Digitalisering och en snabbt föränderlig värld

– Vi hoppas att ni ska hinna komma till oss ibland, även om vi vet att ni har mycket att göra, säger lokalföreningens styrelseledamot Hans Österberg innan han välkomnade kvällens talare.
– Simon är en fantastisk ehm…, säger Österberg och klär på sig glasögonen.
– Människa, flikar Simon Beyer in samtidigt som han äntrar scenen till publikens skratt.
Simon Beyer har bland annat arbetat med Google, Bonnier och Philips, samt skrivit en bok. Han talade utifrån sina erfarenheter från såväl stora som små företag när han var inbjuden att föreläsa hos Företagarna Malmö. En av de klokskaper han delade med sig av är att om det ska hända något måste hela organisationen engageras, inte bara en liten del.
– Vi kan anpassa oss till den värld vi och våra kunder lever i först när vi lär oss förstå den, säger Beyer.
Tvära kast och snabba puckar
Behovet av snabbhet sätter krav på digitaliseringen. Som ett exempel lyfter han Iphones resa. Den första modellen var revolutionerande, och med tiden så har wow-faktorn blivit mindre hos konsumenterna. Inte för att tekniken stillat sig i utvecklingen, utan snarare för att kraven och utbuden har vuxit.
– Våra förväntningar på hur saker ska utvecklas är väldigt höga, säger Beyer och fortsätter:
– Vi är inte vana vid de snabba rörelserna än. Historiskt har det tagit lång tid att nå förändring, så är det inte i dag. Människor är ungefär lika smarta som förr, men tekniken utvecklas. Det kan skapa en stress hos vissa. ”Hur platsar jag in i en värld med AI? Jag är ju inte lika smart”. Vi tvingas anpassa oss.
Den riktiga världen kontra den digitala världen
– Digitalisering handlar om att addera teknik så att vi som människor kan lära oss göra nya saker, säger Beyer.
Den digitala världen omgärdar såväl ung som gammal. Det var något som konstaterades i Malmö där åldersspannet på deltagarna var mycket spritt.
– Fråga era barn om hur det var på internet på samma sätt som ni frågar dem om hur det var i skolan, säger Beyer.
Tar tekniken bort det mänskliga i oss?
– Ja, till viss del. Mobilen är så lätt att konsumera att vi behöver vara medvetna om vilka händelser vi lägger energi på. Det är ofta lätt att fly från de jobbiga mänskliga delarna till telefonen, säger Beyer.
Kommer AI skapa ett nytt typ av klassamhälle?
– De som inte har tillgång till, eller förstår, internet kan komma att skjutas längre bort av AI. Men det kan också bli tvärt om, att det blir med inkluderande om AI kan hjälpa alla att dra nytta av den digitala världen, säger Beyer.