För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan du hjälpa till i torkan

Publicerad 1 aug 2018
Torkan har kopplat ett järngrepp om Sverige. Lantbrukare måste alltid vara företagsamma, men extremvärdet sätter nu idérikedomen på svåra prov. Här får du tips från en lantbrukare på hur du kan dra ditt stå till stacken.
Foto: Shutterstock

Strax utanför Valdemarsvik ligger familjeägda Björksätters Gård. Där bedrivs jord- och skogsbruk, jakt och annan verksamhet. Det är nu länge sedan det regnade över de solstekta markerna.

– Det här är unikt. Inte ens de äldre har varit med om något liknande. Det närmaste de kan komma på är 1955, säger John Furenbäck på Björksätters Gård.

Den extrema torkan märks överallt på gården. Det är knastertorrt i skogen, ont om foder till foder till djuren och skörden kommer att bli sämre än normalt.

– Vi hade lite sämre förutsättningar för skörden redan från början med tanke på att det var en blöt höst, så vi har inte så mycket foder lagrat att ta av. Vi har 500 djur för kött- och mjölkproduktion och nu sitter jag och räknar på hur mycket foder vi kan ordna och hur många kor som måste gå till slakt, säger John Furenbäck.

Regeringen presenterade nyligen ett nationellt åtgärdspaket på drygt 1,2 miljarder kronor till lantbrukare. Stödet ska framför allt gå till att tackla inkomstbortfall och foderbrist. Något som man välkomnar på Björksätters Gård. Men de ropar inte hej.

– Som jag förstår det ska en del av pengarna komma i höst och resten under våren 2019, men vi kan inte tillgodoräkna oss dem förrän de kommer in på kontot. Dessutom har byråkrati och regelkrångel fördröjt stöd förut. Dessutom, vad ska vi göra med pengarna om det inte finns foder att tillgå? undrar John Furenbäck.

Foderbristen är jämförelsevis lättare att hantera för djuren som går till kött än de som ger mjölk. Köttdjuren han äta ammoniakbehandlad halm som då blir ungefär som hö. Men mjölkdjuren kräver en annan kvalitet på fodret. Jordbrukare som inte har så många djur som på Björksätters Gård kan därför vara hjälpta av att flytta djuren till marker där det finns bete eller foder.

Om djuren ändå måste nödslaktas på grund av att de inte kan äta tillräckligt mycket måste jordbrukare i dag betala en avgift på kadaver som enligt John Furenbäck är alldeles för hög och långt ifrån täcks av stödpaketet från regeringen.

Apropå statliga stöd har det förts en debatt under sommaren om att lantbruket är en liten näring som får mycket stöd. John Furenbäck tycker att den debatten bygger på missförstånd.

– Det går inte att bara titta på antalet lantbrukare. Förädlingskedjorna sätter många i arbete, oavsett om man arbetar med spannmål, köttproduktion eller mejeriprodukter. Det vi gör är själva grunden, det handlar om mat. Sedan sysselsätter var och en av oss kanske tre personer till i resten av ekonomin. Det borde nämnas oftare, säger John Furenbäck.

Läget är just nu bistert. Men på Björksätters Gård härdar man ut.

– Vi lantbrukare har alltid varit bra på att vara innovativa och hitta lösningar, säger John Furenbäck.

Lantbrukaren John Furenbäcks tips på hur du kan hjälpa till:

  • Köp svenskt kött. Ökad efterfrågan på kött gör att aktiviteten går upp i slakterierna där det är månadslånga köer i dag.

  • Drick mjölk från Arla. Det är ett bra sätt att stödja mjölkbönderna som har det tufft nu eftersom majoriteten av de svenska mjölkbönderna levererar dit.

  • Har du själv mark eller känner någon som har det? Hör dig för om det finns en bonde som behöver låna den för bete eller foder.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna