Småföretagsbarometern 2023 Svag konjunktur och utbredd pessimism bland Södermanlands småföretag

Sämre framtidstro än under pandemin
Under fredagen presenterade Företagarna tillsammans med Sparbanken Rekarne årets Småföretagsbarometer för Södermanlands län hos livsmedelsföretaget Rojan Food i Eskilstuna. Enligt konjunkturundersökningen Småföretagsbarometern ser endast 42 procent av Södermanlands företagare goda expansionsutsikter. Det är en rekordlåg nivå som inte uppmätts sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet. Föregående år uppgav 73 procent av de svarande företagen att de såg ganska eller mycket goda expansionsutsikter framåt.
- Företagare tenderar att vara optimister. Om man inte ser möjligheter och tror på framtiden startar man inte företag. Det kan låta positivt att 4 av 10 företagare faktiskt ser goda expansionsutsikter, men det är ett illavarslande tecken att 6 av 10 företagare just nu inte ser några expansionsutsikter trots att de i grunden är optimister. När det var som värst under pandemin såg ändå 59 procent av länets företagare goda expansionsutsikter, berättar Företagarnas regionchef Thomas Byström.
En svag konjunktur förväntas bli ännu svagare
Nettotalet för den sammanvägda konjunkturindikatorn uppgår i årets Småföretagsbarometer till 9 för Södermanland, en nedgång från 30 i fjol. Det är en av de lägsta siffrorna i hela landet – bara företagarna i Gotland, Västernorrland och Kronoberg upplever en sämre konjunktur. Den samlade konjunkturindikatorn är en sammanvägning av nettotal för sysselsättning, orderingång, omsättning och lönsamhet. I årets undersökning faller samtliga delindikatorer, och alla indikatorer utom omsättning landar i negativt territorium vilket betyder kontraktion.
- Vi tror tyvärr att läget kommer bli sämre innan det blir bättre. Den svaga kronan gör att vi importerar inflation, så vår prognos är att Riksbanken kommer höja räntan med ytterligare 50 punkter till i höst vilket fortsätter kyla av konjunkturen. Under 2024 tror och hoppas vi dock på en vändning, säger Patrik Karlsson som är företagsmarknadschef på Sparbanken Rekarne.
Även länets företagare spår att läget kommer bli värre innan det blir bättre. De kommande 12 månaderna bedömer de att sysselsättningsutvecklingen kommer ligga still medan orderingången och omsättningen faller brant och lönsamheten fortsätter minska.
- Undersökningen visar att läget är mycket ansträngt för många sörmländska företagare. De senaste åren har kriserna avlöst varandra vilket gör att många har tomt i ladorna. I det läget är det viktigt att offentliga aktörer gör allt de kan för att bidra till ett gott företagsklimat genom att exempelvis öppna offentliga upphandlingar för mindre företag och arbeta med regelförenkling, säger Thomas Byström.
Svag efterfrågan växande tillväxthinder
Det vanligaste tillväxthindret för Södermanlands företagare är precis som i fjol svårigheten att finna lämplig arbetskraft, 35 procent av de svarande anger att det är deras främsta tillväxthinder. En stor förändring är dock att 21 procent av företagarna i år anger att svag efterfrågan är deras främsta tillväxthinder, en ökning från 7 procent förra året. Även skatter är fortsatt ett vanligt tillväxthinder, 15 procent anger att det är deras primära tillväxthinder.
Eskilstunaföretagaren Goran Raundusi som driver livsmedelsföretaget Rojan Food – och dessutom är ordförande för Företagarna Eskilstuna-Torshälla – gav exempel på hur kompetensbristen slår mot företags expansionsplaner.
- Vi har planer på att expandera till apoteksmarknaden. Vi har skaffat lokaler och har färdigt med leverantörer, men vi hittar inte farmaceuter eller apotekare. Utan den kompetensen kan vi inte driva apotek, berättar han.