headphones newspaper video-player

Vad hände sen? Årets företagare berättar

För nionde året i rad delas det prestigefyllda priset Årets Företagare i Sverige ut. Några av de tidigare vinnarna berättar vad det inneburit för dem och vad som hände sen. Den 9 oktober utses årets vinnare.
Det har varit roligt att kunna ge tillbaka till alla som har stöttat oss genom åren.

Mattias Nygren, vinnare 2012
Tarsier Studios / Station interactive, Karlshamn

- Att bli utsedd till Årets Företagare gjorde att fler fick upp ögonen för oss vilket lett till fler utmärkelser. Men framför allt har det varit roligt att kunna ge tillbaka lite till alla som har stöttat oss genom åren. Folk på högskolan och inkubatorn, människor i det lokala näringslivet och personer som gått i god för oss på banken och liknande – vi hade aldrig kommit dit vi är i dag om vi inte hade fått all den hjälpen. Det var jättekul att kunna visa dem att de gjorde rätt när de trodde på oss. Spelbranschen är fortfarande relativt ung och ibland saknas det kunskap om den hos banker och riskkapitalister, men förhoppningsvis kan vårt pris få ännu fler att ta branschen på allvar.

Priset hjälper oss att rekrytera nya medarbetare.

Hamdija Jusufagic, vinnare 2013
System Verification

- Utmärkelsen betyder väldigt mycket. Den har skapat en intern stolthet och priset hjälper oss att rekrytera nya medarbetare. Det som värmer lite extra är att många i Bosnien-Herzegovina har uppmärksammat utmärkelsen och skickat gratulationer.

Det är härligt att få vara en förebild!

Per-Erik Andersson, vinnare 2011
Sveden Trä, Äppelbo

- För företaget har det kanske inte gjort så stor skillnad, men för mig personligen har det inneburit mycket uppmärksamhet. Det har blivit många gratulationer och mycket dunk i ryggen. Sedan har det blivit en hel del intervjuer, och jag har blivit ombedd att hålla i föreläsningar, både i min egen bransch och för andra. Nu närmast ska jag till Företagarna i Västmanland och berätta om min och företagets historia. Det är härligt att få vara en förebild!

Ett kvitto på att vi har skapat så många arbetstillfällen.

Tobias Lindfors, vinnare 2010
Student Consulting/ Meet your future Group, Luleå

- Det var en otrolig glädje, en riktigt skön känsla att vinna! Som företagare vill man ju bara framåt, framåt, framåt hela tiden, så priset blev ett tillfälle att stanna upp och faktiskt njuta av den resa man har gjort. Jag är väldigt stolt över att jag är den yngsta företagsledaren i Sverige som har vunnit det här priset, och jag ser det också som ett bevis på vad vi har gjort och ett kvitto på att vi har skapat så många arbetstillfällen. Sedan är pappa ett stort fan av Lena Philipsson som uppträdde på galan, och han tyckte att det var väldigt häftigt att jag fick gå upp på scenen och sjunga "Dansa i neon" med henne.

Det betydde jättemycket för alla i vår organisation – rektorer, lärare, elever och deras föräldrar. 

Barbara Bergström, vinnare 2009
Engelska skolan, Stockholm

- Att efter 16 år som en etablerad skola få ta emot den här utmärkelsen betydde jättemycket för alla i vår organisation – rektorer, lärare, elever och deras föräldrar. Själv var jag helt överväldigad eftersom jag var övertygad om att vi aldrig skulle få något externt erkännande för att vi har påverkat så många människor. Det är verkligen ett pris jag är stolt över! Så här fyra år senare känner jag fortfarande djup tacksamhet, att ha blivit utsedd till Årets Företagare är prestigefyllt och visar att vi som skola har fått en utmärkelse för en imponerande prestation.

Vi fick väldigt mycket positiv uppmärksamhet i media, något som kom hela branschen till godo.

Marjaana Alaviuhkola, vinnare 2008
Hallands djursjukhus, Halmstad

- Det var väldigt positivt både för mig som person och för företaget. Ända fram till dess hade jag haft väldigt mycket fokus på det medicinska och inte sett mig som företagare. I stället såg jag mig själv i första hand som en veterinär som försökte skapa en så bra verksamhet som möjligt för både djuren och deras ägare. Men i och med utmärkelsen fick även det företagsmässiga uppmärksamhet, och det var lite annorlunda. Bra annorlunda. Sedan fick vi väldigt mycket positiv uppmärksamhet i media också, något som kom hela branschen till godo.

Många av våra utländska kunder har höjt på ögonbrynen.

Mattias och Ingemar Hart, vinnare 2007
IM Hart, Kopparberg

- Ingemar och jag tog över familjeföretaget efter våra föräldrar, och för oss personligen blev utmärkelsen en bekräftelse på att vi hade kommit en bit på vägen och hade gjort ett bra jobb. Sedan har det betytt mycket för företaget också. Vi använder det i vår marknadsföring, bland annat i vår katalog, och det är många av våra utländska kunder som har höjt på ögonbrynen när de har sett det. De tycker att det är kul att se att de har en leverantör som har gjort något utöver det vanliga. Det har verkligen gett många positiva ord.

Läs mer: Så blev Nils Åke Årets Företagare - förra årets vinnare avslöjar hur ett företag ska drivas