För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vi tar parti för sakpolitiken

Publicerad 23 jan 2020
Det är viktigt att inte förlora fokus på sakpolitiken när det politiska spelet hettar till.
Det är ett förvirrande politiskt läge med tvära kast. Företagarna håller huvudet kallt, ser bortom det politiska spelet och fokuserar på sakpolitiken.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna presenterade i veckan en extra ändringsbudget för 2020. Sverigedemokraterna har ställt sig bakom förslaget vilket betyder att det troligen kommer att gå igenom. Syftet är att tillföra ytterligare 2,5 miljarder kronor för att stärka välfärden – utöver de generella tillskott till kommunerna som regeringen aviserat. Sammantaget innebär det att de generella statsbidragen till välfärden kommer att öka med 7,5 miljarder kronor under 2020.

Bra om ”friår” inte återinförs

För att finansiera denna ökning av de generella statsbidragen förslås bland annat att förslaget om utvecklingstid – som företagarna kritiserat hårt – inte återinförs (i allt väsentligt det gamla friåret). Företagarna har i olika sammanhang påpekat att friåret både försvårar och fördyrar för mindre företag och därför är det bra att det stoppas och pengarna läggs på mer akuta utmaningar.

erikagebergrund150px.png

− Det nya friåret innebär ytterligare ledig tid för arbetstagare, men kan inte nyttjas av Sveriges företagare trots att de tillhör Sveriges största skattebetalare. För företagare med anställda är det nya friåret dessutom ytterligare ledighet som måste hanteras och medför stora kostnader i produktivitetbortfall. Det är väldigt bra att detta förslag nu skrotas, säger Erik Ageberg, näringspolitisk expert på Företagarna.

Ingångsavdraget behövs

Den stora finansieringsposten i den extra ändringsbudgeten är dock det så kallade ingångsavdraget, som har föreslagits av regeringen och dess stödpartier, men som nu inte ska genomföras. Ingångsavdraget är något som Företagarna har välkomnat eftersom det skulle innebära en sänkning av arbetsgivaravgifterna.

− Vi vet att det krävs insatser för att underlätta för somliga grupper att etablera sig på arbetsmarknaden. Patrick rund.jpgBorttagna arbetsgivaravgifter under två år kan minska den upplevda risken för arbetsgivare och öka incitamenten att anställa. Därmed kan det skapa möjligheter för individer som annars har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden och få nödvändig arbetslivserfarenhet, kompetens och kontakter, säger Företagarnas skatteexpert Patrick Krassén.

Generella statsbidrag trubbigt verktyg

Kort sagt, det finns både bra och dåliga nyheter i oppositionspartiernas budgetändringsförslag. Visst är det bra att stärka välfärden med ökade resurser. Generella statsbidrag är dock ett trubbigt verktyg och avvägningen mot vilka insatser som får avstås blir därför viktig.

Det är ett förvirrande politiskt läge, helt klart. Regeringen har inte majoritet i riksdagen för vissa frågor och det öppnar upp för snabba politiska kast.

− Företagarna är en politiskt obunden organisation och vi kommer att fortsätta lyfta de sakpolitiska frågor som är viktiga för Sveriges företagare. Sedan är det klart att det politiska spelet ibland skapar fler frågor än klarhet, säger företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Omaka samarbeten

danielwiberg rund (2).png

Även Företagarnas vd Günther Mårder uttalade sig med anledning av budgetändringarna i en intervju i Dagens Industri.

− Jag tror att många ifrågasätter denna typ av nya samarbeten över traditionella blockgränser. Lika skeptisk som många är gällande Socialdemokraternas vilja att  genomföra Liberalernas och Centerpartiets politik, lika frågande är man inför till samarbete mellan Vänsterpartiet och Moderaterna, konstaterar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna