För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Vill hålla mig frisk oavsett företagsform"

Publicerad 25 jan 2017
Företagare behandlas olika beroende på om hen driver en enskild firma eller ett aktiebolag. Ett exempel på det är att du inte får göra avdrag för friskvård för dig själv om du driver enskild firma.

Hade du drivit ett aktiebolag däremot får du göra avdrag för både dig själv och din anställda. Och för dina eventuella anställda i din enskilda firma får du också göra avdrag. Men inte för dig själv alltså. Detta är orättvist och skapar en ojämlikhet, menar Eva Johansson, som driver Adsessor Ekonomi.

- Om jag har modet och drivkraften att försörja mig själv i den enskilda firman varför anses det inte viktig att jag gör vad jag kan för att hålla mig frisk, som till exempel att motionera på gym eller något liknande. Jag har samma behov att hålla mig frisk oavsett vilken företagsform jag valt, säger Eva Johansson.

Orättvist behandling

Som alla som arbetar på kontor är det viktigt att hålla sig i form för att inte utsätta kroppen för förslitningsskador. I augusti talade folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström på temat jämlikhet och effektivitet i det förebyggande hälsoarbetet. Men om regeringen nu vill se ett jämlikt hälsoarbete varför får då enbart vissa företagare vara en del av det?

- Företagare som driver enskild firma behandlas ojämlikt jämfört med den som har sin verksamhet i ett aktiebolag, det är orättvist, säger Eva.

Friskvård är förebyggande - för alla 

Eva Johansson har drivit företag sedan 80-talet, både som enskild firma och som aktiebolag. I hennes nuvarande företag arbetar hon med redovisning, bolagsärenden med mera. Hon har inga anställda utan anlitar underkonsulter om det skulle behövas. Det gör att företaget är extra känsligt för om Eva skulle bli sjuk av någon anledning, då finns det ingen som fortsätter att utföra hennes arbete.

- Vad händer om du blir sjuk när du driver enskild firma? Jag har exempel på enskilda näringsidkare i kundkretsen som haft besvärligt att få rätt ersättning från försäkringskassan vid sjukdom. Regeringen måste inse att friskvård är förebyggande och att vi som driver enskild firma behöver det lika mycket som alla andra, säger Eva.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna