För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Sveriges EU-ordförandeskap kan ge rampljus åt småföretagare

Publicerad 9 feb 2023
Den 1 januari 2023 tog Sverige över ordförandeklubban i Europeiska unionens råd. Mandy Pieksma, Företagarnas nya expert på EU-frågor, reder ut vad det kan betyda för landets företagare.
Mandy Pieksma, Företagarnas expert på handel och exportfrämjande, tror att EU-ordförandeskapet kan leda till ett lyft för både svensk turism och export. Foto: Oskar Omne.

Det svenska ordförandeskapet innebär sex månader i rampljuset. Att EU:s 26 övriga medlemsstater riktar blicken mot Sverige har alla förutsättningar att gynna både turismen och exportindustrin. Cirka 150 informella möten med koppling till ordförandeskapet kommer att hållas i Sverige.

– Att Sverige leder debatten skapar dessutom ett bra tillfälle att visa resten av Europa hur innovation och konkurrenskraft kan utvecklas på ett hållbart och digitalt sätt, säger Mandy Pieksma, som delar sin tjänst som Företagarnas expert på handel- och exportfrämjande med uppdrag för SME-united, den europeiska samarbetsorganisationen för små-företagare där Företagarna är medlem.

Den svenska regeringen har listat fyra prioriterade områden för ordförandeskapet: säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning och energi-omställning samt demokratiska värden och rättsstatsprincipen. Säkerhet handlar i första hand om EU:s gemensamma insatser för att motverka Rysslands aggression mot Ukraina och om kampen mot den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.

De områden där det ur ett företagar-perspektiv finns störst möjlighet att påverka är, enligt Mandy Pieksma, de som handlar om ökad europeisk konkurrenskraft och grön omställning.

Att Sverige tagit över ordförandeskapet i en tid av höga energipriser, hög inflation, säkerhetspolitisk oro och postpandemiska problem – så som brister i leveranskedjorna – är självklart en extra stor utmaning, påpekar hon.

– Många viktiga och brådskande ärenden ligger på bordet: frihandelsavtal, klimatlagstiftning, immigration och EU:s konkurrensfördel som en global handelspartner, men den svenska ambitions-nivån för ordförandeskapet är hög, säger Mandy Pieksma.

Viktigt att komma ihåg är att rollen som ord-förande måste förbli neutral. Uppdraget är inte att driva en egen agenda, utan att få de 27 medlems-länderna att hitta en gemensam lösning i olika frågor.

– Det finns sätt att påverka även om det råder neutralitetsprincip. Oenighet vid förhandlingsbordet innebär att Sverige som ordförandeland ska ta fram en kompromiss. Här finns alla möjligheter att komma med bra input och Sverige kommer knappast skjuta sig själv i foten när olika eftergifter kommer på förslag, säger Mandy Pieksma.

Företagarnas bästa väg till beslutsfattarna i Bryssel går, enligt Mandy Pieksma, genom SME-united, där hon tillsammans med Carl-Johan Berthilsson, som sitter i Företagarnas styrelse, ser till att det arbete Företagarnas experter gör också syns på EU-nivå.

– Utifrån principen ”Think small first” kommer vi fortsatt att jobba för att lagstiftningen ska uppmuntra produktivitet, tillväxt och hållbarhet – utan att ge Europas små och medelstora företag en ökad administrativ börda, säger hon.

Enligt en färsk studie gjord av Företagarna säger 95 procent av svenska små och medelstora företag att de drar nytta av den inre marknaden, men 75 procent svarade också att verksamheten begränsas av olika handelsregleringar.

– Alltså kommer vi fortsätta kämpa för att det ska vara lika lätt att göra affärer med andra länder i EU som det är att göra det i Sverige, säger Mandy Pieksma.

Fakta om ordförandeskapet

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd roterar mellan medlemsstaterna var sjätte månad. Det land som innehar ordförandeskapet leder rådets arbete och representerar alla 27 medlemsländer i förhandlingar med andra EU-institutioner. Sverige har tidigare varit ordförande i Europeiska unionens råd åren 2001 och 2009.

Text: Susanna Lindgren.

Fler nyheter från Företagarna