För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Låt inte Sverige sacka efter

Publicerad 13 dec 2017
Den svenska arbetsmarknadsmarknadsmodellen har inte hängt med i samhällsutvecklingen.

Fyra av fem jobb skapas i små företag. Endast fyra av tio företag har kollektivavtal. Trots detta bygger den svenska arbetsmarknadsmodellen på kollektivavtalsanslutning. Företagarna tvingas gång på gång konstatera att varken parterna på arbetsmarknaden eller de senaste regeringarna förmått modernisera modellen. Nu lyfter forskningsinstitutet Ratio i ett nytt program flera problem som Företagarna också identifierar. Det är utmärkt.

Små företag missgynnas

– Graden av kollektivavtalsanslutning sjunker både bland individer och företag. Kostnaden och administrationen kring kollektivavtal är för betungande för många mindre företag, som har goda villkor. Om dessa företag särbehandlas eller missgynnas, då faller så småningom hela modellen, säger Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

Graden av kollektivavtalsanslutning sjunker både bland individer och företag. 

 

Ratio identifierar flera trender som påverkar dagens företagarklimat och arbetsmarknad. Digitaliseringen och globaliseringen röjer väg för nya industrier och företag. Detta får inte minst konsekvenser för vårt skattesystem, med hög progressivitet. Det är inte anpassat för framtidens karriärer som kommer att innebära fluktuerande inkomster.

Föråldrade system

Socialförsäkringssystem och lagstiftning är också dåligt anpassade till dagens verklighet med fler som försörjer sig utanför de traditionella anställningsformerna. All arbetsrättslig lagstiftning tillkom då arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut än i dag. För att komma till rätta med detta problem krävs det ett helhetsgrepp och en bred politisk överenskommelse om att modernisera lagstiftningen för att hänga med i samhällsutvecklingen.

En modig regering ser förbi de tunga traditionella fackliga organisationerna och lyssnar på företagens företrädare.

– En modig regering ser förbi de tunga traditionella fackliga organisationerna och lyssnar på företagens företrädare för att skapa en modern arbetsrätt som tillgodoser företagens behov av arbetskraft. Det behöver inte betyda att det blir sämre skydd för arbetstagarna, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

Hindra inte utveckling

Dagens ekonomi är internationellt sammanlänkad. Det ställer nya krav på hur vi ska kunna skapa vettiga regleringar som både skyddar arbetstagare, företag och konsumenter, men som samtidigt inte förhindrar utveckling och innovation. Digitaliseringen leder till ökad specialisering för både tillverknings- och tjänsteföretag, då transaktionskostnaden för att använda eller ta in externa tjänster är fallande. Många nya företag baserar sin verksamhet på förmedling, sammanlänkande av efterfrågan och utbud samt på kvalitetsgranskning och kostnadssänkande tjänster vid transaktioner. Som en följd har de ofta lägre fasta kostnader än traditionella verksamheter; personal och andra verksamhetstillgångar tas in efter behov.

På längre sikt är konsumenterna i de flest fall klara vinnare.

– Utvecklingen på arbetsmarknaden skiftar på många sätt tillbaka risken från företaget till individen. Det är också häri mycket av de konfliktytor och problem ligger som riskerar att försvåra eller åtminstone komplicera digitaliseringen. På längre sikt är konsumenterna i de flest fall klara vinnare, genom ökad valfrihet, prispress och flexibilitet. Men det finns hinder att navigera fram mellan innan vi är där, säger Daniel Wiberg.

Den svenska modellen har tjänat oss väl på så sätt att arbetstagare har fått säkerhet, fördelar och stigande inkomster. Företag har fått en stabil arbetskraft att rekrytera från och investera i med kalkylerbar förväntad avkastning. Men i dag ser verkligheten annorlunda ut och modellen måste moderniseras därefter. Det måste ge avtryck i politiken.

Fler nyheter från Företagarna