För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Lokala företagare fick ut polisen på gatan

I Åtvidaberg har de lokala företagarna slutat att ringa till polisen. De kontaktar Samuel eller Björn i stället.
Publicerad 14 apr 2020
Företagare och polisen har funnit varandra. Från vänster: Marianne Jansson, Näringslivscentrum, Ronny Mårtensson, Sparbanken Åtvidaberg, Annie Wårhem, ordförande Företagarna Åtvidaberg, Samuel Norlin, områdespolis och Emmelie Rexhell, Family House. Foto: Christine Engström.

För några år sedan stängdes den lokala polisstationen i Åtvidaberg och ersattes av ett poliskontor som håller öppet tisdagar mellan klockan 12 och 16. I övrigt är dörren till poliskontoret låst. Poliserna flyttade till Linköping som ligger cirka 25 minuter från Åtvidaberg.

Stängningen av den lokala polisstationen medförde fler snatterier, stölder och vandalism, enligt lokala företagare. Och 2018 utsattes Sparbanken Åtvidaberg för ett brutalt väpnat rån där gärningsmännen sköt mot efterföljande poliser.

Emelie Rexhell arbetar på Family House och hon är en av de Åtvidabergsbor som har fått uppleva hur vardagsbrottsligheten gjort sig påmind:

– Det skapar otrygghet och frustration när vi upptäcker att kläder har blivit stulna, hittar avklippta larm i provhytterna och blir av med smycken. Det förekommer att gäng kommer in i butiken, de uppehåller oss i personalen samtidigt som några andra i gruppen stjäl kläder och smycken. Man känner sig sårbar.

Det var den här typen av frustration som Annie Wårhem, ordförande för Företagarna i Åtvidaberg, fångade upp från Emmelie och andra lokala företagare.

– Jag kände att det här var en utveckling som måste stävjas.

Resultatet blev brev till polismyndigheten i Linköping som undertecknades av både Företagarna, Näringslivscentrum och Åtvidabergs Sparbank. I brevet önskade de lokala företagarna att poliserna blev mer synliga. Att de parkerar sina polisbilar och promenerar runt i Åtvidaberg, går in i butiker och lär känna de lokala handlarna.

Som ett resultat av brevet samlades företagare, kommun och polis till ett kvällsmöte på Åtvidabergs Sparbank i november förra året.

– Det kom 29 företagare, kommunledning och polisen i Linköping, berättar Annie Wårhem.

Samuel Norlin, områdespolis med ansvar för Åtvidaberg, fick under kvällen berätta hur polisen jobbar sedan polisstationen slog igen:

– Vi kände att det fanns en okunskap om hur polisen jobbar. Jag får ofta höra att ”det finns inga poliser i Åtvidaberg längre”. Men jag och kollegan Björn är ansvariga lokalpoliser och vi är på plats minst 4–5 dagar i veckan. Vi jobbar både civilt och uniformerat mot lokala problembilder, främst narkotika och trafikbrott.

De berättelser och erfarenheter som förmedlades från lokala företagare under kvällen förvånade Samuel Norlin och hans poliskollegor.

– Vi jobbar aktivt med uppsökande verksamhet i skolan, men vi hade nog inte förstått att det fanns önskemål om att vi skulle jobba uppsökande mot företagare och handlare.

Mötet i höstas har nu resulterat i att områdespoliserna i Åtvidaberg parkerar polisbilen på torget och promenerar längs gatorna, besöker butiker, pratar med företagare och hjälper handlare att jobba brottsförebyggande.

– Vi går nu in i butikerna, presenterar oss och lämnar våra visitkort. Det är uppskattat. Jag förstår att många tycker det är viktigt att ha en personlig poliskontakt i stället för att ringa 114 14 och hamna hos polisen i Malmö – det blir inte bra.

Och Emmelie Rexhell på Family House tycker polisens nya arbetssätt har gett resultat:

– Det har blivit lugnare, vi har inte gjort någon stöldanmälan under de senaste två månaderna, säger hon.

Ronny Mårtensson, vd på Åtvidabergs Sparbank, saknar den lokala polisstationen men tycker ändå att situationen har förbättrats tack vare samverkan och samtal mellan företagare och polisen.

– Vi ringer inte till polisen längre, nu tar vi direktkontakt med Björn eller Samuel. Det är så mycket enklare.

Fler nyheter från Företagarna