För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

"Ge Sverige en omstart – på riktigt"

Regeringen har nu möjlighet att ta flera viktiga beslut som kan ge Sverige en rejäl omstart. Det menar Företagarnas näringspolitiska experter som listar de förslag som kan göra störst skillnad.
Publicerad 27 aug 2020
Patrick Krassén, Helena Fond och Erik Ageberg. Foto: Oskar Omne.

Hög tid för skattereformer

Patrick Krassén, Företagarnas skattepolitiska expert:

”Det behövs förbättrade villkor för att skapa jobb och driva företag. Sänkta arbetsgivaravgifter var en av de mest effektiva krisåtgärderna i våras. Det sänker kostnaden för att anställa och skulle därmed underlätta jobbskapande i privat sektor, vilket behövs för att driva återhämtningen och minska arbetslösheten.

Ett annat sätt att göra företagande mer attraktivt är att förenkla 3:12-reglerna för fåmansföretagare, bland annat genom att höja det så kallade schablonbeloppet, inom vilket företagare kan få lägre beskattad utdelning.

Inkomstskatterna behöver också fortsätta sänkas, för att förstärka drivkrafterna att jobba. I synnerhet sänkta marginalskatter är viktigt i det sammanhanget.

Enligt januariavtalet ska en ”omfattande skattereform” genomföras. Finansminister Magdalena Andersson har sagt att det inte kommer att bli någon sådan under mandatperioden, och det finns egentligen inget egenvärde i att vänta på en omfattande reform. Bättre är då att göra flera avgränsade reformer, på de områden där det behövs, såväl för ekonomins återhämtning som för att skattesystemet ska fungera bättre. Utöver de förändringar som har nämnts ovan, bör investeraravdraget och växa-stödet utökas, momsen göras mer enhetlig och rättssäkerheten i beskattningen stärkas – bland annat.”

Nu måste näringsministern leverera

Helena Fond, Företagarens expert på regelförenklingsfrågor:

”Det är hög tid för näringsministern att leverera för att minska regelbördan för Sveriges jobbskapare, särskilt nu efter coronakrisen. Förra årets träffar med flera av Företagarnas medlemmar runt om i landet var bra, men nu är Ibrahim Baylan svaret skyldig. Befintliga regler behöver ses över, skrotas och moderniseras. Dessutom bör man se över hur nya blir till och hur de påverkar företagare både i tid och pengar. Att ge Regelrådet större mandat och se till att de kommer in tidigare i regelgivningsprocessen kan vara ett sätt. De förslag som finns med i den rapport som Tillväxtverket publicerat, och där Företagarna haft en tongivande roll, behöver bli verklighet. Det gäller bland annat efterhandsdebitering av tillsynsavgifter inom alkohol- och tobaksområdet och höjd omsättningsgräns för moms.

Men framförallt måste den utredning som ska ge förslag på enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag, som tillsattes sent i våras och som inte ännu kommit igång, prioriteras. Den har som det ser ut nu en deadline den 30 september. Det är ett hån mot Sveriges företagare att inte ta detta på större allvar. Utredningen som har potential att komma fram med förslag som kan förenkla för väldigt många företag bör ges ordentligt med tid och inte hastas i genom.”

Sänkta kostnader och slopad skatt på sjukvårdsförsäkringar

Erik Ageberg, näringspolitisk expert:

”Företagens kostnader anställa måste sänkas. En stor del i detta kan ske genom sänkta arbetsgivaravgifter – men lika viktigt är att minska regelbördan och kostnader som uppstår om en medarbetare blir sjuk.

Arbetsgivares sjuklöneansvar måste därför begränsas. Det görs bäst genom att ersättningen för höga sjuklönekostnader höjs så att företag med lönekostnader på upp till 3 miljoner kronor får ersättning på 100 procent av sjuklönekostnaderna.

Skyldigheten för arbetsgivare att ta fram en plan för återgång i arbete när arbetstagaren har varit frånvarande på grund av sjukdom i 30 dagar, måste slopas. Det är orimligt att företagare utan medicinsk kompetens ska behöva göra en sådan bedömning.

Sjukvårdsförsäkringar är den främsta möjligheten företagare har för att få hjälp att ta sitt arbetsgivaransvar om de själva eller någon anställd drabbas av sjukdom. Förmånsbeskattningen av sjukvårdsförsäkringarna slår därmed undan benen för företagare som försöker förebygga sjukdom och försäkra sig mot densamma. Förmånsbeskattningen av sjukvårdsförsäkringar bör slopas.”

Fler nyheter från Företagarna