott, men det är däremot olagligt att kopiera och ta med sig kundregistret till den nya arbetsplatsen.

Så skyddar du dig:

Förklara löpande vad som är accepterat och vad som inte är det. Skapa tydliga regler för vad som är rätt och fel.

Ju mer det syns att du vet vad du pratar om desto större chans att folk inte vågar ge sig på dina grejer.

5. Patentintrång, intrång i varumärke och design
Det här är många småföretagares stora mardröm – att någon annan kopierar det du har tagit fram och säljer det som sitt eget. 

Så skyddar du dig:

Skaffa varumärkesskydd, designskydd eller patent. Det kan i och för sig vara en kostsam process men ofta lönar det sig ändå. Att bevaka att ingen gör intrång kan ta mycket tid, ta gärna hjälp av en konsult som hjälper dig med det. Var noga med att skriva ut att rättigheterna är dina, ju mer det syns att du vet vad du pratar om desto större chans att folk inte vågar ge sig på dina grejer.

6. Trolöshet mot huvudman
Ett brott där någon inom företaget, ofta någon som har en hög position med tillhörande befogenheter, agerar för att gynna sig själv på bekostnad av företaget. De vanligaste formerna är att någon ställer ut fiktiva fakturor, manipulerar bonusupplägg eller betalar ut ersättningar mot förfalskade underlag. Ofta beror det på ett missnöje med arbetssituationen, hård press från omgivningen eller tillgång till hemlig information.

Så skyddar du dig:

Ha en skriftlig uppförandekod som beskriver vilka värderingar, normer och regler företaget förväntar sig att personalen följer. Gör regelbundet riskanalyser av till exempel betalningsrutiner och attesteringsregler för att upptäcka eventuella brister. Ett annat bra verktyg är att skapa en rutin som personalen kan använda när de misstänker att något brottsligt pågår.

7. Mutbrott
Något som varit i fokus de senaste åren, framförallt i samband med offentlig upphandling. Det många inte tänker på är att det visserligen är brottsligt att erbjuda en muta men också att ta emot en. Att till exempel bli bjuden på en mässresa av sin kund där mässan är ett väldigt litet inslag jämfört med mängden dyra middagar och festligheter kan vara ett mutbrott utan att du tänker på det. Det är inte ovanligt att man bryter mot den här lagen utan att man vet om det.

Så skyddar du dig:

Jobba förebyggande genom att gå igenom olika scenarion. Ställ upp ett regelverk för hur ni ska agera i olika situationer och var noga med att kommunicera det till personalen.

Fler nyheter från Företagarna