För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Väntad räntehöjning – fortsatt svag krona

Publicerad 19 dec 2019
Riksbankens penningpolitik är allt mer i o-fas med konjunkturläget i övrigt och den svaga kronan till följd av minusräntan är en björntjänst för småföretagen, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Efter år av minusränta meddelar Riksbanken att reporäntan nu höjs från -0,25 procent till 0 procent. Beslutet var väntat och till stor del redan in-prisat i bankräntorna till hushåll och företag. Även kronan har stärkt något den sista tiden till följd av en väntad räntehöjning.

− För Sveriges mindre och växande företag blir effekten begränsad, i synnerhet på kort sikt. Den främsta effekten är som sagt att kronan förstärks något, vilket påverkar exporterande och importerande företag. Effekten är dock begränsad och få faktorer talar för ytterligare kronförstärkning framöver. Allt fler tecken tyder i stället på att det ekonomiska läget har försvagats och att räntan förblir låg en längre tid, vilket talar för en fortsatt svag krona, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Väldigt expansiv penningpolitik

Riksbanken har de senaste åren fört en väldigt expansiv penningpolitik – med negativ ränta kombinerat med stora köp av obligationer − vilket är en förklaring till den svaga kronan. Förväntningarna om framtida höjningar av räntan har återkommande fått skjutas fram och penningpolitiken tycks allt mer distanserad från den svenska ekonomiska utvecklingen i övrigt.

− Osäkerhet råder dock kring konjunkturutvecklingen framöver, tecknen blir allt fler på att en vändning ner mot ett svagare konjunkturläge. Det finns också en ökad osäkerhet kring styrkan i den globala konjunkturen med hot om handelskrig och politisk oro. Även om det underliggande konjunkturläget fortfarande är relativt gott så finns det alltså mycket som talar för att kronan kommer att fortsätta vara svag under en lägre tid, konstaterar Daniel Wiberg.

Svaga kronan en björntjänst

Daniel Wiberg menar att den svaga kronan varit en björntjänst för många företag.

− Den svaga kronan har pressat marginalerna i många företag, framförallt inom handeln, och verkat hämmande på de mindre företagens expansionsmöjligheter. Valutakursen och den svaga kronan har också en relativt sett större negativ påverkan på Sveriges småföretag eftersom import är vanligare bland småföretagen än export. Dessutom påverkas mindre företag relativt sett mer av valutakursrörelser än storföretag, eftersom de har mer begränsade möjligheter att valutasäkra mot oförutsedda valutakursrörelser, säger han.

Svårt nå inflationsmålet

Den svaga kronan har främst en negativ påverkan på importerande företag eftersom internationella inköp och import blir dyrare. För exporterande företag kan en svag krona både vara bra och dåligt, men generellt gynnas svensk export av att svenska produkter relativt sett blir billigare.

− Tyvärr talar det allt svagare konjunkturläget för att försvagningen av kronan kan komma att fortsätta samtidigt som Riksbanken får allt svårare att nå sitt inflationsmål. En ytterligare höjning av räntan kan komma att dröja länge. Men det är inte bara penningpolitiken som påverkar. Både konjunkturläget och valutan skulle liksom småföretagen helt säkert gynnas av en mer konstruktiv och långsiktig näringspolitik, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna