Årets Företagare

Gotland

Magnus Bolin

Gotlandsägg
Paketerar och säljer till 100% ägg som kommer från frigående höns, både konventionellt producerade och ekologiska, KRAV-märkta ägg. Har även äggförädlingsverksamhet som tillverkar pannkakor, plättar & raggmunk.

Regionens motivering

Magnus Bolin, VD och grundare startade Gotlandsägg i Stenkyrka på Gotland 1992, med målet att tjäna in sin egen lön. Då med en produktion med ca 2500 ägg om dagen till dagens kapacitet om knappt 150 000 ägg – i timmen – är det målet nått med råge. Ägg av högsta kvalitet och djur som mår bra är drivkraften i verksamheten och var en av de första anläggningarna i landet som godkändes enl. ”Astrid Lindgren-lagen”, lagen om förbud mot burar för värphöns. Bolaget har sen start haft stort fokus på utveckling. Det har man gjort framgångsrikt både omsättningsmässigt som varumärkesmässigt; År 2002 utsågs företaget till Årets Gasell av DI. År 2018 utökades verksamheten med Pannkaksfabriken i Tingstäde, ett resultat av funderingar på vad man kan göra överskottsägg. Att Gotlandsägg har ett stort fokus på djurens välmående syns tydligt i alla de certifieringar och policys som bolaget föredömligt redovisar för oss kunder på sin webbplats. I år fyller bolaget 30 år och är ett föredöme för den gotländska företagsamheten och livsmedelsproduktionen.

Läs mer om företaget här.