För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Stöper om hela ljusindustrin

Publicerad 20 dec 2023
Vi köper 300 miljoner värmeljus om året i Sverige, de flesta med fossilt paraffin i aluminium. På Frösön i Östersund tar nya ljus form, med vax av tallolja och komposterbara behållare. I regi av Axel Häger, vd och grundare av Jord Innovation.
Axel Häger, vd och grundare av Jord Innovation. Foto: Anette Andersson.

Tre minuter ifrån Östersunds flygplats och tio meter ifrån Synsams nya fabrik ligger Jord Innovations kontor, testlabb och pilotproduktion av ljusen som stöper om en hel industri.

– Ljusindustrin i Europa omsätter 24 miljarder kronor per år. Vi ska accelerera övergången till förnyelsebara råvaror och göra det lättare för varumärken att ta sitt miljöansvar, säger Axel Häger som lyftes på Företagarnas lista 103 unga idéer år 2020.

Efter flera år som anställd i plastfabriker på Västkusten satt Axel Häger med en lista över tänkbara företagsidéer.

– Varje jul lyfts problemen med värmeljus. Återvinningen fungerar inte, vilket gör att stora mängder aluminium förbränns. När jag pratade med ljustillverkare vittnade de om det – och de längtade även efter alternativ till själva vaxet, berättar Axel som kom i kontakt med Forest Business Accelerator och partnerföretaget SCA.

– Via dem fick jag en bra inblick i skogsindustrin och stöd i att börja utveckla ett ljusvax av tallolja, för att nyttja lokala resurser.

Sade upp sig och vågade

I november 2020 höll Axel Häger den första prototypen i sin hand. Då hade han också sagt upp sig för att driva företaget, medan ekonomistudier på Mittuniversitetet finansierade starten. Där fanns också innovationsrådgivare knutna till Miun Innovation med koll på möjliga patent för helt nya material.

– Tack vare det vågade visa upp prototyper för att undersöka intresset.

Strategin fungerade?

– Ja, våren 2021 fick vi in vår första investering av Miun Holding, Mittuniversitetets investeringsarm. Och i mars 2022 fick vi in totalt 3 miljoner kronor, varav drygt hälften från Almi Invest. Det var en stor milstolpe! Sedan dess har vi även fått stöd av Region Jämtland Härjedalen, Almi Företagspartner Mitt, investerarnätverket E14 Invest med flera. Jag är tacksam för det suveräna stöd jag fått. Det har krävts både tid och tålamod för att skapa värmeljus av mer hållbart material, som varken är sämre eller dyrare än ljusen de ersätter.

Att samarbeta med varumärken har varit ett smart drag?

– För att ersätta så många dåliga ljus som möjligt är det effektivaste att samarbeta med etablerade företag i branschen. Vi arbetar i olika utvecklingsprojekt

med varumärken där vi anpassar vår produkt efter deras behov. Det kan röra sig om form eller färg på produkten men även specifika materialegenskaper.

Så nu gäller det att skala upp under 2024?

– Precis. Våra värmeljus klarar dagens standarder och nu behöver vi skala till industriell kapacitet. Ett varumärke vi samarbetar med vill

ha en halv miljon ljus i sin första testbatch. Det är ett trevligt problem.

En nyckel blir att anställa?

– Ja, uppskalningen av företaget pågår parallellt med att produktionen ska växa. Vi rekryterar, bland annat en maskiningenjör. Jag har gått från att vara ensam i början med en rad konsulter, till att bygga upp mitt team. Det är en utmaning.

Du uppvaktar också investerare under vintern?

– Nu i dagarna går startskottet för en runda som vi hoppas kunna stänga i februari eller mars.

Vad blir nästa steg, efter värmeljusen?

– Vi jobbar redan med flera olika hållbara produkter där vi kan använda våra material, som doftljus med större behållare, och vi vidareutvecklar vårt vax. Visionen är att förnya och förbättra på flera olika fronter. Jord Innovation är ett materialteknikbolag. Först satsar vi på ljusindustrin. Längre fram är vi inte främmande för andra områden.

Text: Malin Sund

Fler nyheter från Företagarna