För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Strunta i lojaliteten – byt bank!”

Utmana storbankernas räntor och höga kostnader – byt bank om det behövs. Det uppmanar Företagarnas Chefekonom Daniel Wiberg.
Publicerad 5 jun 2017
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Det är relativt lätt att starta företag i Sverige. Desto svårare kan det vara att växa med sitt företag. Ett betydande tillväxthinder är svårigheten att få finansiering. Många företagare uttrycker frustration över bemötandet eller ointresset från banken, de upplever att bankfinansiering är fortsatt dyrt och svårt, trots det unika ränteläget med Riksbankens minusränta. Under senare år har bankernas erbjudanden till privatkunder blivit alltmer transparenta, medan motsatsen gäller för företagskunder. Som Företagaren tidigare har uppmärksammat vägrar storbankerna att tala om hur de prissätter krediter till företagare, de vill inte heller diskutera hur de bedömer risk i olika branscher. Ändå är företagskunderna förvånansvärt lojala. Endast 4 procent av företagen har under de gångna tolv månaderna bytt bank, enligt Företagarnas medlemsundersökning 2017.

Kombinationen av oligopolet i banksektorn och lojala kunder gör att företagare betalar högre räntor än nödvändigt på sina lån och många avstår från att investera. Varje utebliven investering, varje förlorad expansionsmöjlighet, varje missad affär innebär färre nya jobb, lägre skatteintäkter och färre växande företag.

Det finns dock anledning att vara optimistisk när det gäller konkurrenssituationen. Det vi ser just nu är en stor aktivitet kring så kallade fintechbolag. Det är en ny typ av finansiella aktörer som använder den digitala tekniken för att erbjuda tjänster inom betalning, finansiering och crowdfunding. Men även om nya finansieringslösningar växer fram tar det tid innan det stora flertalet känner till och börjar använda dessa. Företagarna har därför genom initiativet Finansieringsportalen samlat en rad alternativ till dig som söker finansiering men som inte nödvändigtvis behöver ett traditionellt banklån. Initiativet riktar sig till företagare som tröttnat på storbankernas attityder, dyra räntor och omständliga låneprocedurer.

Företagarna har nu tagit ytterligare ett steg för att förbättra småföretagens förhandlingsposition i förhållande till bankerna. Med Företagarna Ränteanalys kan du som företagare jämföra räntor, omförhandla lån samt bli mer framgångsrik i sökandet efter alternativa och mer skräddarsydda finansieringslösningar. Analyserna av 1 500 företagslån hittills visar att småföretagare betalar i snitt 1,34 procentenheter för mycket för banklånen, det finns med andra ord gott om förhandlingsutrymme.

Om finansieringsmöjligheterna ska förbättras gäller det att företagare vågar och orkar sätta press på de dyra, omständliga storbankerna. Lojalitet ger inte alltid de goda villkor som företagen behöver för att kunna växa och investera.

Bra!
Nya aktörer pressar trötta banker

Dåligt!
Lojala kunder ger höga räntor.

Fler nyheter från Företagarna