För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så typiskt Sverige!

Publicerad 15 jan 2017
Ja, så säger den nyblivna företagaren och medlemmen Peter Kandel som uppmanades att ta ner skylten från sin nya butikslokal i Solna trots att skylten uppfyllde alla krav. Bygglovet var inte formellt godkänt i rätt instans.
Peter Kandel utanför lokalen i Solna

Den nyblivne företagararen Peter Kandel förstår inte varför regelverket ibland är så trångsynt. Hans firma, Initi, har storslagna planer på att sälja premiumbadrum till hela världen.

I tidigare chefsroller på bland annat Carlsberg och Häagen Dazs kände Peter under flera år att ”det här kan jag” och ville bevisa för sig själv att han kunde stå på egna ben och uppfylla drömmen om att dra igång något eget.

Han satsade allt och köpte en blödande Samhallverksamhet i Fagersta som han snabbt fick på fötter och lyckades få loss kapital till att starta upp en ny verksamhet.

-  Jag tänkte, om folk lägger ner all världens pengar på nya kök och möbler så borde intresset för badrumsinredning vara lika stort.

Initi som företaget heter vill gå ifrån allt vad vi är vana vid att se i klassiska badrum. Det finns inga runda former och centrerade speglar ovanför handfatet existerar inte. Vatten som kommer ur kopparrör i taket, granitväggar med osynliga lådor och galler istället för kakel är några exempel på de nyskapande koncepten.

Badrummen är alla unika och de görs i begränsat antal och kunden som beställer kommer att ha ett emblem med siffran för det antal i produktionen som gjorts.

Han och kollegan flyttade in i den nya lokalen i Solna i november. Lokalen är tänkt som ett showroom och står idag klar för att ta emot kunder.

Men utanför lokalen sitter endast nu två förmonterade fästen ovanför entrén mot fasadväggen. Här hängde inledande en skylt som följde alla de riktlinjer som hyresvärden, Fabege hade försett dem med.  Kort därpå vid en inspektion upptäckte Fabege att det saknades bygglov, för skylten.

- Att det krävs ett bygglov för att sätta upp en skylt var nytt för oss, vi hade ju följt reglerna och skylten ser exakt likadan ut som de andra butiksskyltarna på gatan.

- Jag förstår ju ifall vi hade hittat på en egen skylt eller så men det här är ju en standardiserad skylt.

Men, hade vi lusläst alla de dokument vi fick tillsammans med allt annat skulle vi sett det.

De fick bråttom och skickade in bygglovet så fort de kunde på rekommendation av Fabege och hoppades att det skulle gå vägen och att de skulle slippa ta ner skylten.

Men trots att Fabege godkänt skylten så tvingas dem att ta ner den eftersom Stadsbyggnadskontoret inte godkänt den än.

- Vi har inte råd att betala 11 000 kr i vite som nystartat bolag, så det är bara att ta ner skylten igen och vänta på bygglovet.

Att Solna Stad rankas till en av Sveriges mest företagarvänliga stad tycker Peter känns lite komiskt.

- Så företagarvänligt var det!

Historian vittnar om en nybliven företagares vardag som enligt Peter Kandel skapar irritation.

- Jag tycker egentligen inte alls att det varit svårt att dra igång firman, det ska vara en liten tröskel, men när sådant här händer känner man att det är så typiskt Sverige!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna