För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skåningarna flockades till seminarium om brott mot företagare

Publicerad 5 okt 2023
Var fjärde brottsutsatt företagare har övervägt att lägga ner sin verksamhet. Polisen och kommunen är viktiga delar i den lokala tryggheten. ”Det är en otroligt tråkig utveckling att det har blivit så här, att man som företagare ska behöva skydda sig mot kriminaliteten. Tänk om en fjärdedel av alla företag här i Kristianstad hade lagt ner, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert inom brott mot företagare.
Panelen tillsammans med Företagarnas representanter.

– Det är fruktansvärt att det finns människor som sitter hela dagarna och skor sig på brott mot företagare, säger Lindström.

Pontus Lindströms presentation av rapporten ”Brott mot företagare 2023” lockade till diskussioner och frågor. Ett ämne som väckte känslor hos såväl deltagare som panel.

– Vi ser att känslan av otrygghet ökar. Man blir försiktig och vill inte gå ut, säger Frida Borgström, verksamhetsutvecklare av Trygghets akademin Länsförsäkringar.

Resursbrist

Den 1 juni 2023 fick alla kommuner ett lagstadgat ansvar för att jobba med brottsförebyggande arbete. Endast 22 av 94 tillfrågade polisregioner har minst en lokal polis per 5 000 invånare.

– Det handlar om vad man gör av det här, det får inte bara bli en skrivbordsprodukt. Som företagare kan man knacka på kommunhuset och fråga hur man gemensamt ska tackla problematiken, säger Lindström.

Men blev det verkligen bättre när ”kommunpoliserna” kom till, är det tillräckligt? Det är en fråga som deltagarna i Kristianstad ställdes inför.

– Det finns en uppenbar resursbrist inom polisen och resursfördelningen flyttas allt mer mot landets mitt, säger Ola Melin, länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne.

Det höll poliskårens representanter på plats med om.

– Det är svårt med prioriteringar, vi behöver mer resurser. Vi har blivit fler men omvärlden har förändrats så vi behöver bli ännu fler, säger Caroline Sempert, poliskommissarie och chef på utredningssektionen Polisregion Syd.

– Det väller in ärenden, vi hinner inte nå ut till alla målsäganden. Det kanske känns som att vi lägger ner allt men det gör vi inte. Häktena är överfulla. Vi kommer kunna skrika efter resurser i en evighet men det kommer inte räcka, vi måste samarbeta och jobba brottsförebyggande, säger Thomas Johansson, bedrägerisektionen Polisregion Syd.

Tar det bara upp dyrbar tid att anmäla?

Företagarnas undersökning visar att enbart 35 procent anser att polisens närvaro är tillräcklig för att skapa trygghet. Detta samtidigt som de som anmäler brott blir allt färre. Hela 41 procent anser att det inte finns någon poäng att anmäla då ärendet läggs ner.

– Det är väldigt viktigt att anmäla, även om man känner att ärendet inte kommer klaras ut, säger Sempert.

– Vi har slutat anmäla eftersom ni aldrig kommer ut. Ni har släppt landsbygden helt och hållet, det måste till mer resurser. Vi har blivit av med grejer för tre miljoner kronor och polisen kommer inte ens ut någon av alla de gånger vi har anmält. I stället stannar ni folk för kontroll av varningstrianglar, säger en upprörd deltagare.

– Vi når väldigt ofta större brottslighet via kontroller på vägarna. Det kan kännas smått med trafikkontroller men det är ofta där vi når gängkriminella, säger Johansson.

– Det är viktigt att ni själva håller fram alla delar när ni anmäler, finns det fotspår, övervakning eller liknande så ha med det i anmälan, säger Sempert.

– Även om vi har bevis så kommer ni inte ut. Man måste ta lagen i egna händer, säger en annan deltagare.

– Om du får ett nedläggningsbeslut trots att du har bevis så lyft det till polisen igen och överklaga nedläggningen av ärendet, säger Sempert.

– Jag hade önskat lite mer ärlighet i kommunikationen om varför ärendet läggs ner. Många företagare förstår inte varför eller vad de kan göra framåt, säger Lindström.

Det är något som Caroline Sempert kan hålla med om.

– Jag vaknade av att jag blev utsatt för dieselstöld i september och hittade då bevis i form av en handske, cigarett och verktyg. Polisen sa till oss att vi fick köra och reka själva. Det hände inte ett jäkla dugg, polisen gjorde ingenting trots att jag lämnade bevisen i plastpåsar. Ni har alla bevis och ändå händer inget, säger en tredje arg deltagare.

– Det är skillnad på vad en privatperson tycker är bra bevis och vad som håller i rätten. Att ha hittat en handske med DNA i kommer vilken advokat som helst prata bort fort, säger Johansson innan ett streck dras i debatten.

Samverkan och skärpning på olika nivåer

En del faktorer som kan komma att förändra läget i Skåne är den nya polisutbildningen i Malmö, Fosieanstalten som byggs ut och snart även en anstalt i Trelleborg. Förslagen på vad mer som behöver göras haglade in. Sempert ansåg att kommunpoliser och företagare måste vara en del av den lokala lägesbilden medan Melin vill se ett bättre samarbete mellan olika myndigheter.

– Vi ligger flera steg efter brottsligheten, både lokalt och nationellt, säger Richard Berggren, ordförande för Arbete och välfärdsnämnden och BRÅ Kristianstad kommun.

Förmiddagen i Kristianstad visade på den allvarliga utmaning som företagare och lokala myndigheter står inför. Men det framkom även en vilja att samarbeta och arbeta för en säkrare framtid.

– Jag har möten med alla partier i riksdagen. Det är ingen som ifrågasätter problembilden. Sen finns det många olika förslag på lösningar både i kommuner och på nationell nivå. Det händer väldigt mycket, även om det tar lång tid, säger Lindström.

Vägen framåt är lång – men inte oändlig

Något som diskuterades mycket var just hur brottsligheten bör hanteras, både på kort och lång sikt.

– Det långsiktiga perspektivet, det som är viktigast, är att barnen klarar skolan och att människor får jobb. Det är viktigare än 10 000 poliser till. Vi har exempel där vi hanterar barn som ska fylla 13 år som har begått brott. Vi är i en situation där det inte räcker med mer pengar, det hela måste hanteras utifrån olika perspektiv. Polisen är bara en del i kedjan, det får vi inte glömma, säger Berggren och fortsätter:

– Det kommer krävas stora skillnader, både i hur skolan agerar och fungerar och hur vi gör med utökad övervakning kontra den personliga integriteten. Vi måste bli tuffare och våga ha större mod.

Att resurserna måste sättas in i tid fick han medhåll om.

– Min bestämda åsikt är att vi måste lagföra och stoppa brottsligheten i ett tidigt skede, säger Johansson.

Vad är dina sammanfattande tankar efter dagen?

– En sak jag tar med mig är hur tufft det är för lantbrukare. Är det inte torka så är det översvämningar och sen blir ni bestulna på era saker. Jag förstår er verkligen, säger Melin.

– Jag förstår den frustration som finns i rummet. Vi gör så gott vi kan, jag känner att polisens samverkan med andra myndigheter och kommuner har gått framåt. Framtiden känns ljus, säger Sempert.

– Några spår som jag tar med mig härifrån är resursbristen, digitaliseringen och skolans betydelse, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna Syd, som modererade seminariet. 

Fler nyheter från Företagarna