Optimering på Google viktigare än man tror

Webben är under ständig förändring och det kan ibland vara svårt att följa med. Förr hade Google en enkel handbok om hur man sökoptimerar sin websida. Majoriteten av Google-användarna klickar på någon av de översta träffarna som dyker upp när man söker. Väldigt få scrollar längre ner eller bläddrar till sida två. Högst upp på första träffsidan är det oftast marknadsförda sidor och det är alltså där användarna klickar in.
– Det behöver inte vara så att den som betalar mest hamnar högst upp på Google, man kan klättra genom att leverera på flera parametrar. Ta ställning till hur mycket affären är värd och satsa, säger Crnoja.
Om det är någon Drazen ville skicka med deltagarna som hemläxa är det att söka ”site:dinhemsidasnamn.se” för att se vad man visar upp på Google. Säkerställ att sökorden du använder dig av är de som folk faktiskt använder för att optimera trafiken till din websida. Han uppmanar alla att sätta upp mål, fundera över var du vill synas, kombinera reklam och organiskt material och utvärdera sedan vad som har gått bra eller mindre bra.
Snabbhet lönar sig
Det finns ”pagespeed” sidor där man kan skriva in namnet på sin websida och få fram information om hur fort det går att öppna olika flikar på hemsidan både på dator och telefon.
– De flesta vill ha svar så snabbt som möjligt i dag. Det värsta vi vet är när det tar lång tid att ladda en websida, då klickar man bort sidan. Det är ofta stora bilder som drar ner hastigheten på hemsidan, säger Crnoja.
År 2016 gick mobiltrafiken om datortrafiken. Nu har mobilanvändningen tagit ett ännu större övertag och därför blir det allt viktigare att prioritera websidor som är anpassade efter mobiltelefoner. Med det måste websidorna vara minst lika snabba på telefoner som på datorer.