headphones newspaper video-player

Snabbt internet viktigt för företagande

Välkomna pengar till bredband i statsbudgeten, men de räcker inte för att nå regeringens bredbandsmål.
Publicerad 29 sep 2020

 I statsbudgeten för 2021 görs utfästelser om sammanlagt 2,2 miljarder kronor fram till 2025 för utbyggnad av bredband i hela landet. Det handlar om en satsning på 1,4 miljarder kronor nästa år, följt av 500 miljoner kronor år 2022 och därefter 100 miljoner kronor årligen år 2023–2025.

− Det är positivt att regeringen satsar på bredbandsutbyggnad. Digitaliseringen kan på många sätt kompensera för långa avstånd och avlägsna marknader samtidigt som nya möjligheter och affärsmodeller kan skapas. Tillgång till snabbt och stabilt bredband är en förutsättning för detta, säger Mathias Mellgren, näringspolitisk expert på Företagarna.

Företagarna ser tillgång till snabbt och stabilt bredband som en viktig förutsättning för att människor ska kunna driva företag i hela landet och skapa jobb och generera skatteintäkter.

Ytterligare satsningar krävs

Det är Post och Telestyrelsen (PTS) som kommer att administrera pengarna. PTS bedömer i en rapport att det behövs 22 miljarder kronor utöver de kommersiella aktörernas investeringar för att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025 i enlighet med regeringens bredbandsmål.

− Myndigheten har inte beräknat hur mycket det skulle kosta att nå målet med hjälp av andra tekniker än med fiber, säger Mathias Mellgren.

Bredbandsuppropet

Företagarna står tillsammans med flera andra organisationer bakom Bredbandsuppropet. Syftet är att med hjälp av fakta och folkets röster göra beslutsfattare på högsta nivå uppmärksamma på att det måste till kraftåtgärder redan nu för att vi ska kunna nå målen om snabba och stabila bredbandsuppkopplingar till hela Sverige år 2025.

Skriv under Bredbandsuppropet. 

Fakta: Målen i bredbandsstrategin

År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor