För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Migrationsverket förstår inte oss företagare”

Publicerad 22 feb 2019
Missgynnas företagare när deras anhöriga ansöker om uppehållstillstånd? Småföretagaren Morgan Holmström tvekar inte att svara ja på den frågan.
Morgan Holmström är småföretagare och undrar hur man kan flytta hem till Sverige och ta med sin familj utan att det uppstår problem.

Småbarnsfamiljen Holmström de Souza har hamnat i en svår knipa. Morgan är småföretagare och hans fru Leile lärare från Brasilien. Efter några år med mycket utlandsjobb för Morgan bor de numer i Linköping. Parets dotter Evelyn föddes i fjol, men enligt Migrationsverket måste hennes mamma lämna Sverige. I december fick Leile avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

I korthet beror avslaget, som prövats i Migrationsdomstolen, på att Leile befanns sig i Sverige under processen och födde Evelyn här. Men det finns en lång historia bakom. En historia som enligt Morgan illustrerar skillnaden i att vara företagare och anställd sett ur myndigheternas ögon.

– Min fru ansökte om uppehållstillstånd från Brasilien redan hösten 2016. Året därpå hörde Migrationsverket av sig och ville se min ekonomi eftersom det införts skärpta försörjningskrav. Jag gav dem information om omsättningen i min enskilda firma, men det räckte inte, säger Morgan Holmström.

Förstår inte enskild firma

Dels ansåg Migrationsverket att Morgan tagit ut för lite i lön 2015 och 2016 för att kunna försörja sin fru. Dels ansåg myndigheten att den behövde vänta in godkännandet av Morgans deklaration innan ärendet kunde avgöras.

– De åren de tittade på jobbade jag mycket utomlands, min fru hade egen lön och jag fick traktamente som inte räknas in i inkomsten. Det relevanta är ju om jag kan försörja min fru nu. Att Migrationsverket dessutom ansåg att de inte kunde fatta beslut utifrån omsättningen i min enskilda firma anser jag är fel. Det skulle ju ta orimligt lång tid att vänta in deklarationen, säger Morgan Holmström.

Dröjsmålet beror på att en deklaration för enskild firma enligt Skatteverkets regler godkänns först i juli-september nästföljande år, i Morgans fall 2018. Då godkännandet låg så långt fram i tiden valde Morgan i stället att 2018 börja ta ut lön ur ett av sina aktiebolag, i tron att det skulle skynda på ärendet.

– Jag skickade in lönespecar som visar vilken lön jag tagit ut och skatt som betalats in, samt uppgifter från mitt lönekonto och aktiebolagets företagskonto för att visa att jag tjänade pengar i företaget och hade tillräckligt bra lön för att klara försörjningskravet. Jag trodde att Migrationsverket skulle behandla mig på samma sätt som om jag vore anställd utan att ha företag, säger Morgan Holmström.

– Hur ska man som företagare kunna flytta hem till Sverige och ta sin familj med sig? undrar Morgan Holmström.

Inflytande över företaget

Morgan och Leile gick och väntade på svar från Migrationsverket. Det tog åtta månader. Till deras förvåning godtog inte myndigheten underlaget. Migrationsverket ansåg att beloppet som Morgan lämnat uppgifter om borde vara tillräckligt för försörjningskravet, men problemet var att handlingarna inkommit först i överklagandeprocessen och från ett bolag som Morgan har bestämmandeinflytande över.

– Det är klart att jag har inflytande över mitt eget bolag, men det är magstarkt att påstå att jag skulle fiffla med underlaget. Jag såg ju att de inte förstod hur enskild firma fungerar, det var därför jag visade lön i bolaget i stället. För en anställd räcker det att visa upp kontrakt och lön under sex månader. Ska jag som företagare behöva ha någon typ av god man som tar hand om ekonomin för att inte bli misstänkliggjord? suckar Morgan Holmström.

Efter flera turer – och två års handläggning – fick Morgan och Leile rätt om hur ekonomin ska bedömas. Men under tiden hade parets dotter Evelyn hunnit födas i Sverige. Eftersom Leile befinner sig i Sverige på turistvisum måste hon lämna landet och ansöka på nytt, från Brasilien.

– Hur ska man som företagare kunna flytta hem till Sverige och ta sin familj med sig? undrar Morgan Holmström.

Nu präglas familjens tillvaro av osäkerhet. Ska Morgan vara föräldraledig själv med dottern, eller ska familjen flytta till Brasilien och vänta in besked från Migrationsverket? I båda fallen kommer det att bli svårt att kunna driva företagen.

– Alla småföretagare vet att det är svårt att ta ut sin föräldraledighet under längre period i streck och hur beroende företagen är av en och själv och ens nätverk. Men om jag flyttar till Brasilien kan jag inte vara delaktig i mina företagsprojekt här, vilket kommer göra det omöjligt att klara försörjningskravet i två år, så att vi kan komma tillbaka till Sverige, säger Morgan Holmström.

Fler nyheter från Företagarna