För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Padel-satsning tyngs av Älvdalens VA-avgifter

Publicerad 17 sep 2020
Idreföretagare efterlyser mer rimliga avgifter för att koppla in kommunalt vatten och avlopp.

Älvdalens VA-avgifter fick Bengt Arne Halvarsson att häpna under förberedelserna med att bygga Idres och kommunens första padelhall.

− Jag gjorde efterforskningar och tittade vad andra anläggningar betalade. Utifrån det räknade vi med cirka 100 000 kronor för att ansluta kommunalt vatten och avlopp. Jag fick en chock när det visade sig att det skulle bli nästan en miljon dyrare, 1 086 750 kronor, säger han.

Nu efterlyser han en konstruktion på avgifterna och taxorna som inte avskräcker entreprenörer från att satsa i Älvdalen.

Jones Elservice i Idre.jpg

Jones Elservice i Idre. Bengt Arne Halvarsson står trea från vänster i bild. 

Från brädgård till bollplan

Till vardags driver Bengt Arne Halvarsson företaget Jones Elservice i Idre. Arbetet för de tolv anställda handlar till största delen om att göra elinstallationer i fastigheter i Älvdalens kommun, men även i Härjedalen.

I direkt anslutning till Jones Elservice finns en limträhall på 2 500 kvadratmeter som tidigare använts som brädgård och varit uthyrd för uppställning av husvagnar och skotrar. Den har stått och väntat på att få en annan användning.

Den rätta idén kom under vårvintern, när det visade sig att hallens mått är perfekta för att iordningställa en padelhall med fem banor. Padel är en snabbt växande sport och det saknas en hall i kommunen. Gensvaret på Bengt Arnes idé har varit stort i sociala media och han hoppas att både skolan och idrottsföreningar ska kunna använda sig av den blivande padelhallen.

Känns som att ingen tar tag i frågan

Haken är den dyra VA-avgiften. I dag har hallen eget vatten och avloppsbrunn. Bäst vore att ansluta de tre toaletter och två duschrum som det handlar om till det kommunala VA-nätet, men kostnaden för anslutningen hamnar alltså på en bit över en miljon kronor, trots att stammen finns några få meter bort från fastighetsgränsen.

− Jag har pratat med både tjänstemän och politiker som tycker att det är fel, men alla hänvisar till varandra och pekar på att det är kommunfullmäktige som beslutat om avgiftskonstruktionen, suckar Bengt Arne.

Idre.png

 Hallens mått är perfekta för att iordningställa en padelhall med fem banor.

Kommunen ser problemet

Älvdalens VA driftas och sköts av utförarbolaget Norra Dalarna vatten och avfall, Nodava som är gemensamt för Mora, Orsa och Älvdalen. Där är Marilou Hamilton Levin vd. Hon berättar att taxorna i Älvdalen skiljer sig från de andra kommunerna i det att det inte finns en så kallad tomtyteavgift. Anslutningsavgiften består av servisavgift och lägenhetsavgift där varje påbörjat 150-tal kvadratmeter räknas som en lägenhet. För den planerade padelhallen blir det motsvarande elva lägenhetsavgifter.

− Vi som är tjänstemän får inte göra avsteg från det som kommunfullmäktige beslutat. Vi måste tillämpa de avgifter som gäller. Men vi har uppdraget att tillsammans med kommunens VA-bolag se över Älvdalens taxekonstruktion. Vi kan lämna förslag, men det är politikerna i kommunen som fattar beslut, säger hon.

Älvdalens kommundirektör Stefan Linde bekräftar att det finns ett sådant uppdrag. För att komma vidare måste det kommunala bolaget Älvdalen vatten och avfall presentera förslag för kommunens utskott för frågorna. Därefter kan det gå via kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige för beslut.

− Det är en viktig fråga som vi har begärt att få utredd. VA-taxan är ett politiskt instrument vars utformning stimulerar olika sorts utveckling. Fokus har legat på fritidshusbebyggelse och då har andra sorters verksamheter inte varit prioriterade. Vi har till exempel få hotell i kommunen. Vi började uppmärksamma behovet av att se över detta i samband med utvecklingen i skidområdet Fjätervålen, säger han.

Ett undantag?

Stefan Linde vill se arbetet gå så fort som möjligt, men är rädd för att det nya förslaget kommer att ligga på bordet för sent för att lösa problemet för padelhallen.

Kommunstyrelsens ordförande, det centerpartistiska kommunalrådet Kjell Tenn, ser även han problemet och pekar på den process som Stefan Linde hänvisar till.

− Arbetet med taxekonstruktionen i Älvdalen vatten och avfall är inne i slutfasen. Sedan ska det här lyftas in i den politiska processen. När vi får förslaget så får vi sätta oss in i det var det kommer att betyda för olika ärenden. Det finns en del specialfall som kanske inte passar taxekonstruktionen, säger han.

Vad tar man betalt för?

Under tiden måste Bengt Arne Halvarsson hantera ovissheten. Han menar att frågan inte bara gäller honom själv. Därför är han skeptisk till undantagslösningar.

− Jag vet företagare som drar sig för att etablera sig i kommunen på grund av det här. Villkoren måste bli rimligare för alla, säger han.

Ett alternativ för padelhallen är att toaletterna och duscharna får hanteras i den enskilda avloppsanläggningen, trots att den kommunala VA-stammen bara är några meter bort. Något vidare värt bra alternativ är det inte, med tanke på den satsning som Bengt Arne vill göra.

− Om jag och firman gör ett el-jobb så kan vi inte ta mer betalt än kunden anser att det vi gör är värt. Jag förstår inte varför kommunen kan kräva så mycket pengar för anslutningen, säger han.

Fler nyheter från Företagarna