Pernilla Norlin Det är svårt att navigera i ett minfält

Världen snurrar allt snabbare, och sällan har den känts så oförutsägbar som nu. Geopolitiska spänningar och handelskrig kombinerat med en inflation och en lågkonjunktur som biter sig fast. Det skapar en osäkerhet som tränger djupt in i företagarnas vardag. För företagare runt om i landet är det här inte längre abstrakta hotbilder på nyheterna, utan konkreta utmaningar som påverkar varje affärsbeslut.
Forskningen är tydlig med hur osäkerhet inverkar på företagande, särskilt när det gäller investeringsvilja, tillväxt och risktagande. Företag tenderar att avvakta med investeringar i tider av hög osäkerhet, då värdet av att vänta in mer information ökar. Detta gäller i synnerhet små företag som med begränsad tillgång till kapital är extra känsliga för ekonomisk och politisk instabilitet.
Små företag är extra sårbara
Ta bara frågan om komponenter. I en globaliserad ekonomi är många företag beroende av värdekedjor som sträcker sig över kontinenter. Så när nya tullar introduceras över en natt blir det svårt att navigera i ett minfält av kostnadsökningar och leveransstörningar, något som kräver helt nya nivåer av flexibilitet och framförhållning. Och just politisk och institutionell osäkerhet har en stark negativ effekt på företagares benägenhet att expandera eller starta nytt.
Den tilltagande osäkerheten riskerar att slå särskilt hårt mot små och medelstora företag. De har svårare att sprida risker och att hantera likviditetsproblem under osäkra perioder. Småföretag har ofta ett begränsat eget kapital och svagare kassaflöden, vilket gör dem sårbara för tillfälliga nedgångar i efterfrågan eller ökade kostnader. Detta samtidigt som banker och investerare blir mer restriktiva.
I våra undersökningar ser vi att 42 procent av företagen svarar att handelskrig innebär att de får högre inköpskostnader som inte går att överföra till kunder.
Tillit är en tillgång
I osäkra tider blir tillit en allt viktigare faktor. Tillit mellan företag och kunder, mellan företag och leverantörer. När osäkerheten ökar i omvärlden blir trygga och pålitliga relationer ännu mer värdefulla. Företag som bygger på starka relationer och öppen kommunikation har en större chans att navigera genom turbulenta tider.
I en komplex omvärld är det förstås avgörande att politiken skapar önskvärd förutsägbarhet och stabilitet. Företagare behöver tydliga och långsiktigt stabila spelregler för att kunna planera och agera. Det handlar om att undvika plötsliga och oväntade pålagor, att minska den administrativa bördan och att skapa en konkurrenskraftig företagarmiljö som står sig stark även i turbulenta tider. Att bygga tillit mellan näringsliv och politik är en förutsättning för detta.
Håll ställningarna
Politiker behöver förstå och uppskatta företagares innovationskraft och vilja att skapa jobb som en ovärderlig tillgång för Sverige. Och det är upp till oss alla – politiker, näringsliv och samhälle i stort – att när ledarskapet i världen sviktar – hålla ställningarna.
I osäkra tider är det viktigare än någonsin att vara den vuxne i rummet och fortsätta bygga goda förutsättningar för ett starkt företagande, byggt på svensk innovationskraft och tillit. Det handlar helt enkelt om att skapa ett företagsklimat i världsklass – för ett bättre Sverige för alla. Och just ja, visste ni att just det är Företagarnas nya vision?