För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rapporten bakom succéfilmen från Alingsås

Publicerad 23 apr 2018
Småföretagen spelar en avgörande roll för kommunernas välfärd. Centerpartiet i Alingsås har tagit fasta på det i en Facebookfilm som tar avstamp i Företagarnas siffor – och som blivit en snackis i sociala medier.

Filmen börjar i gryningen på Stora torget i Alingsås där en byst av mångsysslaren och manufakturgrundaren Johan Alströmer står på piedestal. Berättarrösten inleder med att säga att staden snart vaknar och att tusentals människor då går till jobbet. 7 000 av dem jobbar i småföretag: bilverkstäder, fastighetsmäklare, kaféer och klädbutiker. In i bild kommer Centerpartiets toppkandidat i Alingsås, Karl-Johan Karlsson och berättar att småföretagen och deras anställda betalar in 500 miljoner i skatt – varje år. Se filmen på Facebook här.

Unik rapport bakom filmen

Sifforna i filmen kommer från Företagarnas rapport Företagandet i Sverige – kommun för kommun. Det är en unik rapportserie som i 290 rapporter illustrerar småföretagens betydelser i Sveriges samtliga kommuner.

– Jag har länge efterfrågat precis en sådan rapport. I den får vi lokala siffror för Alingsås svart på vitt. Vi har använt den flitigt i vår kommunikation, säger Karl-Johan Karlsson.

Alingsås har ungefär 40 000 invånare. Hittills har filmen visats nästan 18 000 gånger på Facebook. Både Aftonbladets och Svenska Dagbladets ledarskribenter har nämnt den och såväl centerledaren Annie Lööf som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman har delat den. Karl-Johan Karlsson borde vara nöjd med genomslaget. 

Lägger ribban för lokala valfilmer

– Absolut. Responsen har varit helt enorm. Jag kan lugnt säga att den slagit alla rekord för lokala valfilmer i Alingsås. Filmen har nog lagt ribban för lokala valfilmer, säger Karl-Johan Karlsson och skrattar.

Responsen har varit helt enorm. Jag kan lugnt säga att den slagit alla rekord för lokala valfilmer i Alingsås.

Bakgrunden till filmens budskap om att göra det enklare att driva småföretag i Alingsås är allvarligare. Enligt många företagare brister kommunen i bemötande och service. Något som är en verklighet för företagare i många kommuner. En som har insikter i den problematiken är skriftställaren och näringslivshistorikern Anders Johnson som har skrivit en mängd böcker om entreprenörskap. I veckan gästar han Alingsås för att föreläsa på utbildningen Förenkla i Sveriges kommuner och landstings regi. Den vänder sig till kommunala tjänstemän och handlar om att förbättra det lokala företagsklimatet.

Byråkrater och entreprenörer

– Jag ska hålla ett inledande föredrag av kåserande karaktär. Det handlar om hur byråkrater och entreprenörer har olika verksamhetslogiker som båda är legitima. Byråkrater vill ha likformighet och är riskminimerande. Entreprenörer är tvärtom risktagare och gör ofta saker på ett sätt som ingen tänk på förut. Då blir det krock med byråkratin, säger Anders Johnson.

De olika förhållningssätten kommer ofta till uttryck i olika tidsuppfattningar. För en kommunal tjänsteman med det byråkratiska tankesättet är tidsaspekten ointressant. Det viktiga är att alla formella krav i en process blir rätt. Men för en entreprenör kan tidsaspekten vara helt avgörande.

– Ingen säljer julgranar på annandagen. Det är självklart för en entreprenör, men byråkraten tänker inte så, utan ser bara till att bocka av stegen i en process så att hen inte gör fel, säger Anders Johnsson.

Platta köttbullar

Ett klassiskt exempel på när nytänkande krockar med bestämmelser är när hamburgaren kom till Sverige på femtiotalet. Det fanns en förteckning över vad grillkiosker till skillnad från restauranger fick servera och hamburgare stod inte på listan. Det gjorde däremot strömming, köttbullar och kroppkakor. När Erik Engström började sälja hamburgare på Drive in i Haninge utanför Stockholm skulle kommunen ha satt stopp. Men kommunpolitikern Calle Sundelius ville inte veta av något förbud och argumenterade inför Länsstyrelsen att det var frågan om platta köttbullar. I dag heter restaurangen Vegabaren. Se vår film om Carlo Taccola och Vegabaren här. 

Hur ser det då ut nu förtiden? Anders Johnson som träffat många kommunala tjänstemän under de år han deltagit i kursen Förenkla anser att det varierar.

– Det finns många positiva exempel. Men erfarenheterna skiljer sig åt från kommun till kommun. Det gäller att hitta en samsyn utifrån varandras olika roller, säger han.

Småföretagens betydelse

En grund för samsyn är att det finns en ömsesidig förståelse. Det är det som är anledningen till att Företagarna tagit fram rapportserien Företagandet i Sverige – kommun för kommun. Att småföretagen i Alingsås står för en halv miljard av de kommunala skatteintäkterna är en viktig insikt. Bra villkor för att starta och driva företag gynnar alla. De små företagen skapar fyra av fem nya jobb i Sverige.

– Det finns en byst av Jonas Alströmer på Stora torget i Alingsås och en annan byst, av 1800-talsentreprenören Charles Hill på Lilla torget. Alströmers manufakturverksamhet under 1700-talet var starkt subventionerat och ändå misslyckat. Charles Hill har betytt mycket mer för det lokala näringslivet. Jag tycker att bysterna borde byta plats på torgen, säger Anders Johnson.

Apropå att det är lätt att glömma de små företagens betydelse undrar kanske någon vem det är som ligger bakom den hyllande filmen i sociala medier. Karl-Johan Karlsson är till vardags mediestrateg och vet betydelsen av att utgå från ett bra manus, men även att det krävs en bra produktion.

– Det är Fredrik Grill på Grillad produktion i Alingsås som har gjort filmen. Det gäller att ha en bra idé och manus och sedan att ta om scenerna tills allt sitter. Utan en bra produktionsbyrå hade det aldrig blivit en så bra film, säger Karl-Johan Karlsson.

Se filmen på Facebook här. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna