Visste du att alkohol allvarligt kan skada våra myndigheters omdöme?
Det är som att all sans och vett försvinner så fort alkohol förs på tal. I alla fall på Folkhälsomyndigheten.
Som resten av Europa?
Det har väl inte kunnat undgå någon att Sverige äntligen ska tillåta gårdsförsäljning av alkohol från 1 juni. Det gör att Sverige blir lite mer som övriga Europa, sade statsminister Ulf Kristersson.
Det var innan Folkhälsomyndigheten kände sig nödgad att komplettera lagen med föreskrifter och råd som kan få det att snurra runt i bollen på den mest nyktra betraktare.
Varning för övernitiskhet
När vi på Företagarna fick se förslagen på dessa förtydliganden i våras sade vi ifrån. Ursäkta, men någon jävla ordning ska det vara i en reform. Jag kallade det för byråkratisk övernitiskhet när den är som värst.
Folkhälsomyndigheten föreslog bland annat att den företagare som bedriver gårdsförsäljning skulle behöva dela ut tryckt informationsmaterial om alkoholens skadeverkningar till besökarna. Varje evenemang – som enligt förslaget skulle vara minst 45 minuter långt – skulle dessutom inledas med en muntlig information om att alkohol kan vara skadligt.
Ska allt som är kul förbjudas?
Smolket i bägaren
Förra veckan klubbade myndigheten föreskrifterna och till min glädje såg jag att tiden för det obligatoriska eventet hade kortats ner till en halvtimma och att kravet på tryckt information tagits bort. Visst, det är inte perfekt, men ändå något att glädjas över.
Jag har som grundprincip att den som förtjänar beröm ska få beröm. Helt plötsligt kändes Sverige lite vuxnare och jag höjde min bägare till Folkhälsomyndigheten. Men sedan såg jag smolket.
Gömt på myndighetens hemsida står det:
”Vi har också fått veta att kravet på att ge skriftlig information om skadeverkningar av alkohol är en bestämmelse som behöver notifieras till Europeiska kommissionen innan den kan träda i kraft. Därför har kravet på skriftlig information för närvarande utgått, men vi planerar att göra en notifiering och återkomma om detta efter sommaren.”
Med andra ord har kravet inte utgått utan myndigheten är fortfarande fast besluten att lägga krav på små företag som inte ens Systembolaget har.
Folkhälsomyndigheten går för långt
Skriftlig information om upplysningarnas skadeverkningar
Låt mig ge lite skriftlig information i fyra punkter om varför det här är en väldigt dålig idé.
- Det skapar ett extra praktiskt moment och en extra kostnad för företagaren som driver gården som måste tillhandahålla tryckt information och säkerställa att hela tiden ha den i lager.
- Det förstör besöksupplevelsen. En person som besöker en svensk gård under sommaren gör det för att det är ett njutbart inslag i tillvaron, kanske en romantisk dejt eller med goda vänner som delar intresset för svensk dryckestillverkning. Det är inte ett tillfälle då man önskar bli skriven på näsan.
- Få om någon kommer läsa foldern. Att myndigheten tycks tro att de som besöker svenska gårdar för att få uppleva Sveriges högkvalitativa dryckesproduktion har något som helst intresse att få myndighetens material tvingade på sig är inte bara naivt utan rent verklighetsfrånvänt.
- Det ställer krav på ett litet företag som inte ens Sveriges med marginal största försäljare av alkohol har: Systembolaget AB. Att en liten gård eller ett mikrobryggeri ska ha högre informationskrav på sig än monopolet framstår som helt absurt.
Respekten för myndigheten
Om de fyra punkterna inte är tillräckliga för att få polletten att trilla ner finns det faktiskt ett annat argument som Folkhälsomyndigheten borde ta till sig. Den gör sig själv till åtlöje. I det långa loppet är detta kanske det värsta.
Ingen företagare kommer inleda med en djupt allvarsam föreläsning om alkoholens skadeverkningar och säkerställa att alla besökare läser foldern. I stället kommer det antingen skämtas bort eller uppgivet förklaras att detta är ett krav som inte går att göra något åt. Varje besök kommer på det sättet att erodera förtroendet för Folkhälsomyndigheten som en seriös myndighet.