För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Framtidsspaningar från unga nätverket

Vad ska vi ha koll på 2019? I samband med årets upplaga av skidresan Entrepreneur Skiweek i Åre bad vid fem medlemmar i Företagarnas nätverk för unga entreprenörer att blicka in i kristallkulan.
Publicerad 13 feb 2019

Staffan Taylor, 27 år, driver Taylor’s Dream Big i Stockholm:

”Mitt trick i vardagen är att trycka på pausknappen”

staffan737.jpg

Berätta kort om ditt företag…

– På mitt visitkort står det ”professionell drömmare”. Jag föreläser, modererar och håller kurser om självledarskap.

Om man driver ett företag vars affärsidé är att inspirera människor i självledarskap, har man då många tankar om hur man hittar den perfekta medarbetaren?

– För att lyckas hitta henne eller honom i den nya generationen fokuserar jag mycket på att identifiera personens syfte, värderingar och utvecklingsmål. Studier visar att för att få ökad motivation hos medarbetaren är det bra att synka både individens och organisationens värderingar.

Tysta retreater och hantverk är de hetaste hjälpmedlen för att varva ner 2019, visar en undersökning. Vilka knep använder du dig av när omvärlden snurrar för fort?

– Jag har nyligen varit på ön St Helena i södra Atlanten. Där fanns inte någon wifi och jag tvingades stänga av helt och bara ha semester. Det var bra, även om jag motvilligt erkänner att det var utmanande… Mitt trick i vardagen är att trycka på pausknappen genom att ta djupa och medvetna andetag.

Vilket digitalt verktyg kan du inte leva utan 2019?

– Instagram Stories! Så himla roligt – personligt och proffsigt på samma gång.

Emma Ericson, 33 år, äger Ramhuset i Falun:

”Som arbetsgivare måste jag erbjuda det där lilla extra”

emma737.jpg

Att hitta bra medarbetare är en konst. Vilket är ditt bästa tips för att hitta de mest engagerade och lojala medarbetarna?

– Att ha det bästa kaffet i stan i personalrummet… De mjuka värdena spelar roll, och står för något större. Som arbetsgivare tror jag att det är viktigt att erbjuda det där lilla extra, att skapa en bra vardag och att ge en känsla av att man jobbar tillsammans mot gemensamma mål.

Men, för att över huvud taget hitta den perfekta medarbetaren är det viktigt att lägga tid på rekryteringen. Jag har använt mig av Arbetsförmedlingen och har dessutom lagt ner mycket energi på att få till en bra annons där det tydligt framgår vad jag varit ute efter. Amazon är världens mest kända varumärke.

Är Amazon ett hot eller en möjlighet för Ramhuset?

– För mig är Amazon varken ett hot eller en möjlighet. Det finns massor av människor som handlar både ramar och bilder på nätet, men eftersom jag säljer specialdesignade produkter i mindre upplagor är det inte aktuellt för mig. Mina kunder vill ha det unika och därför finns inte det jag säljer på vare sig Ikea eller på Amazon.

Hållbarhet är ett av nyckelorden för att lyckas som företagare i framtiden. Vad gör du för att driva ett hållbart företag?

– Jag håller mig till schysta material, försöker använda miljömärkt trä i mina ramar så långt det är möjligt, vi använder svenskt papper och vi sopsorterar. Vi är också noga med att ta vara på så mycket spillmaterial som det går, använder hela glaset, hela pappret och så vidare. Också social hållbarhet är viktigt. Jag försöker se till att medarbetarna mår bra, strävar efter att lyssna på vad medarbetarna säger och jag tvingar dem att ta ordentliga ledigheter för att vila upp sig mellan varven.

Ulf Lorentzon, 35 år. Delägare i reklambyrån Delour AB i Anderstorp:

”Att byta miljö hjälper mig att fokusera och koppla av”

ulf737.jpg

Reklambranschen är känd för att vara en stressig miljö med tuffa deadlines och hård konkurrens. Vad gör du för att varva ner?

– För mig är det bra att byta miljö ibland. Att sitta på ett kafé och jobba, eller som här i Åre, hjälper mig både att fokusera och koppla av. Jag har insett att man måste vara ledig mellan varven för att hålla, och därför försöker jag låta bli att jobba på helgerna och jag ser också till att inte vara online hela tiden.

Hållbarhet blir ett allt viktigare begrepp. På vilket sätt tänker du hållbart i din roll som entreprenör?

– Den firmabil vi använder är hybrid och drivs med el från vattenkraft. Vår el på kontoret är också egentillverkad.

– Hållbarhet handlar också om att erbjuda medarbetarna en trygg anställning, en bra arbetsmiljö där man får en känsla av att vara delaktig i de beslut som fattas. ”Frihet under ansvar” sammanfattar hur vi tänker, eftersom det hjälper de flesta att växa som människor.

Amazon växer med vindens hastighet. Är det ett hot eller möjlighet för din bransch?

– Klart att Amazon är ett hot för många. Samtidigt är vi driftiga i Sverige och har en förmåga att snabbt kunna ställa om vår verksamhet och hitta nya lösningar.

Björn Hammarsköld, 39 år, äger Savea Netpro Solutions AB i Norrköping:

”Inga Stockholmslöner – vi har andra konkurrensfördelar”

bjorn737.jpg

Du jobbar i it-branschen, en bransch där det kan vara svårt att få tag på skickliga och dedikerade medarbetare. Vad krävs av dig för att du ska attrahera de medarbetare du vill ha?

– Det kan sammanfattas med ”ärlig och härlig”. Vi kan inte erbjuda några Stockholmslöner till våra medarbetare, och vi vet att det är svårt att attrahera duktiga it-människor. I stället får vi använda oss av andra konkurrensfördelar. Jag kan erbjuda en trygg familj att komma hem till här på Savea. Det är viktigt att se sina anställda som individer, anstränga sig för att få medarbetarna att må bra och att sträva efter att ha ett öppet och ärligt klimat.

Det händer mycket i din bransch. Vad gör du för att koppla av?

– Den gåtan har jag inte lyckats lösa än. Jag har blivit bättre på att koppla av och koppla bort under senare år, men än har jag inte kommit hela vägen. Jag har dock identifierat problemet och försöker hitta en lösning. Tidigare sprang jag efter alla bollar. Det har jag slutat med. Och jag har börjat ta ledigt på helgerna och stänger numera av telefonen på nätterna. Det är ändå ett stort steg i rätt riktning.

Vad gör du för att driva ett hållbart företag?

– Det blir lätt floskler när man pratar om det. Jag nöjer mig med att säga att jag försöker som alla andra.

Vilken app eller digitalt verktyg kan du inte leva utan 2019?

– Bättre att vända på frågan. 2019 ska bli året då jag använder appar mindre. Jag försöker nämligen avgifta mig själv.

Kommer Amazon att ta över världen?

– Nej. Mänskligheten är smartare än så. Däremot blir Amazon ett bra komplement och något som får oss företagare att snäppa upp oss.

Jessica Sandgren, 29 år äger Swedacco AB, ett företag som förmedlar och hyr ut företagsbostäder i Sundsvall:

”Jag ser Airbnb som en stor möjlighet i mitt företag”

jessica737.jpg

Vad tror du krävs av dig som entreprenör för att lyckas med konststycket att attrahera bra medarbetare?

– Som arbetsgivare måste man själv ligga i framkant och se till att personalen verkligen trivs. Det måste till en bra stämning, en skön företagskultur och en bra relation till chef och ledare.

Tjänster som Airbnb har på vissa områden tagit över marknaden. Hur ser du på Airbnb?

– Jag använder deras plattform åt bägge håll, dels när jag själv söker fastigheter till Swedacco, dels när jag själv hyr ut fastigheter jag redan har. Jag ser Airbnb som en stor möjlighet och ett hjälpmedel i min verksamhet.

Fler och fler inser vikten av att varva ner mellan varven, även om man i grunden är en energisk person som gillar att hålla ett högt tempo. Vad gör du för att landa?

– Det är jag bra på – och det är viktigt för att hålla länge. Jag har haft häst sedan jag var liten, och har alltid gått ner i varv efter skolan när jag kommit ut till stallet. Så är det även i dag. Jag jobbar hårt och andas ut och går ner i varv när jag är med min häst. Jag åker dessutom skidor vintertid och sommartid är jag på havet med min båt. Alla de tre aktiviteterna tillsammans hjälper mig att koppla av.

Vad tänker du när du hör begreppet hållbarhet?

– Att det är oerhört viktigt för mig som är i fastighetsbranschen. Vi tänker i hållbarhetstermer på daglig basis vad gäller energival och förbrukning, men också vad gäller lite enklare saker som sophantering och sopsortering. Vi har till exempel mycket att vinna på att stänga ner värmen när gästen har lämnat rummet. De små sakerna spelar också stor roll.

Text: Anna-Maria Stawreberg. Foto: Emil Nordin

Taggar
Fler nyheter från Företagarna