För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vi behöver bättre kompetensförsörjning

Publicerad 20 sep 2017
Det är positivt med satsningar på stärkt koppling mellan skola och arbetsliv i regeringens höstbudget, skriver Hanna Cederqvist, Företagarnas expert på kompetensförsörjningsfrågor.
Hanna Cederqvist, Företagarnas expert på kompetensförsörjningsfrågor.

Det är glädjande att regeringen satsar inom kompetensförsörjningsområdet. Vi på Företagarna har arbetat hårt för att vända bilden kring möjligheterna att få jobb. Från den tidigare mörka bilden - hög arbetslöshet och få jobb - till en ljusare bild där det är tydligt att jobb finns. För det gör det, och det framförallt i Sveriges småföretag.

Dock finns det stora utmaningar med att hitta rätt arbetskraft till dessa jobb. Sveriges småföretag vittnar om kompetensbristen. Endast 52 procent av de som försökt rekrytera det senaste två åren har lyckats hitta rätt kompetens, vilket vittnar om utmaningarna. En stärkt koppling mellan skola och arbetsliv är en viktig komponent i att mota det problemet.

Företagarna har sedan lanseringen av rapporten Det är attityden, dumbom drivit frågan om återinförandet av obligatorisk prao i grundskolan. Rapporten beskriver företagens svårigheter att få tag på rätt kompetens, hur efterfrågan ser ut och vilka utmaningar som finns kopplat till att hitta rätt kompetens för företagen. En av slutsatserna är att det är svårt att hitta arbetssökande med rätt arbetslivserfarenheter.

Vi ser att glappet mellan skola och arbetsliv har blivit större sedan obligatoriet avskaffades, ett glapp som av flera skäl är viktiga att arbeta för att sluta. Prao är ett viktigt led i detta arbeta och en möjlighet för unga att skaffa sig sina första arbetslivserfarenheter. Regeringens förslag är därför välkommet. Dock är det nu viktigt att detta utformas på ett ändamålsenligt sätt.

För att prao-tillfället ska bli verkningsfullt och nå sitt syfte är det viktigt att förutsättningarna är de rätta och ramarna tydliggörs. Det är av stor vikt både för företagen och för eleverna för att skapa största värde utifrån praktiken. En tydlighet kring uppdrag och förväntningar. Det är även positivt att regeringen satsar på fler yrkeslärare till gymnasieskolans yrkesprogram. Vi ser en stor efterfrågan på arbetskraft inom en rad olika branscher, inte minst inom bygg- och tillverkningsindustrin, där yrkesprogram kan vara ett viktigt instrument att komma till rätta med underskottet av tillgänglig, och inom området, kompetent arbetskraft.

Vi ser att glappet mellan skola och arbetsliv har blivit större sedan obligatoriet avskaffades, ett glapp som av flera skäl är viktiga att arbeta för att sluta.

Det är viktigt att lärarna på yrkesprogrammen är rustade med god bransch- och yrkeskunskap för att eleverna ska lämna utbildningen med rätt kompetens, både sett till kunskap och hur det fungerar på en arbetsplats inom branschen. Det är även viktigt att utformning, innehåll och krav är i linje med vad företagen i branschen efterfrågar. Detta för att eleverna ska ha goda möjligheter att bli anställda efter genomförd utbildning.

I samtal med våra medlemmar lyfts ofta just detta som viktiga delar. Företagarna ser även positivt att regeringen vill utveckla det arbetsplatsförlagda lärandet på gymnasieskolans yrkesprogram, då det i linje med prao ger viktiga erfarenheter från en faktisk arbetsplats. Där yrkeskompetensen får prövas, få en praktisk kontext och utvecklas. Det ger även ingångar och kontakter på arbetsmarknaden där många har möjlighet att få sitt första jobb efter examen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna