För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glödhet elnota för gjuteriföretaget

Publicerad 13 dec 2021
På LP Pressgjuteri vill man hellre fokusera på att utveckla kärnverksamheten än att behöva ägna kraften åt att lägga upp strategier för elprisets svängningar.
Foto: LP pressgjuteri.

Mellan Sävsjö och Vetlanda på det småländska höglandet går verksamheten just nu på högvarv på LP Pressgjuteri. Familjeföretaget är inne på andra generationen och drivs av bröderna Rickard och Andreas Karlsson. Rickard är vd och berättar att de skulle behöva anställa ett par gjutare till, eftersom orderingången är hög och alla redan jobbar allt de kan för att leva upp till den höga service som kunderna kommit att ta för given med åren.

Ändå är det en annan fråga som upptar ägarnas tankar nu under slutet av året: Elpriset. Under hösten har både dygnsmedelpris och timpris rakat i höjden i södra Sverige. Det ena prisrekordet har avlösts av det andra. I stället för att räkna priset för en kilowattimme i tiotalet ören har det i topparna handlat om åtskilliga kronor.

− Vi står stadigt, men jag vill knappast tänka på vad elen kostar oss nu, eftersom ugnarna går för fullt och vi har fler maskiner i gång än någonsin, säger Rickard Karlsson.

Elintensiv tillverkning

Pressgjutning är en metod som innebär att metall värms upp i smältugnar för att i flytande form och under högt tryck pressas in i en gjutform. LP Pressgjuteri arbetar med att legotillverka pressgjutet gods i zink och aluminium. Genom systerföretaget Vallsjö Verktyg kan man med stor flexibilitet anpassa hela tillverkningsprocessen från tillverkning av formverktygen som metallen pressas in i till slutprodukten som gjuts i större eller mindre serier.Rickard Karlsson rund.png

− Vår tillverkning är elintensiv. En vanlig dag går det åt ungefär 4-5 000 kilowattimmar. Om priset är flera kronor i stället för säg 40 öre kan man räkna ut att det är dyr tillverkning just nu, säger Rickard Karlsson.

Bröderna Karlsson ser stora möjligheter i att utöka tillverkningskapaciteten. De vill mycket hellre fokusera på investeringar i en ny gjutcell och andra strategiska beslut kring att förfina kärnverksamheten än att behöva använda allt mer resurser till att betala för den löpande elförbrukningen. Rickard är dock väldigt noga med att inte vilja framstå som en gnällspik.

− Vi kavlar upp ärmarna och biter ihop eftersom ingenting är viktigare än att våra kunder ska få sina grejer. Men det finns många företagare som har det tufft just nu, med covidutmaningar och annat och de kanske till och med behöver stänga igen helt. Därför vill jag lyfta elkostnaden som tillkommit. Om det höga priset fortsätter är det klart att det får även oss att överväga att stänga ned produktionen under perioder tills priserna återgår till rimliga nivåer, säger han.

Rickard Karlsson betonar att man som småföretagare inte har möjlighet att vara expert på allt i samhället som påverkar företagande.

− Småföretagaren är ryggraden i vårt välfärdssamhälle och den uppgiften går vi stolt till jobbet för att utföra och vara en del av. Men vi hinner inte också ta oss an uppgiften att räkna på om elen ska räcka till vår verksamhet eller inte. Den beräkningen förlitar vi oss på att någon annan är utbildad på att räkna ut, säger han.

Elförsörjningen måste fungera

Fram till jul är det alltjämt full fart på LP Pressgjuteri. Men under jul och nyår står produktionen still till följd av helgerna. Som elpriserna ser ut nu planerar företaget att ha ett lite längre uppehåll in i januari än vanligt, på grund av elpriset.

− Jag är helt med på att vi måste rädda klimatet, men jag vill samtidigt att elförsörjningen ska fungera bättre. Det borde inte behöva vara en motsättning, säger Rickard Karlsson.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna