För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att amorteringskrav får vänta

Publicerad 23 apr 2015
Finansinspektionen tillkännagav nu på torsdagsmorgonen att det förslag på bindande amorteringskrav för bolån, som skulle träda i kraft den 1 augusti 2015 får vänta. Företagarna anser att det är bra att kravet på amortering får vänta.

Finansinspektionen tillkännagav nu på torsdagsmorgonen att det förslag på bindande amorteringskrav för bolån, som skulle träda i kraft den 1 augusti 2015 får vänta. Anledningen är att bland andra Kammarrätten i Jönköping funnit att det rättsliga stödet för FI att besluta om amorteringskrav brister.

Företagarna delar Finansinspektionens syn att det finns problem med det amorteringsbeteende som växt fram på den svenska bolånemarknaden, där en stor del av bostadskrediterna inte amorteras eller amorteras till en mycket liten del.

Men liksom Kammarrätten i Jönköping har Företagarna i ett remissvar uttalat sig tveksamma till amorteringskravets utformning eftersom bristerna på bostadsmarknaden även riskerar att försvåra rörligheten på arbetsmarknaden och därmed företagens rekryterings- och anställningsbehov.

Lämpligheten med obligatorisk amortering enligt Finansinspektionens förslag är till stora delar outrett och en rad frågeställningar behöver därför analyseras innan ett bindande amorteringskrav kan motiveras.

Problemen på bostadsmarknaden är i dagsläget stora och har negativa konsekvenser för hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och därmed för landets företagsklimat. Grundproblemet med svårigheten att finna bostad måste därför lösas snarare än symptomet att lånen ökar.

Tillgång till bostäder avgörande

Tillgången till bostäder har en avgörande betydelse för rörligheten på arbetsmarknaden och arbetsmarknadens funktionssätt genom att humankapital måste kunna allokeras till orter och företag där det finns behov av arbetskraft. Även personer med relativt höga inkomster kan, liksom unga människor utan fasta inkomster och tillräckligt sparkapital, stängas ute från möjligheten att förvärva bostäder med nuvarande bolånetak.

I Sverige är det privata bosparandet relativt lågt på individnivå eftersom höga marginalskatter och skattesystemets utformning gör att det tar tid att spara ihop till kontantinsatsen vid bostadsköp. En stor del av det svenska sparandet sker istället i kollektiva investeringsfonder som är låsta för spararna, exempelvis upp till en särskild ålder.

Svårt att köpa egen bostad

Sammantaget gör detta att stora grupper har svårt att köpa en egen bostad, dessa problem riskerar att förvärras fördelningsmässigt av bindande amorteringskrav även om det i dagsläget saknas gedigna utvärderingar av bolånetakets fördelningseffekter.

Svenska företag, framförallt i växande storstadsområden, upplever idag stora problem med att rekrytera personal med rätt kompetens. Svårigheterna med att skaffa bostad försvårar kompetensförsörjningen och försämrar matchningen på den svenska arbetsmarknaden.

Företagarna har därför efterlyst en bredare ansats. 

Företagarna har därför efterlyst en bredare ansats där spridningen på aktuella bostadsvärden och vilken effekt det har på hushållens disponibla inkomster analyseras. Anledningen är att prisstegringen och skuldsättningen i hushållen framförallt är ett problem relaterat till de växande storstadsregionerna.

Amorteringskrav enligt finansinspektionens förslag skulle påverka hela Sverige, även hushåll och företag utanför de växande storstadsregionerna där prisstegringen på bostäder och hushållens skuldsättning i förhållande till disponibel inkomst är betydligt lägre.

Risken är överhängande att förslaget skulle ha haft en direkt negativ inverkan på rörligheten på arbetsmarknaden eftersom amorteringskravens utformning leder till inlåsningseffekter för befintliga bostadslånetagare.

Finansinspektionen anser fortfarande att det finns ett behov av ett amorteringskrav i Sverige. Tills vidare kommer Finansinspektionen dock att avvakta med det fortsatta regelarbetet. Det innebär att amorteringskravet inte kommer att vara på plats från den 1 augusti 2015.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna