För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krisstöden återinförs – i olika takt

Publicerad 1 feb 2022
Vilka coronastöd återinförs, vad har ändrats och när går de att söka? Här får du svaren.
Foto: Alexanderstock23/Shutterstock.com.

Artikeln är uppdaterad den 7 februari.

Ett flertal av de statliga ekonomiska stödåtgärder som har funnits tidigare under covid-19-krisen är på gång att återinföras. Vissa av stöden har redan beslutats, medan andra har aviserats. Datumen då stöden blir tillgängliga varierar också. Många av stöden ingår i regeringens extra ändringsbudget, som presenterades den 18 januari.

I den här artikeln går vi igenom vilka stöd som finns, villkoren för dem och status på tillgänglighet. Informationen kommer att uppdateras vartefter regeringen ger nya besked.

Stöd vid korttidsarbete

I april 2020 infördes det nya systemet för korttidsarbete, med giltighet från månaden innan. Detta tillfälliga nya system med förstärkt stöd vid korttidspermittering var gällande fram till och med september 2021.

I december 2021 lade regeringen fram förslag om att Skatteverket ska ta över handläggningen av ansökningar om korttidsstöd, från Tillväxtverket. Förslaget kommer att beredas i Näringsutskottet och beslutas om i riksdagen den 23 februari. Bifalls det kommer Skatteverket att ta över ansvaret den 1 april 2022.

För arbetsgivare som har erhållit korttidsstöd utifrån det tillfälliga regelverket har en ”karenstid” om 24 månader gällt för nya ansökningar om korttidsstöd. Regeringen har nyligen föreslagit att möjlighet att söka korttidsstöd för stödmånader från och med december 2021 ska finnas, och vara möjligt att göra även för de arbetsgivare som har erhållit stöd tidigare genom att karenstiden slopas.

Emellertid föreslås detta gälla enbart för ansökningar som görs till Skatteverket, inte till Tillväxtverket. Enligt regeringens förslag skulle det därmed bli möjligt att ansöka om korttidsstöd retroaktivt från december 2021 först den 1 april. Stödet är också på en lägre nivå och innehåller flera begränsningar jämfört med det tidigare tillfälliga regelverket. Förslaget har remissbehandlats (Företagarnas remissyttrande finns här) men regeringen har ännu inte lagt ett förslag på riksdagens bord.

Omställningsstöd

Det ordinarie omställningsstödet har tidigare gått att söka för stödperioder mellan mars 2020 och september 2021. Därutöver fanns ett förstärkt omställningsstöd juni 2020-september 2021, med högre stödnivå (och också högre krav), ibland benämnt nedstängningsstöd.

I december 2021 aviserade regeringen att det ordinarie omställningsstödet ska återinföras, med möjlighet att ansöka för december 2021-februari 2022. Man håller också öppet för att förlänga med även mars 2022.

Villkoren för omställningsstödet kommer att vara samma som tidigare, med skillnaden att takbeloppet kommer att höjas till det högsta möjliga enligt EU:s statsstödsregler, ungefär 117 miljoner kronor. Att omställningsstödet återaktiveras och takbeloppet höjs måste godkännas av EU-kommissionen.

Regeringen har ännu inte tillkännagett vid vilket datum ansökan för omställningsstöd kommer att öppna. I Företagarnas kontakter med regeringens företrädare har de uppgett att de hoppas kunna öppna ansökan så snart som möjligt.

Inget besked har getts om nya möjliga stödperioder för det förstärkta omställningsstödet.

Omsättningsstöd

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och delägare i handels-/kommanditbolag gick att söka fram till 30 november i fjol.

I slutet av december meddelade regeringen att omsättningsstödet till enskilda näringsidkare återinförs för december månad. Regeringen har därefter tillkännagett att stödet även ska återinföras för januari och februari 2022. De tre månaderna blir separata stödperioder.

Omsättningsstöd för perioderna december 2021 och januari 2022 kan sökas från och med den 9 februari till och med den 30 april 2022. Omsättningsstöd för perioden februari 2022 kan sökas från och med den 1 mars till och med den 30 april 2022. Mer information finns på Boverkets webbplats

Anstånd med skatteinbetalningar

Möjligheten för krisdrabbade företag att ansöka om anstånd med skatteinbetalningar, som funnits sedan mars 2020, föreslogs av regeringen i december att utökas från sju till nio redovisningsperioder för skatt, avgift och mervärdesskatt som redovisas per månad. Anstånd ska även kunna sökas för oktober-december 2021. För mervärdesskatt vars redovisningsperiod är ett kalenderkvartal ska anstånd få beviljas för högst tre redovisningsperioder, och om redovisningsperiod är per beskattningsår högst två redovisningsperioder. Slutdatumet för anstånd ska därtill skjutas fram. Förslaget har remissbehandlats (Företagarnas svar finns här) och ingår i regeringens proposition framlagd den 20 januari.

Utökningen föreslås i propositionen träda i kraft 8 februari.

Utöver detta har regeringen tidigare föreslagit i en proposition (2021/22:65, i november 2021) att redan befintliga anstånd ska kunna förlängas med ytterligare 15 månader, utöver tidigare förlängningsmöjligheter, om sådan ytterligare förlängning kombineras med en avbetalningsplan. Denna proposition har regeringen nyligen dragit tillbaka, och avser att inom kort återkomma med en ny proposition, där förlängnings- och avbetalningstiden i stället blir 24 månader. (Detta är positivt och i linje med vad Företagarna föreslog i vårt remissyttrande i september 2021.)

Denna utökade förlängningsmöjlighet föreslås träda i kraft 8 mars 2022.

Evenemangsstöd

Regeringen fattade sommaren 2021 beslut om ett ekonomiskt stöd till arrangörer av evenemang som planeras att genomföras under perioden juni-december 2021 men som inte kan genomföras eller måste begränsas i väsentlig utsträckning till följd av restriktioner med anledning av spridningen av covid-19.

Stöd kan fås för 70 procent av kostnaderna för evenemang som skulle genomförts juni och december 2021 men som inte kunnat genomföras eller har begränsats i väsentlig utsträckning till följd av restriktioner med anledning av pandemin. Stödet är ett komplement till andra krisstöd. I mitten av december beslutade regeringen att förlänga ansökningsperioden till den 14 februari 2022.

I början av februari tillkännagav regeringen att stödet föreslås förlängas för perioden januari till och med juni 2022. Stödnivån ska också höjas, från 70 till 90 procent av kostnaderna, och stödtaket höjs från 17,5 till 22,5 miljoner kronor. Det totala anslaget i budgeten höjs till två miljarder kronor. Möjligheten att söka stöd för evenemang planerade till första halvåret ska enligt regeringen öppna i början av mars.

Sjuklöneansvar

Ersättning ges till arbetsgivare för deras sjuklönekostnader över normalnivå gäller från 1 december till den 31 mars 2022. Detta presenterades vid en presskonferens 7 december och införs genom den extra ändringsbudgeten lagd 18 januari. Ersättningens storlek bestäms dels av sjuklönekostnaden, dels av arbetsgivarens totala lönekostnader. Enligt regeringen täcker ersättningen kostnader över normalnivå motsvarande 45 procent av arbetsgivarnas sjuklönekostnader. Totalt tillskjuts sju miljarder i ökat anslag för denna ersättning.

Samtidigt slopas också kravet på läkarintyg de första 14 dagarna. Det slopade kravet ska träda i kraft den 7 februari, men tillämpas för tid från och med den 19 januari, och gäller till och med den 31 mars 2022. Karenavdraget undantas likaså mellan 8 december och 31 mars 2022, och ersättningen blir likt tidigare 810 kronor per dag.

Fler nyheter från Företagarna