För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Restriktionerna försvinner – inte ansvaret

Publicerad 4 feb 2022
Efter den 9 februari kan var och en bestämma vilka smittskyddsåtgärder som är lämpliga och effektiva i den egna verksamheten.
Som arbetsgivare har man en skyldighet att vidta förebyggande åtgärder. Foto: Shutterstock.com

Den 9 februari upphävs restriktionerna som gäller för privata och allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, på serveringsställen, mässor och handelsplatser, inom kultur- och fritidsverksamhet, för cuper och större aktiviteter inomhus, i kollektivtrafiken och i större sociala sammanhang. Kort sagt, de begränsande regler som alla måste rätta sig efter för att begränsa smittspridningen försvinner.

Företagarnas juridiska rådgivning får frågor från företagarKarin_Berggren_rund_liten.pnge om vad som gäller efter den 9 februari. Företagarnas chefsjurist Karin Berggren ger här några synpunkter och råd.

− Det är bra att detaljreglerna kommer att försvinna, eftersom de inte alltid träffar verksamheter på ett bra sätt, däremot måste man som arbetsgivare fortsätta vidta åtgärder, säger hon.

Den stora skillnaden före och efter den 9 februari handlar om att fram till dess är alla ålagda att tillämpa samma restriktioner, men efter det kan var och en göra de åtgärder som är lämpliga och effektiva i den egna verksamheten.

Skyldighet att arbeta förebyggande

Folkhälsomyndigheten har den 3 februari hemställt till regeringen om att klassificera om covid-19 från en allmän- och samhällsfarlig sjukdom till en anmälningspliktig sjukdom. Det tar dock tid innan det blir verklighet, eftersom det kräver både regeringsbeslut och riksdagsbeslut. Fram till dess, i slutet av mars månad, är covid-19 fortfarande klassad som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

− Även om omikronvarianten av viruset ger lindrigare sjukdom har vi en mycket stor smittspridning i samhället. Som arbetsgivare har man en skyldighet att vidta förebyggande åtgärder, säger Karin Berggren.

Fortsatt hög sjukfrånvaro

Oavsett klassificering av sjukdomen och belastningen på sjukvården kommer sjukfrånvaron att vara hög under den närmaste tiden. Det påverkar många verksamheter som får höga sjuklönekostnader. Därför är det bra att riksdagen antagit den extra ändringsbudget som innehåller ersättning till arbetsgivarna för höga sjuklönekostnader till och med den 31 mars 2022.

− Sjukfrånvaron är fortfarande hög. Folk är sjuka hemma även om färre är svårt sjuka och inlagda på sjukhus, säger Karin Berggren.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna