För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

EU-valets toppnamn i duell om småföretagens framtid

Publicerad 21 maj 2024
Har Sveriges två toppkandidater i EU-valet koll på hur deras beslut påverkar din vardag som småföretagare? Tidningen Företagaren bjöd in Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) att göra upp i några viktiga frågor.
Heléne Fritzon och Tomas Tobé. Foto: TT-Bild

Gör Företagarnas valkompass här!

Närmare hälften av alla nya lagar som stiftas i Sverige har sitt ursprung i EU – och därför är det ett viktigt val som väntar den 9 juni. Då ska 720 ledamöter från 27 medlemsländer väljas till Europaparlamentet – och de har en tung politisk agenda som väntar efter valet. Kriget i Ukraina, gränsöverskridande gängkriminalitet och klimatkrisen är några av de utmaningar som kommer att sätta press på EU. Och så har vi ekonomin. Europa tyngs av svag tillväxt och bristande konkurrens, en giftig kombination som bidrar till att kontinenten tappar gentemot USA och Asien.

EU-beslut påverkar företagare i Sverige

Sveriges medlemskap i EU innebär att du som företagare får tillgång till en stor och viktig internationell marknad. Sedan Sverige blev medlem 1995 har den inre marknaden i genomsnitt ökat Sveriges BNP per capita med 1,5 procent och samtidigt gjort det möjligt att skapa 70 000 nya jobb – varje år. Men samtidigt är det många företagare som upplever att EU-besluten gör vardagen krångligare. EU skapar lagar och regler som styr vardagen i stort och smått, en utveckling som har bidragit till en allt tyngre regelbörda och ökade kostnader.

Tomas Tobé EU-politiker och Moderaternas toppnamn i valet den 9 juni. När Företagaren träffar honom efter ett möte med företagare verksamma inom hotell och restaurang har han fått svara på många frågor om EU:s betungande regelbörda. Och precis som många andra EU-politiker lanserar han en rad löften om krafttag mot den regelfrossa som har präglat EU under många år.

Moderaternas plan för minskad EU-byråkrati

"Vi moderater säger: Ingen ny lagstiftning ska lanseras utan att den samtidigt beskriver vad den betyder för konkurrenskraften. Vi vill också att varje ny EU-regel ska resultera i att två gamla tas bort. Vårt förslag kommer att leda till en 30-procentig minskning av EU-byråkratin. Det är en revolution i Bryssel", säger han.

Men många småföretagare upplever att utvecklingen går i motsatt riktning. Med EU:s nya hållbarhetsrapportering har det blivit ännu fler regler att hålla koll på och ytterligare administration. Kritiker menar att EU flyttar över mycket av bördan för klimatpolitiken på företagen. Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet är Heléne Fritzon, och hon menar att Socialdemokraterna söker efter en sund balans när det gäller införandet av nya regler.

Socialdemokraternas syn på företagsregler och hållbarhet

"Småföretag undantas från många EU-lagstiftningar på klimatområdet just för att de ska ha en rimlig administrativ börda. Samtidigt finns det också många fördelar med att omfattas av EU-lagstiftning – man får incitament och stöd och kan omfattas av certifieringar som ger företaget bättre förutsättningar på EU:s inre marknad", säger hon.

Moderaterna och Tomas Tobé vill däremot se fler undantag från hållbarhetsrapportering för de minsta företagen:
"Jag kan absolut försvara att vi ibland har en rätt tuff lagstiftning. Det finns goda argument till varför de större företagen ska omfattas, de har resurser och kan bidra med värdefulla insikter – men vi skulle behöva få till mycket mer av undantag för småföretag kring klimatlagstiftningen", säger han.

Under senare tid har det blivit allt tydligare att Europa tappar i tillväxt och konkurrenskraft. När valets två toppkandidater diskuterar lösningar för att sätta fart på den ekonomiska tillväxten blir de ideologiska motsättningarna tydligare. Moderaternas Tomas Tobé argumenterar för ytterligare avregleringar. Han menar också att det är hög tid att ta en diskussion i Europa om skattenivån för företag. Heléne Fritzon hävdar å sin sida att det är en annan palett av åtgärder som krävs för att bryta Europas nedåtgående ekonomiska trend. Hon nämner bland annat EU-satsningar på forskning, utveckling och jobbskapande.

EU-artikel foretgaren 2.jpg

Ekonomin

Hur vill du förstärka konkurrenskraften för små och medelstora företag?

Tomas Tobé (M)

”Vi måste avreglera och öppna upp den inre marknaden ännu mer. EU har till exempel 6 000 reglerade yrken vilket är helt orimligt. Vi behöver fler frihandelsavtal på plats, exempelvis med Indien och Australien. Det är också hög tid att ta en diskussion i Europa om skattenivån för våra företag. EU har till skillnad från USA valt hög företagsbeskattning och omfattande regelverk. Den amerikanska modellen verkar ju vara mer framgångsrik om man ser till tillväxt och konkurrenskraft.”

Heléne Fritzon (S)

”Vi vill stärka konkurrenskraften för små och medelstora företag genom EU-satsningar på forskning, utveckling och jobbskapande. Vi vill skapa goda strukturella förutsättningar genom att satsa på infrastruktur, kompetensförsörjning, effektiva tillståndsprocesser och mer förnybar energi.”

 

 

Skatterna

Många menar att EU:s nya bestämmelser på skatteområdet medför extra regelbörda och fler kontroller utan att resultera i någon större nytta. Anser du att regelverket är rimligt?

Tomas Tobé (M)

”Nej, många av bestämmelserna återspeglar den syn på företagare som har dominerat från Bryssels sida under den senaste tiden. Det är ett synsätt som präglas av att ”om vi inte bestämmer hur företagen ska göra så kommer det inte att bli bra”. Jag upplever att EU skapar rapportering för rapporteringens skull."

Heléne Fritzon (S)

”En viktig del av samarbetet handlar om att bekämpa skatteflykt och skattefusk, och det är viktigt att det arbetet fortsätter på EU-nivå. Vi kommer att fortsätta arbetet för förutsebara, proportionerliga och träffsäkra regler som gör det lätt att göra rätt.”

Din egen insats i EU

Vilket företagarvänligt beslut under din senaste mandatperiod som EU- parlamentariker är du mest stolt över?

Tomas Tobé (M)

”Jag är glad över att vi har samlat en majoritet som gör att EU kommer att få fram mer kärnkraft i Sverige och Europa. Vi måste ha rimliga energipriser, annars kommer ingenting att fungera. Vi måste använda styrkan i EU-samarbetet, det vill säga investera offentliga medel, för att få fram mer kärnkraft.”

 

Heléne Fritzon (S)

”I dag är långa betaltider en stor utmaning för många småföretag. Det påverkar likviditeten och kan i värsta fall leda till konkurs. Därför har vi socialdemokrater drivit på för skärpta regler på EU-nivå om att fakturor måste betalas i tid, med 30 dagar som en hård grundregel. Detta slutförhandlas just nu, och är en prioriterad fråga för oss att ro i hamn efter valet.”

Valet

Varför är det viktigt för mig som småföretagare att rösta i EU-valet?

Tomas Tobé (M)

”Annars ger du bort makten åt någon annan, och jag kan lova dig att den där någon annan kommer att införa mer EU-byråkrati och dåliga regler för företagare.”

 

 

 

Heléne Fritzon (S)

”Som en framgångsrik industrination bygger Sveriges välstånd på handel med andra länder. Svenska företag har tack vare EU fri tillgång till en inre marknad med nästan 450 miljoner konsumenter och handelssamarbeten med hela världen. EU är svenska företags allra viktigaste marknad, och beslut som tas i EU påverkar småföretagares förutsättningar. Därför är det verkligen viktigt för småföretagare att rösta i EU-valet.”

Fler nyheter från Företagarna