För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Statens bolagsstyrning slirar

Publicerad 21 apr 2020
Hur kan statliga Vattenfall vilja pressa sina utsatta underleverantörer samtidigt som regeringen levererar krispaket för att rädda företagen?
Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock.

Energisektorn är sig inte lik. Världsmarknadspriserna på olja har fallit till historiskt låga nivåer och terminskontrakt på West Texas intermediate (WTI) handlades på måndagen till och med på kraftigt negativa priser. Överproduktion och låg aktivitet i världsekonomin på grund av coronakrisen är förklaringen. På hemmaplan är det i stället väder och vind som rört om i kalkylerna, tillsammans med coronakrisen. En mild vinter, ovanligt mycket blåsigt väder och fyllda vattenmagasin har pressat ner elpriserna till källarnivåer, vilket slagit hårt mot statliga Vattenfall.

Dubbla budskap

Lagom till påsk skickade Vattenfall ett brev till sina underleverantörer med ett krasst budskap. ”Vattenfall ber nu sina leverantörer om en omedelbar prissänkning med 20 procent fram till slutet av 2020, i befintliga avtal.”, stod det i brevet. Kritiken lät inte vänta på sig. Många underleverantörer har Vattenfall som sin största uppdragsgivare och brottas redan med stora lönsamhetsproblem på grund av pandemin.

− Det blev en mycket märklig signal. Först står regeringen och inskärper allvaret i den ekonomiska situationen genom att leverera krispaket på krispaket för att hjälpa företag, sedan kommer ett av de helstatliga bolagen med budskapet att de vill att deras underleverantörer – de mindre företagen – tar smällen mitt under en pågående kris, säger Magnus Johansson, expert på konkurrens och offentlig upphandling på Företagna. 

Statens ägaransvar

Vattenfall har hörsammat kritiken och energijättens vice vd Torbjörn Wahlborg säger till Dagens Industri att man respekterar ingångna avtal men hoppas på att kunna hitta gemensamma lösningar framåt. Det reser frågor om vad det statliga ägandet egentligen betyder.

Staten är en stor bolagsägare, men inte alltid en tydlig bolagsägare. Gemensamt för alla statliga bolag är dock att staten har ett stort ansvar för att vara en aktiv och professionell ägare, något som förtydligas i regeringskansliets verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande.

− Jag tycker att Vattenfalls tillvägagångssätt som inte är så mycket till dialog är ytterligare ett dåligt exempel på hur ett statligt bolag agerar och visar på brister hos den statliga bolagsstyrningen på Näringsdepartementet. I dessa tider ska de statliga bolagen agera föredöme istället för att rycka undan mattan för sina underleverantörer, säger Magnus Johansson.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna